Feest in kinderboekenland

Hele generaties zijn opgegroeid met Nijntje. Dat blijkt ook uit het feit dat we vandaag (21 juni) de 65ste verjaardag van Nijntje vieren. Lees vooral verder om er achter te komen wie er nog meer vanwege een speciaal jaar feest vieren.

Hiep Hiep Hoera voor Nijntje

Nijntje feest
Foto: © Véronique

Dat Nijntje in al die jaren met haar tijd mee gaat blijkt wel uit de vele producten die op Nijntje geïnspireerd zijn. Van boekjes in dialect tot aan een interactieve website met spelletjes en filmpjes, en van een eigen Nijntje museum tot megaveel artikelen bijvoorbeeld te koop in heuse Nijntje winkels. Het Centraal Museum in Utrecht heeft deze zomer een tijdelijke Nijntje tentoonstelling en dan is er natuurlijk nog internationale faam als Miffy. Dan heb je het als literair fictief konijn ontzettend goed voor mekaar, dacht ik zo.

Een bookish jubileum kan niet anders gevierd worden dan met een boek; Nijntjes voorleesfeest is een bundel van 5 Nijntje klassiekers. Met een mooie bookish kaft en erg vrolijke leeslintjes in primaire kleuren.

Boek Nijntjes voorleesfeest
Bron: www.dewinkelvannijntje.nl

Voor dit jubileum is ook een speciale Nijntje knuffel met 65 jaar logo op het voetje uitgebracht. De pop is 25 cm hoog en heeft een oranje of blauwe outfit.

Een jubileum zou geen jubileum zijn als er niet ook limited edition producten gepresenteerd zouden worden. Dit speciale jaar zijn er voor de verzamelaars een verzilverde spaarpot en een verzilverd tandendoosje tijdelijk in de collectie.

Ook winkelketen Bruna viert de verjaardag mee. Deze jubileum puzzel van 1000 stukjes (en dus niet voor de allerkleinsten fans) is alleen in Bruna winkels en webshop verkrijgbaar.

Nijntje 65 jaar puzzel
Bron: www.bruna.nl

Naast het feit dat Nijntje 65 jaar geleden voor het eerst verschenen is, is Nijntje dit jaar ook ambassadeur van het Sikkelcelfonds geworden om de strijd tegen sikkelcelziekte een steuntje in de rug te geven. Er wordt onder meer geld ingezameld met de verkoop van een boekje en een speciale Nijntje en Nina knuffel.

Nijntje Nina knuffel sikkelcelfonds
Bron: www.denijntjewinkel.nl

Voor de echte die-hard fans: PostNL brengt ter gelegenheid van dit jubileum een unieke gouden postzegel met Nijntje afbeelding uit. De 24-karaats gouden postzegel is in een oplage van slechts 1.000 stuks vervaardigd. Deze postzegel die € 50,- kost ga je natuurlijk niet verzenden, daarom wordt deze inclusief een speciaal bewaardoosje met het officiële logo van nijntje 65 jaar geleverd.

Gouden Nijntje postzegel
Bron: PostNL

Nog meer feest in kinderboekenland

Niet alleen Nijntje heeft dit jaar een jubileum. We vieren ook de 75ste verjaardag van Pippi Langkous. Zo hebben ze bij Happy Socks ter gelegenheid hiervan een aantal vrolijke limited edition Pippi sokken uitgebracht.

Pippi Langkous sokken
Bron: www.happysocks.com

En ook Pippi blijft niet achter met geld inzamelen voor het goede doel. Met de aankoop van het boek Pippi Langkous is jarig steun je via de organisatie Save the Children de vluchtelingenkinderen die de Pippi’s van vandaag-de-dag zijn.

Boek Pippi Langkous is jarig
Bron: www.kinderboeken.nl

Een ander feestje dat we dit jaar vieren is dat van hondje Dribbel. Die wordt alweer 40 jaar. Leuk weetje: het eerste boek Waar is Dribbel? (1980) was tevens het allereerste flapjesboek ter wereld. Ik heb helaas nog geen jubileum producten ontdekt, maar met deze knuffel (met boekje) kun je je eigen feestje organiseren met Dribbel als de jarige.

Dribbel 40 jaar

Dit jaar was het ook 30 jaar geleden dat het boek Wij gaan op Berenjacht verscheen en hiervoor verscheen een herdruk met 30 jaar sticker op de kaft.

Boek Wij gaan op berenjacht
Bron: www.gottmer.nl

En we gaan dit jaar ook nog vieren dat het boek De kleine kapitein van Paul Biegel al 50 jaar op de boekenmarkt is. Er moet nog bekend gemaakt worden welke uitgever de boeken opnieuw gaat uitbrengen en dan pas weten we ook of er nog bijzondere producten bij komen. Maar de Grote Vriendelijke Podcast heeft al aangekondigd aan het eind van de zomer een Biegel special te gaan maken vanwege dit jubileum.

Boek De kleine kapitein van Paul Biegel

Nog meer jarigen?

Vorig jaar vierden we al de 50ste verjaardag van Rupsje Nooitgenoeg. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen hebben we dit jaar een hoop bookish jubilarissen. Ik kijk nu al uit naar welke jubilea we in 2021 allemaal mogen vieren…

Geef een reactie