Kaarten met Jane Austen karakters

Afgelopen week werd ik verrast met een Jane Austen kaartspel. Mooi geïllustreerde kaarten en in mijn ogen ook nog eens multi inzetbaar. Vooral over dat laatste lees je meer in deze blogpost.

Jane Austen speelkaarten
Foto: © Véronique

Illustraties

Ik roemde al de mooie illustraties van Barry Falls op de kaarten. Niet alleen op de Joker, Boer, Vrouw, Heer en Aas staan afbeeldingen. Maar juist alle 52 kaarten en dus ook de cijfers 2 tot en met 10 hebben een afbeelding. Allen bevatten een karakter uit een van de Jane Austen romans; Pride and Prejudice, Sense and Sensability, Northanger Abbey, Mansfield Park, Emma en Persuasion.
Nog leuker is dat John Mullan de figuren heeft verdeeld in vijf categorieën:

1 Op de Jokers staat Jane Austen afgebeeld

Kaartspel Jane Austen - Jokers met daarop Jane Austen afgebeeld
Foto: © Véronique

2 Harten voor de helden en heldinnen

Kaartspel Jane Austen - Alle Harten kaarten
Foto: © Véronique

3 Schoppen voor dwazen en saaie mensen

Kaartspel Jane Austen - Alle Schoppen kaarten
Foto: © Véronique

4 Klaveren voor schurken en onruststokers

Kaartspel Jane Austen - Alle Klaveren kaarten
Foto: © Véronique

5 Ruiten voor vrienden en relaties

Kaartspel Jane Austen - Alle Ruiten kaarten
Foto: © Véronique

Kaartspellen

Er zijn vele moderne kaartspellen die je met 1 stok kaarten kunt spelen. Te denken valt aan Patience, Pesten, Ezelen of Liegen. In het doosje bevindt zich een boekje waarin ook de spelregels van 5 Regency kaartspelletjes zijn opgenomen. Jij kunt met deze set dus net als de karakters in Austen’s verhalen gaan oefenen met Casino, Commerce, Whist, Loo en Speculation.

Kaartspel Jane Austen, Regency card games
Foto: © Véronique

Multifunctioneel

In de aanhef had ik het al over multi inzetbaar; toen ik het spel zag gingen mijn eigen hersenen direct in de creatieve stand over hoe nog meer te gebruiken. Zelf zat ik te denken aan:

  • De karakters uit een van de romans samen met anderen bespreken over waar je ze zelf zou indelen
  • ‘Wie ben ik’ spelen met een getrokken karakter kaart
  • Een vorm van kwartet bedenken en alle karakters van een roman verzamelen (tip: wel eerst een lijstje maken hoeveel en welke karakters uit die roman er aanwezig zijn in het kaartspel)
  • En het zijn gewoon mooie illustraties die een Instagram foto kunnen sieren 😉

Overigens hoor ik het graag als jullie zelf nog een andere invulling hebben bedacht voor dit kaartspel. En of jullie net als ik concluderen dat deze set op vele manieren te gebruiken is.

Verkrijgbaar

De Jane Austen playing cards (ISBN 9781913947187) zijn op verschillende plekken in Nederland te koop. Zo kwam mijn spel uit winkel van de Hermitage, maar ik zag het ook te koop bij Boekhandel De Vries Van Stockum, in de webshop van Bookspot en Amazon. Overal bedraagt de verkoopprijs rond de € 17,-.

Verpakt cadeau uit Hermitage
Foto: © Véronique

One comment

  1. Dionne says:

    Superleuk deze kaartenset! Mooie achterkant ook. Ik zou tegelijkertijd – in het begin – ook erg afgeleid zijn met spelen. Ben vooral benieuwd wie er dan allemaal nog meer bij de dwazen en saaie mensen zijn ingedeeld 🙂

Geef een reactie