Prachtig, boekachtig Leeuwarden

Over de hele wereld vind je de prachtigste bibliotheken, de meeste zijn Nationale Bibliotheken of bibliotheken van musea of universiteiten. Maar niet zo heel ver hier vandaan bevindt zich een geweldige openbare bibliotheek. En wel in Leeuwarden!

Ruwe diamant

Nietsvermoedend gingen wij een weekendje naar de Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Maar alleen al vanwege de centrale bibliotheek is een dagje of weekendje Leeuwarden dé bestemming voor 2018. Een absolute must see/must do. ‘Waarom?’, hoor ik je denken. Omdat het hier een ruwe diamant betreft: de bibliotheek bevindt zicht namelijk in het voormalige gevangeniscomplex ‘Blokhuispoort’. ‘dBieb’ zoals die genoemd wordt is pas sinds 25 januari van dit jaar daar geopend, een gloednieuwe bestemming om te ontdekken en op de kaart te zetten.

Blokhuispoort Leeuwarden

Foto: © Véronique

dBieb Leeuwarden

Foto: © Véronique

Interieur

De architect of het architectebureau heeft prachtig werk afgeleverd. Wat een schitterende boekenlocatie is het geworden zeg! Vele grote ramen zorgen voor meer dan voldoende lichtinval. En oude elementen als trappen, celdeuren en op sommige plekken tralies voor de ramen zorgen voor de herkenbaarheid van de geschiedenis van het gebouw.

dBieb Leeuwarden boeken

Foto: © Véronique

dBieb Leeuwarden thrillers

Foto: © Véronique

Oude cellen zijn uitgebroken en vervangen door werkplekken, cursus- en vergaderruimtes of door kantoren voor het bibliotheekpersoneel. En al die kleinere en grotere ruimtes hebben passende namen, zoals De Stille, De Lik, De Wout, etc.

Bieb Leeuwarden De Nor

Foto: © Véronique

Bieb Leeuwarden De Stille

Foto: © Véronique

In het begin leek de bibliotheek, verdeeld over 3 verdiepingen een beetje op een doolhof. Persoonlijk vind ik het heerlijk om te dwalen in een bibliotheek of boekhandel, maar echt verdwalen kun je hier niet. Binnen niet al te lange tijd had ik door hoe de bibliotheek in elkaar steekt. Verspreid door het pand zijn overal heerlijke zitplekjes gecreëerd, waar je op je gemak in een lekkere stoel kunt gaan zitten lezen. Het pand is erg fotogeniek en ik ben dan ook, zoals je kunt zien, los gegaan met fotograferen.

dBieb Leeuwarden zitplek 1

Foto: © Véronique

dBieb Leeuwarden zitplek 2

Foto: © Véronique

Meerdere functies

Wat ook interessant is, is dat deze bibliotheek meerdere functies goed met elkaar combineert. Zo is er in de hoek bij de informatieve boeken (uitvindingen genaamd) een werkplaats waar kinderen, onder begeleiding, dingen kunnen ontdekken, proefjes uitvoeren, etc. Ook zijn er cursusruimtes waar men lessen kan volgen. Zoals eerder gezegd zijn er ook (stille)werkplekken voor als je je moet concentreren. En op de begane grond, hoe kan het ook anders, bij de eten en drinken boekenhoek, bevindt zich café De Bak. Met aan de drankkaart handboeien bevestigd. Geweldig om te zien dat de bibliotheek op zondagmiddag open is en dat er veelvuldig gebruik van gemaakt wordt door jong en oud.

Bieb Leeuwarden Café

Foto: © Véronique

Bieb Leeuwarden Café menukaart

Foto: © Véronique

Ook nog te vinden in Blokhuispoort

Verderop in het complex zit nog een café-restaurant (Proefverlof) en verschillende creatieve bedrijfjes en kleinschalige winkeltjes, van cadeau-shops tot aan een kappersstoel. En om de beleving helemaal af te maken kun je ook nog in “Alibi”, het gevangenishostel, blijven slapen. Op de website De Blokhuispoort kun je lezen wat er allemaal nog meer te zien en te doen is.

Eddie's knipcel

Foto: © Véronique

Alibi Hostel

Foto: © Véronique

Boekwinkels in Leeuwarden

Je kunt natuurlijk een hele dag in de bibliotheek blijven rondsnuffelen en lezen, maar op een gegeven moment gaat het gebouw toch een keertje dicht. En als je geen bibliotheeklid bent, kun je de boeken niet mee naar huis te nemen. Maar gelukkig ben ik ook nog enkele boekwinkels in het centrum van Leeuwarden tegen gekomen waar jullie zeker een bezoekje aan moeten brengen. En waarbij je de aangeschafte boeken wel mee naar huis kunt nemen.

Zo is daar al meer dan 125 jaar boekhandel Van der Velde. Je kunt hier zowel terecht voor nieuwe boeken als tweedehandse en ze hebben een grote collectie onzettend leuke kaarten.

boekhandelvandervelde

Foto: © Véronique

Breng zeker een bezoekje aan kinderboekhandel De Toverlantaarn, met het grote assortiment kinderboeken zit er altijd wel iets naar je smaak tussen. Ook zijn er vele leuke bookish cadeautjes te vinden. En vergeet niet een blik op de etalage te werpen, want deze wordt regelmatig met een actueel thema ingericht. Zo was het nu aangekleed voor de Olympische Spelen.

kinderboekwinkeldetoverlantaarn

Foto: © Véronique

En de stripliefhebbers kunnen terecht bij stripwinkel AHA. Voor strips, een grote collectie Kuifje-artikelen en een kleine selectie tweedhands klassieke literatuur en Engelstalige pockets ben je hier aan het juiste adres.

stripwinkelaha

Foto: © Véronique

Kortom

Zoals je ziet is Leeuwarden boekachtig prachtig. Er zijn volop dingen te zien, te doen en te beleven. Ik kom zeker nog een keer terug. Ik ben benieuwd hoe de etalages van de boekhandels er dan uit zien, ik wil nog graag het dakterras van dBieb bezichtigen (deze was nu nog gesloten wegens werkzaamheden) en gewoon lekker in een hoekje wegkruipen met een boek. Verder zijn er nog een heleboel evenementen gepland voor het Europese Culturele Jaar. Hmmm… toch maar vast een nieuw weekendje inplannen 😉

Bibliotheek Leeuwarden melding

Foto: © Véronique

p.s. De Leeuwarder Courant geeft door middel van een filmpje een korte impressie van ‘dBieb’.

Geef een reactie