Once upon a Brick

Once upon a Brick van LEGO heb ik begin van het jaar bij toeval ontdekt op het internet. Dit weekend heb ik mezelf eindelijk getrakteerd op dit geweldige pop-up boek. Waarom heb ik zolang gewacht?

Foto: © Véronique

Er was eens…

‘Once upon a time…’ is de zin waarmee bijna alle sprookjes beginnen, dus een dikke tien voor de bedenker van deze titel ‘Once upon a Brick’ voor het spectaculaire LEGOboek. Want wat is er leuker dan de sprookjes Roodkapje of Jaap en de bonenstaak na te spelen met LEGO? Ik weet één ding dat nog leuker is: zelf je sprookjesboek bouwen!

Foto: © Véronique

Het is echt ontzettend gaaf om je eigen ‘boek’ steentje voor steentje te zien groeien. In de doos trof ik een handleiding met 225 bouwinstructies en 6 zakken met steentjes aan. De hele zaterdagavond heb ik me vermaakt met het bouwen van het complete boek. In eerste instantie denk je nog wat moet dit worden, maar hoe verder je bouwt, hoe duidelijker het eindresultaat vorm krijgt. Dat is natuurlijk ook het mooie van LEGO; van de vele onbetekenende steentjes maak je een duidelijk herkenbaar geheel.

Foto: © Véronique

Indrukwekkend

Wat ik echt indrukwekkend vind is het hele ingenieuze systeem van het openen en dichtdoen van het boek, waarbij het sprookje waar je op dat moment mee aan het spelen bent zichzelf in- en uitvouwt. Net als een papieren pop-up boek. Alleen is het hier geen papier, maar een heus huisje van LEGOsteentjes. Ik ben zwaar onder de indruk! En ik heb het boekwerk nog wel helemaal zelf gemaakt. Met een klein beetje hulp van LEGO 🙂

Foto: © Véronique

Dit boek bevat dus twee sprookjes die je na kunt spelen; Roodkapje en Jaap en de bonenstaak. Heel eenvoudig kun je het ene sprookje door het andere vervangen met een simpel, maar zeer effectief kliksysteem.

Foto: © Véronique

Waarschijnlijk zul je meteen willen gaan spelen, maar ik zou zeggen let ook eens op de (minuscule) details die LEGO heeft aangebracht. Zo heeft roodkapje een stoffen cape, hebben oma en de wolf dezelfde pyjama aan, maar toch niet helemaal. De ramen kunnen geopend worden en deur heeft een sleutelgat, er is zelfs een schattige open haard.

Bij Jaap en de bonenstaak hebben ze een minuscule Jaap, zodat de reus ook echt een reus is terwijl het een gewoon formaat LEGOpoppetje is. En kijk eens naar het shirt van de reus voor de gans en het gouden ei. Ook de huisjes zijn minuscuul en zo schattig met boven de wolken nog het kasteel(tje).

Foto: © Véronique

Lang, lang geleden…

Lang, lang geleden was er een timmerman in Denemarken die luisterde naar de naam Ole Kirk Christiansen. In 1932 ging hij houten speelgoed maken en bedacht hij de naam LEGO, dat is afgeleid van de Deense woorden “LEg GOdt” (speel goed). Door de groei in het gebruik van kunststof na de Tweede Wereldoorlog, bedacht Ole in 1947 het nu wereldberoemde systeem met plastic bouwstenen. In 1957 werd een verbetering in de vorm aangebracht en ontstond het steentje zoals we deze nu nog steeds kennen.

Maar laat ik niet alles verklappen, geniet van het filmpje over de ontstaansgeschiedenis van LEGO.

A-Tembo

Dit pop-up boek van LEGO verscheen in november 2018 en kwam ik aan het begin van het jaar dus per toeval tegen op internet. Ondanks dat het boek maar in mijn gedachten bleef, vond ik het toch een flinke uitgave. Weet je hoeveel nieuwe boeken je voor € 74,99 kunt kopen? En hoeveel uren leesplezier je daarvan kunt hebben?

En plots ontdekte ik de website van A-Tembo en zag dat ze Once upon a Brick verkopen voor € 59,95. Oké, nog steeds een hele uitgave, maar toch een heel stuk aantrekkelijker. Dus afgelopen weekend toog ik naar de winkel in Wagenberg (ps er zit ook een winkel in Delft én ze hebben een webshop).

Foto: © Véronique

Het leuke aan de winkel in Wagenberg is dat er ook een heel museum aan vast zit. Voor € 4,- entree per persoon kijk je je ogen uit. Van het allereerste houten speelgoed uit 1932 tot en met de LEGO producten van nu. Jong en oud kunnen naast het bekijken van bijna 90 jaar speelgoedgeschiedenis ook helemaal los gaan met het bouwen van hun eigen fantasiewereld in de bouwplaats.

Foto: © Véronique

Conclusies

Na deze ervaring kan ik alleen maar concluderen dat dit pop-upboek van LEGO een fantastische bookish aankoop is. Een boek dat het waard is om tentoon te stellen. Maar ook een boek dat je met een gerust hart kan pakken om de kinderen die op bezoek zijn er mee te laten spelen. Papier gaat toch eerder stuk in kinderhanden en met behulp van de handleiding kun je dit LEGO bouwwerk zo weer in elkaar zetten.

Foto: © Véronique

Echt waar, wat een geweldig sprookjesboek is dit. Ik heb nog geen minuut spijt van mijn aankoop. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een zeer origineel bookish cadeau, dan is dit zeker een aanrader. En daarbij raad ik je zeker aan om de aankoop (voor al je LEGO artikelen) bij A-Tembo te doen. Nee, ik word niet door ze gesponsord. Maar wel heb ik vergelijkend warenonderzoek gedaan en deze winkel is keer op keer goedkoper dan andere LEGO aanbieders. En mocht je in de buurt van Wagenberg zijn, breng dan zeker ook een bezoekje aan de winkel voor het museum. Een erg leuk uitje. Of je nu met of zonder kinderen bent, want wie is er nu niet opgegroeid met LEGO?

Foto: © Véronique

One comment

Geef een antwoord