Een kleurrijke Blue Monday

Blue Monday, een gewone maandag voor de een, voor de ander mogelijk een ietwat depressieve dag. Voor mij is het een kleurrijke maandag waarop ik vooruit kijk naar de bijzondere boeken die dit (voor)jaar gaan verschijnen. Kijk je mee?

Interessante onderwerpen

De bibliotheek van verboden boeken / Brianna Labuskes

De bibliotheek van verboden boeken / Brianna Labuskes - HarperCollins, april 2023 (ISBN 9789402711998)
Bron: HarperCollinsHolland

Drie vrouwen, drie wereldsteden, een verwoestende oorlog en de kracht van boeken.
Berlijn, 1933. Na het succes van haar eerste boek reist de Amerikaanse schrijver Althea James naar Duitsland, waar ze al snel geconfronteerd wordt met de gruwelijkheden van het opkomende naziregime. Ze ontmoet daar de Joodse Hannah Brecht, een bijzondere vrouw voor wie ze langzaam maar zeker gevoelens begint te ontwikkelen…
Parijs, 1936. Nadat ze ontsnapt is uit Duitsland zet Hannah haar gevecht tegen de propaganda van de nazi’s voort. Maar Hannah vecht voor meer dan alleen vrijheid, want na een vreselijk verraad durft ze niemand meer te vertrouwen.
New York, 1944. Vivian Childs voert haar eigen oorlog, en wel tegen senator Taft, die het verboden heeft om Amerikaanse soldaten in Europa boeken te sturen. Vivian laat zich echter niet zo snel uit het veld slaan. Dan krijgt ze onverwacht hulp van de mysterieuze bibliothecaresse van de Bibliotheek van Verboden Boeken in Brooklyn…

[HarperCollins, april 2023 (ISBN 9789402711998) € 23,99]

Als bibliothecaresse ben ik natuurlijk direct getriggerd als een boek iets met een bibliotheek, boekwinkel of boeken te maken heeft.

De vrouwen van Bletchley Park / Kate Quinn

De vrouwen van Bletchley Park / Kate Quinn (2023)
Bron: Uitgeverij De Fontein

Engeland, 1940. Drie heel verschillende vrouwen melden zich bij Bletchley Park, waar de knapste koppen in Groot-Brittannië werken om Duitse militaire codes te breken. Socialite Osla, de Londense Mab en plattelandsmeisje Beth worden de beste vriendinnen – tot een onvergeeflijke ruzie een einde maakt aan hun vriendschap… Engeland, 1947. Drie vrouwen die ooit elkaars beste vriendinnen waren worden samengebracht door een mysterieuze gecodeerde brief. Osla, Mab en Beth moeten elkaar vergeven en samen nog een laatste code kraken om de verrader te vinden die hun naar het leven staat. Maar elke stap dichter bij het breken van de code brengt het gevaar dichterbij…

[Uitgeverij De Fontein, april 2023 (ISBN 9789026161292) € 22,50]

Verhalen rondom codes kraken en zeker codes die iets met Bletchley Park te maken hebben, zorgen dat mijn interesse gewekt zijn. Bletchley Park staat ook nog steeds op mijn Bucket list om te bezoeken, maar tot die tijd kijk ik uit naar dit boek om te lezen.

Melkmeisje / Matthias Rozemond

Melkmeisje / Matthias Rozemond
Bron: Luitingh-Sijthoff

De jonge schilder Johannes Vermeer heeft zich danig in de nesten gewerkt met een scabreus doek waarvan half Delft schande spreekt. Ook zijn eigen katholieke schoonfamilie lijkt het vertrouwen in hem op te zeggen. Hoe krijgt Johannes zijn carrière weer op de rit? Hoe herwint hij liefde en steun van zijn echtgenote Catharina? Hij moet nu echt een doek maken dat alle critici in een keer de mond snoert. Gelukkig is er nog één Delftenaar die de ongepolijste jonge kunstschilder wil steunen, mits hij zich overgeeft aan de regels van de Hollandse genrekunst. Bijvoorbeeld dienstbode Tanneke bezig zien in haar keuken, maar krijgt hij haar zover om voor hem te poseren? Tegen het decor van het zeventiende-eeuwse Delft vertelt Melkmeisje het fictieve verhaal van een jonge vrouw en haar rol in het leven van Johannes Vermeer.

[Luitingh-Sijthoff, februari 2023 (ISBN 9789021034997) € 23,99]

Werkend bij een opleiding tot Docent beeldende kunst en vormgeving en uit persoonlijke interesse in kunst en historie ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar het verhaal, ook al is het fictief.

Bedrukte boekblokken

Mocht je mijn blog al wat langer volgen dan weet je al dat ik een zwak heb voor bedrukte boekblokken. Deze ga ik dus zeker bekijken en mogelijk toevoegen aan mijn bijzondere boekencollectie.

Het gouden rijk / Shannon Chakraborty

Het gouden rijk / Shannon Chakraborty (2023)
Bron: MeulenhoffBoekerij

Nadat een brute veldslag de stad van haar magie heeft beroofd, is het aan Nahid als leider om, samen met haar herrezen commandant Dara, de vrede te herstellen. Ze moeten de verbrokkelde alliantie herstellen en een onbetrouwbaar, strijdend volk stabiliseren. Maar het verlies van zijn geliefde Nahri heeft de ergste demonen uit Dara’s duistere verleden losgelaten. Om ze te verslaan moet hij zijn geschiedenis onder ogen komen en zich overgeven aan degenen die hij ooit als vijanden beschouwde.

Nahri en Ali zijn ternauwernood aan hun moorddadige families en dodelijke politieke spelletjes in Daêvabad ontsnapt. Nu ze eenmaal veilig in Caïro zijn aangekomen staan ze voor moeilijke keuzes. Nahri is blij met haar oude ritme en de vertrouwdheid van haar huis, maar realiseert zich maar al te goed dat de geliefden die ze heeft achtergelaten overgeleverd zijn aan een tiran. Ook Ali kan de stad die ze zijn ontvlucht niet loslaten en is vastbesloten om terug te keren en zijn achtergebleven familie te redden.

[Boekerij, maart 2023 (ISBN 9789022594728) € 27,99]

Het laatste deel van een oosterse fantasytrilogie, waarvan ik nu het eerste deel aan het lezen ben. Deel 2 hoop ik in februari te gaan lezen en dan kan ik dit boek dat in maart verschijnt direct daarna gaan lezen. Lijkt me een mooie leesplanning voor 2023, dus ja een must-have voor mij.

Het zonnetje in huis / Jill Mansell

Het zonnetje in huis / Jill Mansell (2023)
Bron: Luitingh-Sijthoff

Het zonnetje in huis van Jill Mansell zit vol verrassingen. Wie had kunnen denken dat de excentrieke Edgar Allsopp de oplossing zou hebben voor Lou’s problemen? Hij biedt haar een baan en een dak boven haar hoofd in het dorp Foxwell in de Cotswolds. Een heerlijke plek, waar toevallig ook nog Remy woont, de nogal aantrekkelijke oudere broer van Lou’s vriend Sammy. Niet dat Remy haar ziet staan, maar toch… De immer knorrige Edgar heeft echter wel een voorwaarde, waar Lou over moet zwijgen. Kan Lou zich aan die belofte houden?

[Luitingh-Sijthoff, april 2023 (ISBN 9789021034690) € 22,99]

De feelgood verhalen van Mansell zijn altijd heerlijk leesvoer voor een sombere dag en deze eerste druk krijgt kleurig bedrukte zijkanten die je dag alleen al door er naar te kijken direct opfleurt. Plus het feit dat ik de vorige bedrukte Mansell boeken al in mijn boekenkast heb staan, denk ik dat dit een gevalletje must-have wordt.

De koningin van het verraad / Danielle L. Jensen

De koningin van het verraad / Danielle L. Jensen
Bron: Boekerij

Als alles wat Lara liefheeft wordt bedreigd moet ze beslissen voor wie – en wat – ze vecht: voor haar koninkrijk, voor haar man of voor zichzelf?

Lara was koningin, maar leeft nu in ballingschap als verrader. Niet lang geleden heeft ze moeten toekijken hoe haar eigen vader Ithicana veroverde, zonder dat ze ook maar iets kon doen om hem te stoppen. Als ze erachter komt dat haar man Aren tijdens de strijd niet vermoord, maar gevangen genomen is, weet Lara dat er maar één reden is waarom haar vader hiervoor heeft gekozen: Aren dient als lokaas voor zijn verraderlijke dochter.

Voor Lara zit er niets anders op: ze zal terugkeren naar Ithicana met een plan om niet alleen koning Aren, maar ook het Koninkrijk der Bruggen te bevrijden uit de klauwen van haar vader. Hiervoor zal ze zijn eigen wapens tegen hem moeten gebruiken: de zussen van wie ze het leven heeft gespaard. Al snel zijn er meer tegenstanders dan Lara had verwacht. Niemand is te vertrouwen en vijanden en bondgenoten wisselen van kant. Maar haar grootste tegenstander is misschien juist wel de man die ze probeert te bevrijden – de man die ze heeft verraden.

[Boekerij, maart 2023 (ISBN 9789022595886) € 23,99]

Vandaag op Instagram gelezen dat ze dit tweede deel gaan voorzien van een bedrukt boekblok. Zeker iets om naar uit te kijken dus.

De groene mijl / Stephen King

De groene mijl / Stephen King (2023)
Bron: Luitingh-Sijthoff

1932. John Coffey moet de Cold Mountain-gevangenis in, ter dood veroordeeld voor een misdrijf dat hij niet heeft begaan. Maar er is iets bijzonders met John Coffey aan de hand: hij heeft een bovennatuurlijke gave om mensen te genezen. Hoofdcipier Paul Edgecombe werkt al jaren in de gevangenis als John wordt binnengebracht, en heeft algauw door dat John onschuldig is. Paul probeert met man en macht Johns onschuld te bewijzen, maar de autoriteiten willen dit koste wat kost voorkomen. De elektrische stoel staat John op te wachten. En Paul moet de schakelaar overhalen…

[Luitingh-Sijthoff, mei 2023 (ISBN 9789021039107) € 24,99]

Ter ere van het bereiken van zijn 75-jarige leeftijd in 2022 worden een aantal van Stephen King’s boeken opnieuw uitgegeven. Deze bestseller die ook verfilmd is, bevat een illustratie op het boekblok. Dit wordt dus ook zeker een must-have op mijn boekenlijstje.

Hof van Schaduw (Vampyria; 1) / Victor Dixen

Hof van Schaduw (Vampyria, deel 1) / Victor Dixen (2023)
Bron: Luitingh-Sijthoff

Het is 1715 als Zonnekoning Lodewijk XIV sterft. Vanaf dat moment leeft hij voort als Schaduwkoning van de vampieren en houdt hij grote delen van Europa in een ijzeren greep. Gewone stervelingen dienen zich te houden aan strenge regels en moeten de vampieraristocratie letterlijk van vers bloed voorzien. Drie eeuwen later zit de Schaduwkoning nog steeds stevig in het zadel, maar het verzet onder de gewone mensen groeit. Wanneer Jeannes ouders en broer vermoord worden vanwege hun geheime activiteiten, zweert Jeanne wraak te nemen op de Schaduwkoning. Ze doet zich voor als vampier en wordt toegelaten tot de school op Versailles waar jonge edelen worden opgeleid voor het hof. Nu moet ze als enige sterveling zien te overleven tussen de ondoden…

[Luitingh-Sijthoff, april 2023 (ISBN 9789021037912) € 24,99]

Een Young Adult verhaal met Frans historisch tintje en Versailles, tja dan heb je deze dame met haar verjaardag op de Franse nationale feestdag en ook nog met een Franse voornaam heel nieuwsgierig gemaakt. En als het dan ook nog eens een mooie limited Edition betreft, dan gaat dit boek ook zeker op mijn wensenlijstje.

Vers bloed (Vamps; 1) / Nicole Arend

Vers bloed (Vamps; 1) / Nicole Arend
Bron: Uitgeverij De Fontein

Dillon wordt door zijn vader naar deze afgelegen school in de Zwitserse Alpen gestuurd. Hij heeft niets gemeen met de andere leerlingen: ze zijn arrogant, bloedmooi en… vampiers. Wat doet hij hier? Maar algauw komt Dillon erachter dat hij anders is dan hij altijd dacht. Ook al komt hij niet uit een machtige vampierfamilie, hij blijkt de meest bijzondere leerling van allemaal. Bloed liegt niet. En terwijl Dillons krachten als vampier groeien, groeit ook het gevaar… 

[Uitgeverij De Fontein, april 2023 (ISBN 9789026166365) € 19,99]

Dark Academy is sinds een najaar een eigen genre waarbij je moet denken aan een gotische sfeer op een (privé)school. En in deze fantasy staan vampieren centraal. Interessant dat er voor een neonroze boekblok is gekozen en niet voor bloedrood. Ik ben benieuwd naar de reden voor die kleurkeuze en zeker ook naar het vampierenverhaal.

De strijd van twee koninginnen / Jennifer L. Armentrout

De strijd van twee koninginnen / Jennifer L. Armentrout (2023)
Bron: Zomer & Keuning

Casteel weet maar al te goed hoe sluw en slecht de Bloedkoningin is. Toch is hij verbijsterd als hij over haar gruwelijke daden hoort. Poppy is vastbesloten om de koning te bevrijden, maar heeft daarvoor de hulp nodig van de generaals van Atlantië. Beiden moeten alles in de strijd gooien om een einde te maken aan wat de Bloedkoningin is begonnen. Dat betekent dat Poppy in het reine moet komen met de profetie die ze al zo lang vreest. De profetie die laat zien wie ze werkelijk is.

[Zomer & Keuning, april 2023 (ISBN 9789020550252) € 25]

Het vierde deel in de Blood and Ash fantasyserie met een zilveren boekblok.

Dochter van de Scharlaken Rozen (Verboden duet; 1) / Chloe Gong

Bron: MeulenhoffBoekerij

Shanghai, 1926. Een bloedvete tussen twee bendes kleurt de ­straten rood en laat de stad achter in hulpeloze chaos. In het oog van de storm staat Juliette Cai: de achttienjarige erfgename van de Scharlaken Rozen, een netwerk van criminelen dat zich ver boven de wet waant. Hun enige rivalen zijn de Witte Magnolia’s, een beruchte bende die al generatieslang tegen de Scharlaken Rozen vecht. Aan het hoofd staat hun erfgenaam, Roma Montagov, Juliette‘s eerste liefde… en de eerste die haar verried.

De genadeloze machtsstrijd is niet het enige wat de straten onveilig maakt. Een duistere kracht drijft mensen letterlijk tot waanzin. Als de eerste dodelijke slachtoffers vallen, wordt de noodtoestand uitgeroepen. Is het een besmettelijke ziekte? Schuilt er een monster in de schaduwen? Als erfgenamen van de machtigste bendes zullen Juliette en Roma hun krachten moeten bundelen om de inwoners te beschermen. Voordat er niemand meer is om over te heersen.

[Boekerij, februari 2023 (ISBN 9789022598160) € 24,99]

Een oosterse fantasy verhaal a la Romeo en Julia, dat klinkt wel als iets wat ik zou willen lezen. En goed om te weten dat deel 2 in het najaar zal gaan verschijnen.

De gestolen erfgenaam / Holly Black

De gestolen erfgenaam / Holly Black (2023)
Bron: Boekerij

Een onwillige prins. Een weggelopen koningin. En een zoektocht die hen allebei kan vernietigen.

Het is acht jaar geleden dat de Strijd met het Serpent beslecht werd. In het kille noorden heeft vrouwe Noren van het Hof der Tanden de IJzige Citadel terugveroverd. Daar smeedt ze een plan om monsters van hout en sneeuw te scheppen met behulp van een oude relikwie. De zelfgemaakte wezens zullen zich gedragen als marionetten en niets lijkt Noren nog tegen te houden om haar wraak uit te voeren.

Haar dochter Suren, kroonprinses van het Hof der Tanden en de enige persoon die nog invloed op haar heeft, is gevlucht naar de mensen­wereld. Net op het moment dat Suren denkt dat iedereen haar vergeten is wordt ze gevonden door niemand minder dan prins Eik, erfgenaam van Elfhame. Dit is de man waar ze ooit mee had moeten trouwen en ook de man waar ze al jarenlang een hekel aan heeft. Eik, inmiddels zeventien, is nog even charmant, mooi en manipulatief. Hij is op een missie die hem naar het noorden zal leiden en heeft Surens hulp hard nodig. Maar als ze akkoord gaat zal ze haar hart moeten beschermen tegen de jongen die ze ooit kende en de prins die ze voor geen goud vertrouwt…

[Boekerij, april 2023 (ISBN 9789022598702) € 22,99]

Een eerste deel van een nieuwe fantasyserie van Holly Black. Deze limited edition krijgt een gouden boekblok, waardoor het een chique uitstraling krijgt. Zelf heb ik tot op heden nog geen boek van Holly Black gelezen, maar misschien dat deze fantasy mij kan overhalen.

Het lied van de zee / Angela Slatter

Het lied van de zee / Angela Slatter
Bron: Boekerij

Lang geleden floreerde Miren O’Malleys familie dankzij een deal die ze hadden gesloten met de Meermensen: veiligheid voor hun schepen op zee in ruil voor een bijna onbetaalbare prijs. Die belofte hebben ze echter al vele jaren niet kunnen waarmaken. Mirens oma is vastbesloten om de gloriedagen die zij zich nog kan herinneren terug te laten keren, zelfs als dat betekent dat ze Miren haar vrijheid moet ontnemen. Haar oma leert haar dat de O’Malleys een machtige familie horen te zijn die zich houdt aan de eeuwenoude traditie die hen al generatieslang ondersteunt:
Eén kind is voor de familie.
Eén kind is voor de kerk.
En één kind is voor de zee.

[Boekerij, april 2023 (ISBN 9789022598801) € 23,99]

Een verhaal over zeemeerminnen, dat spannend klinkt. De look in blauw tinten met een bedrukt boekblok. Deze limited edition straalt een en al water uit. Zo’n boek zou ik graag lezen ergens aan het water met het verwarmende zonnetje in mijn rug.

De duivel trilogie / Adrian Stone

De duivel trilogie / Adrian Stone
Bron: Luitingh-Sijthoff

Het verhaal van Marak Viervinger begint met de verschrikkelijke Zabatha, leider en profeet van de Cataristen en de trouwste dienaar van de verboden god Cataris, die in de jeugdige Marak, een kind nog, een uitzonderlijk talent ontdekt om magie te kanaliseren. In deze wereld, waarin priesters en monniken de energie van hun god kunnen omzetten in magie, ziet Zabatha in de jeugdige Marak een pion van het kwaad die de Cataristen weleens de wereldheerschappij zou kunnen bezorgen. De arme Marak weet van niets. Erger nog, hij is voor het leven getekend en wordt nu beschouwd als een aanhanger van de gevreesde Cataristen. Hogepriesteres Verina neemt het voor hem op en Marak stemt in met haar verzoek de Proef te ondergaan, om erachter te komen hoe groot zijn talent precies is. De gevolgen blijven niet uit…

[Luitingh-Sijthoff, maart 2023 (ISBN 9789021036649) €24,99]

Dit boek krijgt een gouden boeksnede, stofomslag, leeslint en twee nieuwe vierkleurenkaarten. Een zeer exclusieve, gebonden limited edition ter ere van het tienjarig jubileum van de serie.

Aan de hand van bovenstaande lijst kan ik dan ook alleen maar concluderen dat het voor mij vandaag een kleurrijke Blue Monday is.

Geef een reactie