Bookish ansichtkaarten

Valentijnsdag is voorbij, maar kaartjes per post krijgen is altijd leuk. Zeker als het bookish kaartjes betreft. In dit blog een aantal merken met originele boekgerelateerde kaarten voor iedere gelegenheid.

Inkognito

Zo ben ik al jaren fan van de humorvolle kaarten van het Duitse kaartenmerk Inkognito. En volgens mij hebben zij ook een voorliefde voor boeken, want de bookish-kaarten-keuze in hun assortiment is reuze. Het lijkt erop dat er voor iedere gelegenheid wel een kaartje te vinden is. Of dat je door de afbeelding naar een bepaalde situatie kan toeschrijven. Zo zou ik de kaart met het “boekbed” kunnen sturen of om iemand beterschap te wensen of om een relaxed weekend toe te wensen.

Kaart Inkognito
Foto: © Véronique

Oktoberdots

Het Nederlandse Oktoberdots heeft ook verschillende leuke bookish kaarten. Allemaal bedacht en ontworpen door eigenaresse Babet. Zelf is ze een heuse Harry Potter-fan en dat merk je aan de vele Potter-kaartjes in de webshop. Dit najaar heeft ze ook een bookish kaartenlijn ontworpen. En als je dan toch deze webshop bezoekt, vergeet dan niet ook even bij de rubriek boekenleggers en pins te kijken.

Kaarten Oktoberdots
Foto: © Véronique

Cardcetera

Nog een Nederlands kaartenmerk is Cardcetera. Ook zij ontwerpt haar kaarten zelf. Bij de rubriek quotes vind je verschillende bookish quote-kaartjes. Erg leuk om op deze kaartjes op een zichtbare plek te hangen en zo steeds visueel herinnerd te worden aan je liefde voor boeken (alsof de boekenkast daar al geen bewijs van is 😉 ). In de rubriek Words zijn ook nog enkele kaartjes voor diverse gelegenheden te vinden.

Kaarten Cardcetra
Foto: © Véronique

Fiep Westendorp en Dick Bruna

De illustratoren Fiep Westendorp (bekend van o.a. Jip en Janneke) en Dick Bruna (vooral bekend van Nijntje) zijn overduidelijk bookish. Ansichtkaarten van beiden vind je in vele boek- en cadeauwinkels, zelfs in museumshops. Zo nu en dan vul ik mijn bookish kaartenverzameling nog aan met een bookish kaartje van één van beide illustratoren.

Kaarten nederlandse illustratoren
Foto: © Véronique

Reynard Cards

Het Engelse merk Reynard Cards is ontworpen door Sue Harrison. Naast een militaire en historische collectie heeft zij ook een selectie literaire kaarten. Deze zijn in twee subrubrieken onder te verdelen; 1) de locaties en 2) de boeken. Zo worden op de locatiekaarten de plaatsen die een belangrijke rol speelde in het leven van beroemde Engelse schrijvers belicht. Je moet dan denken aan Jane Austen, Charles Dickens, William Shakespeare, James Joyce en Daphne du Maurier. De andere subrubriek betreffen de klassiekers, zoals Hamlet en Jane Eyre, die kort op een kaart worden samengevat. Zoals je begrijpt heeft al deze informatie een iets groter oppervlak nodig en zijn de kaarten van Reynard Cards 2x zo groot als een gewone ansichtkaart.

De kaarten kan ik helaas niet meer in Nederlandse (web)shops vinden, maar de verzendkosten vanuit United Kingdom zijn veelal gelijkwaardig aan die van Nederland.

Reynard cards
Foto: © Véronique

Ideal Bookshelf

Helaas zijn de verzendkosten uit de Verenigde Staten vele malen duurder. Ik hoop dan ook dat de boek geïnspireerde kaarten van Ideal Bookshelf op de Nederlandse markt komen. De boeken en vazen van illustratrice Jane Mount zijn al wel hier verkrijgbaar. Ik heb de mazzel gehad dat iemand een viertal kaarten voor mij vanuit Amerika heeft meegebracht, maar niet iedereen zal dat geluk hebben. Het zijn geweldige kaarten om in te lijsten en bijvoorbeeld boven een bureau te hangen.

Kaarten Jane Mount / Ideal Bookshelf
Foto: © Véronique

Waar te koop?

Bookish ansichtkaarten vind ik overal, maar ik zal enkele tips geven waar je ze kunt treffen. Beginnend bij de (kantoor)boekhandel bij jou in de buurt. Neem de tijd om een keer door alle kaartenrekken te gaan en grote kans dat je één of meerdere bookish kaartjes tegen komt.En mocht er nu echt niets te vinden zijn, verwijs ze dan naar deze blogpost en wie weet hebben ze binnenkort wel wat bookish en/of literaire kaarten in hun collectie.

Een andere mogelijkheid met grote slagingskans zijn museumwinkels. Er is altijd wel een kunstwerk met boek uit de collectie afgebeeld op een kaart.

Kunstkaarten
Foto: © Véronique

Naast bovengenoemde webshops check ik regelmatig mijn favoriete Engelse webshop The Literary Gift Company, hier vind je kaarten die ik nog niet in de Nederlandse winkels heb aangetroffen.

Goedkopere bookish ansichtkaarten koop ik graag bij de Nederlandse webshop postzegelerop.nl waar je in de rubriek Books & Letters een ruime keuze aan bookish kaartjes hebt.

Mocht je ook een bookish kaartenverzameling en Instagram hebben, dan zou het leuk zijn als je zo af en toe ook je kaarten showt op Instagram met de #bookishpostcardsaturday.

Kaartvoorbeeld #bookishpostcardsaturday
Foto: © Véronique

Bookish postcrossing

Veel van mijn kaartjes bewaar ik in een doos, maar regelmatig worden enkele kaartjes tentoongesteld in een fotolijstje op mijn boekenplanken. En natuurlijk vind ik het super om post te krijgen en te versturen.

Kaarten ter decoratie
Foto: © Véronique

Daarom lijkt het me ook erg leuk om een soort “Bookish postcrossing” op te zetten. Bij de officiële postcrossing stuur je naar een willekeurig adres je kaartje, waarna jij van heel iemand anders een kaartje terugkrijgt. Leuk natuurlijk, maar ik vind het leuker om één op één een bookish kaartjes uit te wisselen met een andere boekenliefhebber. Mocht jij zo’n liefhebber zijn die interesse heeft om een keer (en als het bevalt nog een keer) een ansichtkaartje uit te wisselen, mail me dan op redactie[at]bookish-lifestyle.nl

2 comments

Geef een reactie