Boekrecensie De hoofdrol van Janice Hallett

Door een spelling van het lot mocht ik dit alvast het boek De hoofdrol van Janice Hallett vooruitlezen. En vanaf vandaag, 24 november, is dit geweldige boek verkrijgbaar in de boekhandel. Haal ‘m snel in huis en ontrafel zelf het mysterie.

Copyright: Veronique

De ene dag wordt ik door een Ierse kennis geattendeerd op de boeken van Janice Hallett, in het bijzonder The Appeal. De andere dag komt er op Instagram een oproep voor vooruitlezers van het boek voorbij. Het kan niet anders dan dat het voorbestemd was dat ik dit boek zou lezen. Ik was dan ook zeer verheugd uitverkoren te zijn. Bedankt Xander Uitgevers en Heerlijk Thrillers Lezen voor het recensie-exemplaar.  

Het verhaal

In dit dossier vind je de stukken over de schokkende gebeurtenissen rondom de Fairway Players-toneelgroep, en over de dood van een van hun leden. Er zit op dit moment iemand vast voor de moord, maar het lijkt erop dat deze persoon onschuldig is, en dat een aantal duistere geheimen nog niet is onthuld. De moordenaar heeft zichzelf verraden: ergens in deze berg e-mails, berichten en brieven bevindt zich de sleutel tot de oplossing van deze zaak. [Bron: Xander Uitgevers]

Het pakketje

Vol verwachting keek ik uit naar mijn postpakketje. Het begon al spannend want ik kreeg ’s ochtend op het werk bericht dat ik het pakje in ontvangst had genomen, terwijl er die dag toch echt niemand thuis was. Hoe kan dat nou weer? Het speuren was al direct begonnen en ik had nog geen bladzijde open geslagen. Aan het eind van de dag trof ik gelukkig het volgende postNL briefje aan:

Foto: Veronique


Zou de postbode geweten hebben dat er een detectiveboek in dit pakket zat? Gelukkig hoefde ik niet lang te speuren en eind goed, al goed; het boek was daar waar de postbode gezegd had. Voor de leeservaring had Xander Uitgevers een leuk promotiepakket samengesteld. In een heuse dossier-envelop zat een officiële brief van de opdrachtgever inclusief memo aan zijn secretaresse, een namenlijst van mensen die lid zijn van de toneelvereniging, een flyer van een crowfundingsavond, een loep en een notitieboekje met pen. En een welkomstbrief van de uitgever met de afsluitende woorden “En onthoud: het antwoord ligt verscholen in de tekst.” Speurder als ik ben, zocht ik door de woorden direct al direct aanwijzingen in alle losse bijlagen en begon ik mijn notitieblokje al direct vol te schrijven. 

Foto: Veronique

De stijl

Het eerste wat direct opvalt is dat een groot deel van het boek bestaat uit e-mails, telefoonberichten en politieverslagen. Misschien wil je nu direct afhaken, maar NEE wacht even en begin gewoon met lezen, want dit boek – of eigenlijk moet ik zeggen dossier vol mogelijke bewijzen – zit zo goed in elkaar dat je je totaal niet stoort aan deze stijl (althans ik niet). Hallett weet in de mailwisseling de verschillende karakters van de personages zeer goed vast te leggen en je leert ze zo hoegenaamd kennen. Ik had direct het gevoel “o dit is een afstandelijk, zakelijk iemand” en “jeetje, deze persoon wil ontzettend graag aardig gevonden worden”. En dit is misschien ook wel de crux van het hele concept. Zoals het mensen eigen is, heb je bijna direct een voorkeur of afkeer van bepaalde types en dat zorgt ervoor dat je mensen meer of minder verdenkt. En dat alleen maar aan de hand van de vele berichten. Doordat het boek eigenlijk een groot dossier is – toevallig gebonden – voelt het echt alsof je aan een bestaande zaak werkt.

Foto: Veronique

Speuren maar

Een advocaat is bang dat de verkeerde persoon is beschuldigd en veroordeeld voor een moord. Hij vraagt zijn twee juridische stagiaires om dit uit te zoeken aan de hand van een dossier vol correspondentie, het zogenoemde “bewijsmateriaal”. Hij heeft een vermoeden, maar wil van hen horen of zij tot dezelfde conclusie komen voordat hij in beroep gaat. En jij als lezer zoekt men de stagiaires mee en probeert zo de werkelijke dader te achterhalen, die zichzelf heeft verraden in een of meerdere van de berichten.

Wie er is vermoord en wie er verdacht wordt, is nog niet bekend en daar kom je pas verderop in het boek achter. Je moet vertrouwen op de woorden van de karakters zelf, die onthullen wie ze zijn en ook wat ze van anderen vinden. In de loop van het dossier doe je steeds nieuwe ontdekkingen en voelt het net als een detective van Agatha Christie. Maar dan wel op een modernere manier; niet alleen omdat het zich in de huidige tijd afspeelt maar ook door de stijl van het verhaal.
Ook is het een beetje te vergelijken met een moordmysterie of de tv-serie Wie is de mol?, want iedere lezer zal zo zijn/haar eigen tactiek hebben om de dader te ontmaskeren. Kies je voor het concept van “Follow the money”, zoek je naar de motieven van een ieder of ga je de tekst woord voor woord ontleden? Dat is aan jou, van mij geen hints 😉 

Of nou ja misschien toch eentje: houd pen en papier bij de hand zodat je al je gedachtegangen kunt noteren. En houd vooral je volledige aandacht erbij.

Aanrader: Samen lezen

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het leuk is om dit boek met tenminste 1 ander iemand te lezen en zo regelmatig met elkaar te sparren en elkaar je theorieën voor te leggen en dan aan het einde te kijken wie van jullie het bij het rechte eind heeft. Dus mocht je nog zoek zijn naar een gezamenlijk project in de kerstvakantie of als boekidee voor je leesclub , denk dan zeker aan De hoofdrol.
En voor wie met smart zit te wachten op een nieuw seizoen van Wie is de mol? dat op 7 januari 2023 weer begint. Je kunt alvast voorpret en een goede voorbereiding hebben door met vrienden, familie, collega’s of kennissen dit dossier door te spitten en de dader te ontmaskeren. Maar zoals het een goede Wie is de mol-speurder betaamt: “Trust nobody” en “Niets is wat het lijkt”.

Foto: Veronique

Mijn mening

Het verhaal zit gewoonweg ingenieus in elkaar en haalt de ware speurneus in je naar boven. In no-time ben je geboeid door de personages en het mysterie. Hallett heeft er enkele ontwikkelingen in verwerkt, waardoor het verhaal net weer een andere draai krijgt en je op het verkeerde been gezet wordt of kan worden. (Yep, ik verklap echt niets aan jullie). Opvallend is de dossierstijl, dat maakt het bijzonder en geeft iets extra’s aan de leeservaring zonder dat het ten koste gaat van het verhaal. Je vliegt er juist doorheen en het blijft interessant tot op de laatste bladzijde, dus laat je niet afschrikken door de dikte of de stijl, maar geniet van het puzzelelement en ga de uitdaging aan om het mysterie te ontrafelen.

Ik ben ontzettend blij dat ik op het boek geattendeerd werd door mijn Ierse kennis, want ik had het zeker niet willen missen. Wat mij betreft een absolute must-read! En onthoud: het antwoord ligt verscholen in de tekst. Wat je zoekstrategie voor deze cosy crime ook mag zijn: alvast heel veel leesplezier gewenst. 

Verkrijgbaar

De hoofdrol door Janice Hallett – (Xander uitgevers, november 2022). Nu overal verkrijgbaar voor € 22,99 – ISBN 9789401618649 (480 blz)

Geef een reactie