Aantrekkelijke boeken door bijzondere boeksneden

De laatste tijd zie ik steeds vaker mooie en originele opdrukken op boeksneden (zijkanten) van romans en thrillers. Notenbalken, bloemen en andersoortige grafische opdrukken. Heb jij ze al ontdekt?

De ontdekking

De eerste keer dat ik met een mooie opdruk in aanraking kwam was aan het begin van dit jaar met het boek De Johansons van Carla de Jong. Wat ontzettend tof om die notenbalken op de zijkanten van zo’n stapel boeken te zien. Dat is toch boekliefde op het eerste gezicht! Effen gekleurde boeksneden kende ik al langer, voornamelijk in het Young Adult genre. Juist een motiefje maakt het net unieker.

Boeksnede De Johansons

Foto: © Veronique

Het proces

Navraag bij uitgeverij Meulenhoff Boekerij maakt duidelijk dat ideeën om een boek aantrekkelijker te maken vaak ontstaan in brainstorm gesprekken tussen uitgever, productie en marketing. Het kan dan gaan om bedrukte schutbladen (bijvoorbeeld in de net verschenen ‘In alle steden’ van Aukelien Weverling). Of om de bedrukte boekblokken, zoals bij ‘Aan de rand van het meer’ van Kate Morton. Het drukproces duurt hierdoor wat langer, voornamelijk door het droogproces. En natuurlijk hangt er een prijskaartje aan.

Boeksneden Het Klaprozenjaar

Foto: © Veronique

Ook Harper Collins Holland meldt dat het ontwerp van Voet bij stuk van Robyn Carr een samenspel is tussen ontwerper en de marketing/sales-afdeling. Er moet dan wel rekening gehouden worden met een langer drukproces omdat het boekblok apart bedrukt moet worden. Bij dit bijzondere drukproces is er de keuze tussen een egale kleur/tint aanbrengen of werken met illustraties, dit laatste geeft wel beperkte kleurmogelijkheden.

Voet bij stuk van Robyn Carr

Foto: © Veronique

Voorbeelden van bedrukte boeksneden

De boeken met een mooie opdruk op de boeksneden die ik tot nu toe ontdekt heb zijn:

Boeksneden Schone slaapsters

Foto: © Veronique

Mochten jullie nog andere boeken weten, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Voorbeelden van gekleurde boeksneden

Verder kan ik het niet kan laten om ook een lijstje van door mij ontdekte gekleurde boeksneden met jullie te delen. Dit betreffen pagina’s die in één kleur zijn uitgevoerd:

Boeksneden Magisterium

Foto: © Veronique

In de Engelstalige boekenwereld zijn er ook een hoop gekleurde boeksneden te vinden, die ga ik hier niet allemaal opsommen. Wel wil ik een speciale vermelding maken voor de Harry Potter: special editions in de verschillende Hogwarts huiskleuren. Ik zou willen dat ik het bedacht had. 😉

Harry Potter special editions

Foto: © Veronique

Kortom

Ik denk dat we hier met een nieuwe trend in boekenland te maken hebben. Of geldt bij mij ‘de wens is de vader van de gedachte’? Maar zeg nou zelf: is het niet aanlokkelijk om deze boeken met mooie opdruk zichtbaar in je boekenkast te hebben staan? Wat vinden jullie ervan?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 comments

Geef een reactie