Stuur eens een poëzieboekje

Wil jij iemand een keer per post verrassen met iets bijzonders? Denk dan eens aan de Engelse ‘Ten poems about…’ boekjes die je kunt versturen in plaats van een kaart. Zeer zeker een leuke verrassing.

Ten poems about
Foto: © Véronique

Overeenkomsten en verschillen

Nu hoor ik je denken ‘Had Bookish Lifestyle niet al eens eerder geblogd over boekjes ter grote van een kaart die je kunt versturen?’. Jazeker, dat klopt helemaal. Toen heb ik geschreven over de Nederlandse Kakkerlakjes. En nu wil ik jullie graag kennis laten maken met de Engelse poëzieboekjes van Candlestick Press.

Er zijn een hoop overeenkomsten tussen beiden. Zo zijn het allebei dunne boekjes over zeer uiteenlopende onderwerpen die je voor diverse gelegenheden kunt gebruiken. Behalve het verschil in grootte zijn er meerdere categorieën (poëzie, literatuur, jong en culinair) bij de Kakkerlakjes en deze Engelse boekjes zijn er alleen in de categorie poëzie. En toch vind ik ze het meer dan waard om in het zonnetje te zetten. Zelf heb ik ze pas afgelopen jaar ontdekt, maar ze bestaan al sinds 2008.

Ten poems versus Kakkerlakjes
Foto: © Véronique

Ten Poems about…

Wat mij zo aantrekt in deze poëzieboekjes is ten eerste de veelzijdigheid van de Engelse taal, waardoor gedichten een bepaalde sfeer uitdragen. Mijn beoordeling is gebaseerd op ‘Ten Poems about Tea‘. De titel zegt het al 10 gedichten over thee, van hele eenvoudige op rijm tot zeer doordachte poëzie.

Ten Poems Ex libris
Foto: © Véronique

Op de eerste bladzijde van het 16 pagina’s tellende boekje staat een ex libris met betrekking tot het onderwerp. Diezelfde afbeelding is ook zichtbaar op en de cover en is ook gebruikt op een losse boekenlegger die meegeleverd wordt. Deze enkelzijdig bedrukte bladwijzer kun je beschouwen als bijbehorend kaartje en voorzien van je eigen boodschap aan de ontvanger. Visueel is alles op elkaar afgestemd.

Ten Poems boekenlegger
Foto: © Véronique

In principe heeft ieder gedicht zijn eigen pagina. Sommige zijn wat langer, andere wat korter, soms zelfs voorzien van een kleine illustratie. Het mooie van deze boekjes is dat ze in vele thema’s beschikbaar zijn. Zo kun je denken aan liefde, vaders, moeders, broers, zussen en zelfs tantes, maar ook aan honden, katten en paarden. Verder zag ik nog onderwerpen als oorlog, bijen, wolken, bomen en niet te vergeten schuurtjes.

Een kaartje ontvang je en zet je een tijdelijk in het zicht. Het leuke aan deze boekcadeautjes per post is dat ze minder snel gaan vervelen. Ik zelf heb al enkele keren het boekje opnieuw gelezen en steeds valt er iets anders op. De ontvanger zal hier zeker vele uren leesplezier van hebben, zeker als het een passend thema is, en dat met maar 16 pagina’s!

Mijn conclusie: het wordt tijd dat deze ‘Ten Poems about…’ boekjes ook in Nederland verkocht gaan worden. Vooralsnog verwijs ik jullie graag naar mijn favoriete Engelse webshop The Literary Gift Company.

Geef een antwoord