Ik ga op vakantie en neem mee… vakantieleesvoer

Ik ga op vakantie en neem mee… vakantieleesvoer. En in deze blogpost deel ik met jullie hoe ik lezend op reis ga. Het liefst lees ik van papier. Hieronder volgen dan ook een aantal handige papieren boekformaten die voor mij werken. Hopelijk ook voor jou.

Afhankelijk van het soort vakantie (weekendje weg, relax-vakantie of rondreis) bepaal ik welk formaat boek mee gaat. En ik probeer altijd een boek mee te nemen dat qua thema iets met mijn vakantiebestemming te maken heeft.

Dwarsligger en Colibri

Ga ik een weekendje weg dan heb ik voldoende aan één leesboek. Het kleine, handige formaat van een Dwarsligger past gemakkelijk in mijn handtas. En zo heb ik altijd iets te lezen bij me. En wist je dat er meer dan genoeg keuze is uit de collectie Dwarsliggers. Van romans tot thrillers en non-fictie.

Dwarsligger geopend

Foto: © Véronique

Begin dit jaar ontdekte ik ook de kleine boekjes van Colibri. Iets groter dan een Dwarsligger, maar nog steeds een handig handtas-formaat. Ik heb ze al in verschillende boekhandels zien liggen en net als de Dwarsliggers is er een ruime keuze aan boeken. Er ligt er al eentje klaar voor een weekendje weg.

Boek van uitgeverij Colibri

Foto: © Véronique

Tweedehands pockets

Ga ik met de koffer op vakantie dan zit er geheid een tweedehands pocket in (of twee of drie 🙂 ). Behalve een lezer ben ik ook een souvenir-shopper en bij een koffervakantie kun je verwachten dat ik uiteindelijk met vakantieherinneringen thuis kom. Daar moet natuurlijk wel plaats voor zijn in mijn koffer. En dat gaat zeker lukken met de tweedehands-boek-verdwijn-truc! Deze laat ik, zodra ik ‘m uit heb, namelijk zonder problemen achter op mijn vakantieadres. Zo hebben andere vakantiegangers ook weer wat te lezen en ik heb dus ruimte in mijn koffer voor nieuwe aankopen.

Tweedehands pocket

Foto: © Véronique

Bookazines

Nog zo’n handig formaat is het Bookazine; een boek in tijdschrift formaat. Ze worden uitgegeven door Libelle en Harlequin. Ik vind ze bij uitstek ideaal voor een backpack-vakantie. In een backpack heb ik minder ruimte voor alle bagage dan in een gewone koffer, terwijl je wel voor langere tijd weggaat. Ook draag je al dat gewicht op je rug, dat wil je dan ook op alle mogelijke manieren verminderen. Qua leesvoer is dan een Bookazine ideaal. Ze zijn erg dun en nemen weinig ruimte in. Toch heb je wat te lezen bij je voor de relax-momenten tijdens de rondreis. En net als een tijdschrift vouw je ze makkelijk dubbel of rol je ze op voor een handige plek in je daypack, zodat je het boek tijdens het rusten snel en makkelijk kunt pakken. Het overige leesvoer zit als reserve in mijn backpack. In de loop van het jaar spaar ik de bookazines die mij interessant lijken op en die leg ik klaar voor een volgende rondreis.

Bookazines

Foto: © Véronique

Je zult nu vast afvragen hoe ik dat dan doe met die andere hobby (shoppen) van mij. Dat los ik op door oudere kleding mee te nemen op reis en zo nu en dan deze kleding achter te laten zodat ik weer ruimte heb voor souvenirs. Aan het einde van de reis zijn de meeste toiletartikelen ver op en ook dat levert de benodigde extra ruimte op. 😉

E-books

De meeste mensen zullen bij vakantieleesvoer direct denken aan een e-reader. Op die manier heb je meer dan voldoende leesvoer dat je mee kunt nemen zonder dat het ruimte in je koffer inneemt. Heeft dit je voorkeur, dan moet je dat vooral ook zo blijven lezen tijdens je vakantie. Maar mijn bezwaar is dat ik voor de langere reizen toch weer een extra oplaadkabeltje moet meenemen. En bij regenachtig of vochtig weer moet je ook nog enkele voorzorgsmaatregelen treffen en meenemen voor ieder apparaat dat je bij je hebt. En dan heb ik het nog niet eens over extra wereldstekkers die al die elektronische apparaten steeds in één nacht moeten opladen, zodat je ze de volgende dag weer kunt gebruiken.

Ebook

Foto: © Véronique

Toch ben ik zeker niet anti-digitaal. Een digitaal boek als back-up heb ik graag bij me op mijn mobiele telefoon, bijvoorbeeld voor op de terugweg naar huis als ik de rest van mijn leesvoer al uit en achter gelaten heb. Of tijdens het wachten bij de tandarts om maar iets te noemen.

De komende zomer is de app VakantieBieb hier ideaal voor. Van 1 juli tot 31 augustus is deze voor iedereen gratis beschikbaar (voor jeugdboeken zelfs al vanaf 1 juni).

Mocht je binnenkort op vakantie gaan, dan alvast een hele fijne vakantie en veel leesplezier

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Geef een antwoord