Boekrecensie The Marauder’s Map : Guide to Hogwarts

Dit Engelstalige boek is veel te leuk om niet met jullie te delen. Je kunt de geheimen van Hogwarts (jazeker: de school van Harry Potter) nu kamer voor kamer ontdekken. En als bonus zit er ook nog een heuse toverstaf bij.

Boek Marauder's map : guide to Hogwarts
Foto: © Véronique

Waarom ik nu precies dit boek zo leuk en bijzonder vind? Nou, omdat:

Het is leerzaam

Het is een zeer informatief boek voor wat betreft de kennis over Hogwarts. Iedere ruimte in en rondom Hogwarts wordt besproken; de grote hal, de klaslokalen, de huiskamers, maar ook het omliggende terrein zoals het verboden bos en het zwerkbalveld.

Per ruimte wordt met beschrijvingen van filmscènes beschreven wat er in die ruimte gebeurde. Dit vond er zoal plaats in de badruimtes van Hogwarts:

Bathrooms chapter in Marauder's Map
Foto: © Véronique

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet de allergrootste Harry Potter kenner ben en dus heb ik via dit boek nog wat nieuwe kennis opgedaan. Zo had ik via de films bijvoorbeeld nog nooit ontdekt dat in de grote hal de lantaarnhouders voor 1 van de vier huizen staan.

Lantaarnhouders in Marauder's map
Foto: © Véronique

Ik verzin dit nu ter plekke, maar ik denk dat dit boek ook zeer goed te gebruiken is als bronnenmateriaal om een Harry Potter quiz samen te stellen.

Het is interactief

Een leuk onderdeel van het boek zijn de opdrachten, zoals ‘Teken de magische voorwerpen die je zou willen hebben als je schoolhoofd van Hogwarts was’ of ‘Verander de enge Boggarts in iets grappigs’. Je mag ook je eigen Gryffindor wachtwoord bedenken en Ravenclaw raadsels verzinnen.

Boggarts opdracht in Marauder's map
Foto: © Véronique

Daarnaast bevat het boek een viertal uitvouwbare Marauder’s plattegronden. Met behulp van de toverstaf en de magische spreuk ‘I solemnly swear that I am up to no good’ worden de geheimen van de kaarten ontrafeld via kleine voetstapjes en informatieve tekstjes.

Uitgeklapte kaart van Marauder's map
Foto: © Véronique

Mijn eigen toverstaf

Het heeft even geduurd, maar eindelijk heb ik dan toch mijn eigen toverstaf. En dat niet alleen, in het boek vind ik ook nog enkele spreuken die ik kan gaan oefenen en wie weet kan ik dan ook wel een veer laten zweven. (Dromen mag altijd toch, hahaha 🙂 )

In ieder geval kan ik met deze magische stok wel de onzichtbare inkt op de kaarten lezen…

Onzichtbare inkt lezen op Marauder's map
Foto: © Véronique

En het bevat ook nog eens een ‘geheime’ pen waarmee je onzichtbare teksten kunt schrijven.

Geheime pen in toverstaf Marauder's map
Foto: © Véronique

De allerlaatste pagina is zelfs een leeg perkament, waarop je je eigen plattegrond van je huis, school, kantoor of straat kunt tekenen inclusief je geheime boodschappen en wachtwoorden.
Vergeet niet de kaart te sluiten met de magische woorden ‘Mischief managed’, want je wilt natuurlijk niet dat anderen deze kaart kunnen lezen.

Na het lezen van dit boek zullen alle raadsels van Hogwarts ontrafeld zijn en heb je mogelijk weer wat nieuwe dingen geleerd. Het boek is voor kinderen vanaf 7 jaar of voor wanneer ze zelfstandig Engels kunnen lezen.

Eigenlijk is het wachten op een Nederlandse uitgeverij die dit geweldige boek ontdekt gaat vertalen, want van mij krijgt deze gids het stempel ‘goedgekeurd door Bookish Lifestyle‘.

Verkrijgbaar

The Marauder’s Map : Guide to Hogwarts (Scholastic, juli 2018) nu overal verkrijgbaar voor  € 15,99 – ISBN 9781338252804 (67 blz)

Achterzijde boek Marauder's map
Foto: © Véronique

Geef een antwoord