Boekrecensie fotostrip van Ype & Ionica : De verrassende verjaardagen

Wetenschap op een zeer toegankelijke manier gebracht, deze fotostrip valt zeker in het rijtje bijzondere boeken van Bookish Lifestyle. Wat mij betreft is het ook nog eens voor alle leeftijden. In een woord LOL: Leerzaam, Oer-Hollands en Lollig.  

Ype & Ionica De verrassende verjaardagen
Foto: © Véronique

Ype Driessen is fotostripmaker en Ionica Smeets schrijft en presenteert over populair-wetenschappelijke onderwerpen. Samen maken ze al zes jaar fotostrips voor een maandelijkse rubriek in het tijdschrift New Scientist en nu zijn deze strips voor het eerst gebundeld.

Na een fotostrip-interview in de Volkskrant werd ik nieuwsgierig naar dit stripboek. Uitgeverij Nieuwezijds was zo vriendelijk een recensie-exemplaar aan mij beschikbaar te stellen, nogmaals dank daarvoor.

Wat een topboek! Knoop dit in je oren: het is een ontzettend leuk fotostripboek om cadeau te geven. Er zit voor iedere leeftijd wel iets interessants in, van zoekplaatjes, tot eenvoudige proefjes en van doordenkertjes (zelfs in de foto zelf) tot ingewikkelde berekeningen. Voor geïnteresseerden in bètawetenschappen, maar ook voor mensen die graag iets nieuws willen leren of gewoon LOL willen ervaren.

LOL oftewel Leerzaam, Oer-Hollands en Lollig

Leerzaam in het geval van het op een begrijpelijke manier uitleggen van wetenschappelijke feiten. Over kansberekeningen, schattingen, verbanden en toevalligheden. Met antwoorden op vragen als:

  • Is 0,99999 echt hetzelfde als 1?
  • Wat is de kans dat van een groep van 23 mensen er 2 op dezelfde dag jarig zijn?
  • Hoeveel pianostemmers telt Amsterdam?
  • Hebben wij wel gevoel voor wat echt willekeurig is?
  • Hoeveel verschillende potjes schaak zijn er mogelijk?
De verrassende verjaardagen
Foto: © Véronique

Oer-hollands vanwege de uitleg van het Droste-effect. Maar ook komen Andre Kuipers, De slimste mens en Nederpop als onderwerp voorbij. Natuurlijk is het niet alleen op Nederland gericht en komen er ook wereldse zaken voorbij zoals het internet, John F. Kennedy, mummy’s en chocolade.

Lollig en bijzonder vindingrijk dat ze iedere strip kunnen eindigen met een foto met een conclusie die mij zeer regelmatig aan het lachen maakte. Ook de titels zijn vaak vernuftig, zoals De pittige pi, De illustere illusies of De chagrijnige Cheryl. En vaak wordt achterin het notenapparaat per strip een achterliggend idee, verwijzing of bonusgrap gegeven die mij ook weer een grote glimlach bezorgde. Dus vergeet niet deze ook helemaal te lezen.

Maar je mag ook gewoon voor de meer doorsnee betekenis van LOL gaan. Oftewel Laughing Out Loud (hardop lachen) en laat je omgeving meegenieten van je leeservaring.

Voor iedereen

Dit boek heeft voor iedereen wel iets, voor volwassenen, studenten en kinderen met interesse voor bètawetenschappen, maar ook voor mensen die eigenlijk niets met wiskunde, natuurkunde, etc. hebben. Geen idee welke kansberekening hierbij hoort, dat laat ik graag aan de experts over 😉

Wetenschappelijke proefjes die je op een feestje (om in de stijl van de titel De verrassende verjaardagen te blijven) of samen met kinderen kunt doen. Zoals de proef met De charmante chocolade op bladzijde 26, waardoor je een stukje chocolade kunt eten zonder dat het lijkt of er van de reep gesnoept is. Wie wil dat nu niet? Of bereken hoe groot de kans is dat er van de groep aanwezigen er twee op dezelfde dag jarig zijn. Zo heb je direct een leuk gespreksonderwerp.

Ype & Ionica De charmante chocolade
Foto: © Véronique

Zijn er nog schaakliefhebbers? Ook het schaken komt namelijk meerdere keren als onderwerp naar voren. Kun je in het vervolg je tegenstander inschatten (of afleiden) met je opgedane kennis.

Ook de bibliofiel komt aan zijn/haar trekken met enkele ‘bookish’ feitjes of plaatjes, zoals Ionica die alle boeken op volgorde van ISBN-nummer wilt zetten, de bijzondere boekenbonnen, de Bibliotheek van Babel of de boeken van Voskuil.

Ype & Ionica boekenbon
Foto: © Véronique

Deze fotostrip blijft leuk om te herlezen. Zo ga ik nog even verder met het puzzelen naar de oplossing van pagina 14, want achterin wordt voor deze strip geen oplossing gegeven en ik persoonlijk ben ik wel zo iemand die wil weten wat nu toch het antwoord is. Daarnaast is het leuk om het boek er nog eens bij te pakken als je op zoek bent naar een gespreksonderwerp voor je bezoek.

Verkrijgbaar

Ype & Ionica : de verrassende verjaardagen van Ype Driessen en Ionica Smeets (Uitgeverij Nieuwezijds, april 2019) is nu overal verkrijgbaar voor € 17,29 (Zou hier ook een wiskundige berekening achter zitten?) – ISBN 9789057125287 (71 blz)

Ype & Ionica in De Volkskrant
Bron: © De Volkskrant

Een voorproefje van dit boek kun je vinden op de website van Uitgeverij Nieuwezijds.

Nog enkele getallen

Omdat je door deze fotostrip enorm aan het denken gezet wordt met allerlei feitjes en cijfertjes zet ik ook een aantal getallen voor je op een rij.

  • Deze bundel bevat 61 fotostrips van 1 pagina.
  • De meeste strips bestaan uit 6 foto’s.
  • Iedere strip behandelt minstens 1 wetenschappelijk mysterie.
  • Ook zijn er 4 zoekplaatjes in het boek verwerkt.
  • Er waren 3 pogingen nodig om deze geweldige fotostrip bij mij in de brievenbus te doen belanden. (Uitgeverij Nieuwezijds, mijn dank is groot voor alle moeite die in deze bezorging is gaan zitten).
Ype & Ionica Einde
Foto: © Véronique

Geef een antwoord