Vakantievoorpret met reisdagboeken

Voor mij persoonlijk begint de vakantievoorpret, naast het uitzoeken van een reisbestemming en het uitkiezen van passend leesvoer, ook altijd met het gereed maken van een reisdagboek.

Vakantievoorpret

Nog een paar weken en dan is het officieel vakantieseizoen. Ik heb nog geen vastomlijnde vakantieplannen, maar een reisdagboek of travel journal wil ik graag alvast in huis hebben. Zodra we dan een bestemming hebben gevonden kan ik direct leuke tips en ideeën erin gaan noteren.

Al meerdere reizen heb ik een bepaald notitieboekje van het merk Paperchase gebruikt. Helaas is mijn voorraad op en zag ik dat dit model niet meer in de webshop van Paperchase te verkrijgen is. Nu ben ik dus op zoek naar een nieuw notitieboekje voor deze zomer en neem ik jullie mee op mijn zoektocht naar het nieuwe perfecte reisdagboek. En wat ik nog meer aan bijzondere reisboeken tegen kom.

Mijn ideale reisdagboek

Eigen reisboekje van Paperchase
Foto: © Véronique

Mijn ideale travel journal heeft een ringband zodat ik daar mijn pen in kan bewaren en altijd bij de hand heb. Daarnaast vind ik ook erg fijn als het boekje een stevige kaft heeft en een elastische band, zodat het het verblijf in mijn rugzak goed doorstaat. En misschien wel het allerbelangrijkste is dat het enkele bewaarvakjes heeft, waar ik losse bonnetjes en entreebewijzen in kan bewaren.

Opbergvakjes in notitieboekje
Foto: © Véronique

Dit soort notitieboekje gebruik ik niet voor citytrips, maar wel voor de langere backpack vakanties. Zo kan ik schrijven wat ik die dag allemaal aan avonturen heb meegemaakt en vooral ook waar, zodat ik achteraf nog kan achterhalen waar ik een bepaalde foto heb genomen. Wat weer erg handig is voor de digitale fotoboeken die ik pas geruime tijd later maak.

Op mijn laatste reis nam ik zelfs 2 pennen van verschillende kleur mee. Zij waren zo slank dat ze samen in die ene ringband paste. Een paar paperclips en visitekaartjes bewaarde ik in 1 van de bewaarvakjes in het boek. En standaard zit er een rolletje washitape in mijn toilettas. Als ik een kleine pennenzak mee zou nemen, heb ik geen boekje met ringband meer nodig. Dat maakt mijn zoektocht naar een reisdagboek misschien wat eenvoudiger.

De zoektocht

Zoekend op de woorden reisdagboek en travel journal op bol.com en bookdepository.com leveren enorm veel notitieboeken op. Ook bij reisboekwinkel Pied a Terre in Amsterdam en de grotere (kantoor)boekhandels elders in het land kwam ik vele verschillende varianten tegen. De keuze is reuze zullen we maar zeggen. Er zijn zelfs volop reisdagboeken voor kinderen.

Natuurlijk check ik ook altijd even de webshop van What’s in a bag. In de rubriek Reisdagboeken en tripbooks zag ik al enkele leuke edities vanhet merk Sukie travel. Het formaat (13,5 cm x 19,5 cm X 1,2 cm) is net wat groter dan ik gewend ben, maar de covers zijn tof, het bevat voldoende pagina’s en de prijs (circa € 16,-) valt enigzins mee. Maar het grootste pluspunt voor mij is toch wel de verschillende bewaarenvelopjes die vast in het boekje zitten.

Sukie Travel Journal
Bron: © What’s in a bag

Ik heb dus een zwak voor mooie covers. Om die reden zouden de notitieboeken met de Brian Cook reisillustraties uit de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 een ander mooi alternatief zijn. Mooi van uiterlijk, stevige kaft, betaalbaar (circa € 9,-), voldoende pagina’s en achterin een vakje om papiertjes in te bewaren. Ook zou ik specifieke bonnetjes bij desbetreffende pagina kunnen plakken met washitape, want de linkerpagina is steeds blanco en de rechter gelinieerd.

travel_briancooknotebook
Foto: © Véronique

Deze boekjes vond ik via Book Depository. Er is zelfs een doos met 16 kaarten in dezelfde stijl verkrijgbaar. Kun je meteen ook een toepasselijk vakantiekaartje sturen, tenminste als je in het Verenigd Koninkrijk op vakantie gaat.

Ook ontdekte ik bij Dreamkey Design een door haar zelf gemaakte travel journal die gratis te downloaden is. Je moet hiervoor wel je naam en emailadres opgegeven. Dit brengt me op het idee dat ik er natuurlijk ook altijd zelf een kan maken. Maar eerlijk gezegd is het voor mij gemakkelijker als ik een kant en klaar exemplaar ergens kan vinden.

Bijzondere reisboeken

En als je aan het zoeken bent naar je eigen ideale reisdagboek kom je ook andere bijzondere edities tegen. Zoals;

  • Het Da Vinci Reisdagboek met daarin een reisroute die gebaseerd is op alle locaties waar de hoofdpersonen geweest zijn, citaten uit het boek, gewijd aan elke plek van betekenis en elk relevant kunstwerk, en voldoende bladzijden om eigen aantekeningen te maken.
  • J.K. Rowling’s Wizarding World: Travel Journal is een gelinieerd notitieboek en bevat ook enkele items een Platform 9 3/4 ticket en een MACUSA ID kaart. 
  • In 2019 is niet voor niets een tweede editie verschenen van het Reis Journal van Geraldine Kemper. Niet alleen een dagboek, maar ook pagina’s met opdrachten tijdens je vakentie, een hoofdstuk voor vakantievrienden die je ontmoet hebt en het bevat ook emoji-stickers.
Foto: © Véronique
  • De Lonely Planet Packing List heeft lijstjes voor stad-, strand-, avontuurlijke, familie-, en backpack vakanties. Ideaal als je zo iemand bent die weleens iets dreigt te vergeten.
  • Het Frienship Book voor Backpackers is van de Nederlandse uitgeverij Snor. Hiermee creëer je een fysieke vakantieherinnering van de mensen die je tijdens je reis hebt ontmoet met in het Engels bijvoorbeeld vragen als hoe je elkaar ontmoet hebt, tips en tricks voor de reis, hun superkracht en hun favoriete boek en film.
travel_friendshipbook_backpackers
Foto: © Véronique
  • Ook voor kinderen is er een Vakantievriendenboek. Hiermee kunnen ze hun nieuwe vakantievrienden álles vragen, gewoon in hun eigen taal.
  • Het Wandeldagboek is speciaal voor de wandelaars ontworpen. Per dag kun je steeds kort aangeven hoeveel kilometer je gelopen hebt, hoe het weer was en wat je onderweg hebt meegemaakt.
Wandeldagboek
Foto: © Véronique

Tip: Bovenstaande bijzondere reisboeken zijn natuurlijk ook ontzettend leuk om cadeau te geven.

Over mijn persoonlijke voorkeur voor vakantieleesvoer kun je lezen in een eerdere blogpost.

Geef een antwoord