Hiep Hiep Hoera, Rupsje Nooitgenoeg 50 jaar

Op 3 juni 1969 verscheen het prentenboek The Very Hungry Caterpillar voor het eerst. Nu 50 jaar later is het in 63 talen vertaald en is er zelfs een brailleversie. Hoogste tijd om stil te staan bij dit gouden jubileum van het boek waar zovelen mee zijn opgegroeid.

Eric Carle

Een korte introductie van de bedenker van Rupsje Nooitgenoeg mag niet ontbreken. Daarom een korte biografie over Eric Carle die werd geboren in Amerika, maar zijn hele jeugd in Duitsland heeft doorgebracht. Na zijn studie aan de Kunstacademie in Stuttgart ging hij terug naar Amerika. Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Carle tekeningen wilde maken bij zijn verhaal Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?. Dit beviel hem zo goed dat Carle het illustrateren ging combineren met het schrijven van kinderboeken.

Carle heeft meer dan 70 kinderboeken geschreven, daarvan gaan er veel over natuur en dieren vanwege zijn grote liefde voor de natuur. Zijn stijl is uniek, het is een opvallende en kleurrijke collagetechniek. Eerst beschildert hij crêpepapier, vervolgens knipt hij daar de figuurtjes uit en plakt deze op elkaar. Kijk nog maar eens goed naar de illustraties van Carle.

In 2002 is het Eric Carle Museum of Picture Book Art in Amherst, Massachusetts geopend. Naast het werk van Eric Carle bestaat de collectie uit prentenboekkunst van over de hele wereld.

Rupsje Nooitgenoeg is jarig
Foto: © Véronique

Hoe het allemaal begon

Ooit gedacht dat Rupsje Nooitgenoeg oorspronkelijk een boekenworm was? Ik in ieder geval niet. In de jubileumeditie las ik over hoe het allemaal begon…

“Het begon allemaal met een stapel papier en een perforator. Terwijl hij zomaar wat gaatjes in stukjes papier aan het maken was, kreeg Eric Carle een idee : hij schreef een verhaal over Willi de boekenworm. Zijn redacteur Ann Beneduce stelde voor om van de worm een rups te maken. ‘Een vlinder!’ riep Eric. Zo werd Rupsje Nooitgenoeg geboren” (Bron: Jubileumeditie Rupsje Nooitgenoeg, 2019)


Rupsje Nooitgenoeg producten

In de loop der jaren zijn er veel leuke Rupsje Nooitgenoeg producten verschenen; van knuffels en puzzels tot vele boekvarianten als bad- en buggyboekjes.

Speciaal voor dit jubileum heeft Gottmer Uitgevers Groep op hun website een kleurplaat die je gratis kan downloaden.

Rupsje Nooitgenoeg overzicht producten
Foto: © Véronique

Hier volgen een paar van mijn persoonlijke favoriete Rupsje producten:

Voor het 50-jarige bestaan heeft de uitgeverij een speciale boekeditie uitgebracht. Met voorafgaand aan het wereldberoemde verhaal de ontstaansgeschiedenis en een voorwoord van Eric Carle. Een waar collector’s item. Leuk om te lezen, te hebben of cadeau te doen.

Rupsje Nooitgenoeg jubileumeditie
Foto: © Véronique

Wat ik persoonlijk ook een erg leuk cadeau vind is het vingerverfboek met kliederschort. Dit kinderschort is bedrukt met Rupsje Nooitgenoeg en zijn vriendjes. Als het een maatje groter was geweest, dan had ik ‘m zelf in de keuken kunnen gebruiken.

Heb je nu geen vingerverf, dan kun je ook met potloden, stiften of waskrijt kleuren. En wat tevens fijn is, is dat de tekeningen eenvoudig uit het boek te scheuren zijn. Hierdoor kun je ze als kunstwerk steeds ergens los ophangen.

Rupsje kliederschort
Foto: © Véronique

Verder vind ik de set van 9 boekjes ‘De wereld van Eric Carle‘ erg leuk, vooral om dat je met de achterkant van de boekjes een puzzel kunt maken. Dat is nog eens een echte boekenpuzzel.

Rupsje puzzelboekjes
Foto: © Véronique

Valentijnsdag en moederdag zijn al voorbij, maar ik denk dat het schattige boekje ‘Liefs van Rupsje Nooitgenoeg‘ een leuk geschenk voor vaderdag kan zijn. Bij de bekende tekeningen zijn steeds lieve woorden geplaatst. Zo’n boekje wil je graag keer op keer lezen met je kindje.

Rupsje Nooitgenoeg Liefs
Foto: © Véronique

Ter afsluiting wil ik nog een leuke tip meegeven: boekhandel Scheltema pakt de cadeautjes in met vrolijk Rupsje Nooitgenoeg cadeaupapier. Daar zeg ik geen nooit nee tegen 🙂

Rupsje Nooitgenoeg cadeaupapier
Foto: © Véronique


Geef een reactie