Sprookjesachtig Praag

In Praag zijn de mooiste bibliotheken ter wereld te vinden. Naast het feit dat Praag zelf al sprookjesachtig mooi is. Mocht je binnenkort naar Praag gaan, neem dan zeker deze bookish tips even door.

Klementinum bibliotheek

Klementinum rondleiding
Foto: © Véronique

Een van de mooiste bibliotheken ter wereld is de Klementinum bibliotheek. Deze barokke bibliotheek, te vinden in een voormalig Jezuïtenklooster in het centrum van Praag, is alleen te bezoeken met een rondleiding. Naast de bibliotheek bezoek je ook de hal met de meridiaan-lijn en de sterrenkundige toren met uitzicht over de stad. Ondanks dat je alleen vanachter een hekje de schitterende boekenruimte mag bekijken en je er vanwege de fresco’s niet mag fotograferen, is de rondleiding toch echt de moeite waard. De bibliotheek staat namelijk niet voor niets op de vele lijstjes van mooiste bibliotheken ter wereld.

Klementinum bibliotheek
Foto: © Johan

Mijn reisgenoot heeft achteraf door het glas toch nog snel even een foto van die mooie ruimte gemaakt. Daarnaast heb ik nog een foldertje en enkele kaarten als aandenken en bewijs van mijn bezoek.

Folder en kaart Klementinum
Foto: © Véronique

Strahov bibliotheken

Strahov bibliotheek
Foto: © Véronique

Bovenop de heuvel in de buurt van de Burcht en met uitzicht op de stad, vind je het Strahov Klooster. Deze heeft zelfs twee schitterende bibliotheken om te bekijken. De barokke theologische bibliotheek uit de 17e eeuw komt ook op de vele lijstjes van mooiste ter wereld voor. De andere bibliotheek is de filosofische en stamt uit de 18e eeuw. En ook hier mag je bij beiden alleen vanachter een hekje kijken naar al het moois. Maar voor 50 kronen mag je hier wel fotograferen (zonder flits natuurlijk).

In de gang tussen de twee bibliotheken vind je nog een rariteitenkabinet met veelal opgezette dieren en een hoop vitrines met oude en opvallende boeken.

Strahov bibliotheek Filosofie
Foto: © Johan
Strahov theologische bibliotheek
Foto: © Johan

Franz Kafka museum

Aan de rivier de Moldau vind je het Kafka Museum. Dit museum laat aan de hand van foto’s, brieven en andere documenten het leven van Franz Kafka zien. Ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig van Kafka afwist en dat ik dankzij het museum nu wat meer van de beroemde Tsjechische schrijver weet. Maar ik kan me ook voorstellen dat echte literaire fans enigzins teleurgesteld zullen zijn. De meeste documenten in het museum zijn namelijk facsimile. De originelen zijn veelal elders te vinden. Maar alles bij elkaar is het een redelijk complete verzameling over het leven van Kafka.

Hij komt op mij over als zwaarmoedig, waardoor ik waarschijnlijk niet snel aan een van zijn boeken zal beginnen. En net als vele andere genieën is ook hij te vroeg gestorven. Wel een leuk weetje: Kafka hield van tekenen en ik moet zeggen dat ik hem geen slechte tekenaar vind. Zie de blauwe kaart hieronder met een van zijn getekende krabbels.

Boekwinkel Shakespeare & Synové

In Praag is bij wijze van spreken op iedere hoek van de straat wel een boekwinkel te vinden. Maar een boekwinkel die je echt niet mag missen is de boekwinkel Shakespeare & Synové in de buurt van het Kafka Museum. Deze winkel heeft een volledig Engelstalig aanbod en heeft zowel nieuwe als tweedehands boeken te koop. Hier kun je gemakkelijk de tijd uit het oog verliezen, vooral met de knusse zitjes in de kelder.

Openbare bibliotheek

Mocht je een bijzonder bookish kunstwerk willen zien, neem dan vooral een kijkje in de centrale openbare bibliotheek van Praag aan het Marianske plein. In de foyer vind je namelijk een enorme installatie van boeken van de Slovaakse kunstenaar Matej Kren. Helaas stonden wij voor een dichte deur, dus check vooral van te voren even de openingstijden.

Bookish struinen

Ga vooral ook lekker struinen door de sprookjesachtige straten en stegen in het centrum van Praag. Ik kan je verklappen dat Praag enorm Bookish Lifestyle is. Overal waar je kijkt is er wel iets bookish te vinden. Van boekwinkels op iedere straathoek, met altijd wel een boekenlegger en soms zelfs nog wat andere bookish producten in hun assortiment. En natuurlijk is het bijzonder om bekende boekenkaften in een andere taal te zien.

Maar ook bij de beroemde toeristenplekken in Praag is Bookish Lifestyle zichtbaar. Kijk maar eens goed bij de Astronomische klok en de Karelsbrug voor lezende beelden. Verder zijn er in de Praagse Burcht boeken te vinden. En in de vele kerken zie je hier en daar ook een heilige met een boek in zijn/haar handen. Maar eigenlijk hoef je niet verder te kijken dan het 200 kronen-briefje in je hand 😉

Mijn conclusie: Praag = Bookish Lifestyle , dus neem vooral de tijd en laat het sprookje tot leven komen.