Harry Potter Studio Tour Londen

Eindelijk was het dan zover en kon ik zelf een bezoek brengen aan Warner Bros. Studio Tour in London voor The Making of Harry Potter. En ja, ik ben verkocht. Wanneer mag ik weer?

Studio Tour Harry Potter ingang
Foto: © Véronique

Verwacht geen attractiepark, maar echt een kijkje achter de schermen van de wereldberoemde Harry Potter films. Fan of geen fan, echt iedereen zal zijn/haar ogen uitkijken naar alles wat erbij komt kijken om een film te maken. Laat staan acht magische films. Wat een vakmanschap, tot in de kleinste details!

In 1995 werd een voormalige vliegtuigfabriek net buiten Londen in gebruik genomen als filmstudio. Sinds 2000 zijn de filmmakers van de Harry Potter dit gebouw gaan gebruiken. Normaal gesproken worden er nauwelijks decors en attributen uit films bewaard. Maar tien jaar lang gezamenlijk aan 588 sets bouwen voor deze acht films, geven toch al snel een andere waarde aan al deze spullen. Het productieteam wilde dan ook graag de spullen bewaren en vooral tentoonstellen aan de miljoenen fans. Op 31 maart 2012 was de opening voor het Muggle publiek.

Het entreegebied

Harry Potter Studio Tour draak
Foto: © Véronique

Dat het hier om een megacomplex gaat, heb je al direct in de gaten bij de entree met enkele grote schaakstukken voor de deur. Vervolgens stap je de enorme hal in en sta je echt even met open mond naar de indrukwekkende Hongaarse draak aan het plafond te staren. De toegangskaartjes werken met een tijdslot. Hierdoor konden we nog niet aansluiten in de rij, maar geen nood. In de hal tref je natuurlijk een café (helaas wel zonder Butterbeer 🙁 ) en de winkel aan. Ook waren de handafdrukken van Daniel, Rupert en Emma al te zien en enkele kledingstukken uit Fantastic Beasts. Zeker met de immense winkel vloog de wachttijd voorbij en kon ik ondertussen al een boodschappenlijstje in mijn hoofd maken voor later.

Helaas kom je hier alleen binnen met een kaartje, dus het heeft geen nut om op de bonnefooi de studiowinkel te bezoeken. Shoppen kan wel online.

Harry Potter Studio Tour snoepwinkel
Foto: © Véronique

Eindelijk is het dan tijd om aan te sluiten in de rij. Net als bij veel attractieparken zijn de eerste (twee) ruimtes als aangeklede wachtrij bedoeld. Hier word je bijvoorbeeld afgeleid door afbeeldingen op de muren, en fotomomentjes met het straatnaambordje Privet Drive of Harry’s kamertje onder de trap. De twee daarop volgende zalen zijn filmzalen met uitleg wat je wel en niet mag in de studios. Maar ook hoe het tien jaar lang één grote studiofamilie was.

Harry Potter Studios Grote Hal
Foto: © Véronique

Eindelijk is het dan zover. De grote deuren zwaaien open en… je stapt zo de grote eetzaal in. Wow! Nog een korte uitleg van een medewerker over deze zaal die in alle films te zien is en wat tijd om rond te kijken. En toch kom ik er in mijn later aangeschafte gids achter, dat ik toch nog dingen over het hoofd heb gezien zoals de gigantische puntenteller. Dan wordt het tijd dat we toch echt doorlopen en om de hoek loop je ineens tussen de vele rekwisieten en sets uit een van de acht films.

Mijn persoonlijke hoogtepunten

Er is zo onwijs veel te zien en te doen! Gewoon teveel om op te sommen, maar ik zal hier de dingen die op mij de meeste indruk hebben gemaakt benoemen.

  • Het enorm grote klaslokaal voor Toverdranklessen. Op onderstaande foto zie je pas één derde van de hele ruimte.
Harry Potter Studio Tour Potions Classroom
Foto: © Véronique
  • Ontzettend veel rekwisieten bewegen, zoals de lepels in de bovenstaande toverdrankketels, de bewegende geheugenflesjes van professor Dumbledore. Plus heel veel voorwerpen (mes, afwas, klok, breinaalden, etc) in het huis van de familie Weasly. Ik was alweer vergeten dat er zoveel uit zichzelf bewoog.
Harry Potter Studio Tour huis fam. Weasley
Foto: © Véronique
  • Het donkere bos met Aragog was toch echt wel een beetje donker en mysterieus met die opkomende mist en schaduwen van bewegende spinnen. En het Patronus-hert aan het water blijkt eigenlijk een hele grote hond met led-verlichting te zijn.
Harry Potter Studio Tour spinnen
Foto: © Véronique
  • Gringotts! Je gaat een hoek om en zomaar ineens sta je in het bankgebouw. Dit is een tijdelijke tentoonstelling, maar wow of het er altijd al heeft gestaan en zal blijven staan. Fantastisch! In de daarop volgende ruimtes zie je stukjes van de verschillende bankkluizen. Uiteindelijk kom je in een set met een verwoeste bank met een scherm met daarop de vuurspuwende draak in Gringotts. Met het blote oog zie je dat het een digitale draak is, maar toen ik door het schermpje van mijn mobiel keek, leek het ineens behoorlijk reëel. Zeker in combinatie met de fysieke rook die gebruikt werd.
Harry Potter Studio Tour Gringotts
Foto: © Véronique
Harry Potter Studio Tour ingestorte Gringotts
Foto: © Véronique
  • Wat is Diagon Alley (de Wegisweg) toch een geweldige winkelstraat. Eigenlijk jammer dat je nergens naar binnen kunt. Maar zo gaaf dat ik er nu eindelijk zelf eens rond kon lopen. Er is zo goed over nagedacht wat er allemaal tentoongesteld wordt in de etalages. Magisch gewoon.
Harry Potter Studio Tour Diagon Alley
Foto: © Véronique
  • En last but not least: De gigantischevmaquette van Hogwarts. En dat ze alles op de juiste schaal (1:24) hebben kunnen maken, zelfs de boompjes, etc. Er is met tenminste 86 mensen aan gewerkt en volgens mij zo groot als een tennisveld. Wat een details aan alle kanten. Ik ga hierdoor de films toch weer met andere ogen bekijken.
Harry Potter Studio Tour Hogwarts maquette
Foto: © Véronique

Enkele leuke feitjes

De boeken in proffessor Dumbledores kantoor zijn veelal telefoonboeken met een leren kaft er omheen.

Harry Potter Studio Tour Dumbledores office
Foto: © Véronique

Voor de bewegende katten op de sierborden in Dolores Umbridge kantoor werden 40 kittens gefilmd. De kittens zijn na het filmen geadopteerd, maar de eigenaren waren zich niet bewust van hun beroemde huisdieren.

Harry Potter Studio Tour Umbridge Office
Foto: © Véronique

Het Ministery of Magic ziet er schitterend uit. De complete set was zo groot dat er 50 Londonse bussen in het gehele atrium zouden passen. En men heeft er 22 weken aan gebouwd. Een van de mooiste dingen vind ik de glimmende tegels, bijvoorbeeld van de open haarden. Blijkt dat ze gewoon van MDF gemaakt zijn in plaats van echte tegels.

Harry Potter Studio Tour Ministry of Magic
Foto: © Véronique

Aan het einde van de Tour kom je in een ruimte vol met toverstokdoosjes. Ieder doosje staat voor één van de mensen die heeft meegewerkt aan de films, zowel voor als achter de schermen. Als je deze ruimte met de hoeveelheid doosjes met namen ziet, heb je pas echt door hoeveel mensen aan deze filmserie hebben deelgenomen.

Harry Potter Studio Tour team
Foto: © Véronique

Er waren veel kinderen met hun Hogwarts capes aan, maar ook volwassen maken met hun kleding kenbaar dat ze ware Potterheads zijn. En je moet niet vreemd opkijken als bezoekers helemaal in stijl rondlopen. Zo hadden wij een heuse Dolores Umbridge en Sybill Trelawney rondlopen.

Harry Potter Studio Tour verkleed publiek
Foto: © Véronique

Nog een laatste feitje: Daniel Radcliffe heeft in die tien jaar 160 paar brillen en 70 toverstokken gebruikt.

Conclusie

Als je de kans krijgt ga! En als je een tweede kans krijgt, ga weer! Er is zoveel te zien, mijn bezoek van 4 uur was echt te kort. Mijn gezelschap die totaal geen Potterfan is, heeft ook zeker te weten genoten van hun bezoek en vonden het absoluut de moeite waard. En de tentoonstellingen wisselen zo nu en dan. Zo zag ik al een aankondiging voor ‘Hogwarts in the snow‘. De kans dat je steeds hetzelfde gaat zien, zal dus wel meevallen.

De audioguide die wordt aangeboden is vooral interessant als je al een keer eerder bent geweest of als je een hele dag te besteden hebt. Zo’n eerste keer kijk je je ogen uit en heb je te weinig tijd om alles in je op te nemen. Laat staan dat je alle bijbehorende uitleg van de filmmakers ook nog kunt bekijken en beluisten op zo’n audioguide. Maar het is zeker een interessante aanvulling op alles wat je onderweg ziet.

Harry Potter Studio Tour kaarten
Foto: © Véronique

Nog een shoppingtip: geef jezelf een maximum budget mee voor in de winkel zodat je wel een keuze moet maken. Er is zoveel te koop en ik zag dat sommige items hier duurder zijn dan elders. Ga daarom op zoek naar unieke items van Warner Bros. zelf. En vergeet vooral ook niet de Official Guide aan te schaffen. Voor nog geen 10 pond heb je mooie herinneringen aan je studiobezoek.

Harry Potter Studio Tour Official Guide
Foto: © Véronique

Boek op tijd!

De ochtendkaarten van de Warner Bros. Studio Tour zijn al maanden van tevoren uitverkocht, wat overblijft zijn de avondkaarten bij de studio zelf. De website geeft aan dat je 3 1/2 tot 4 uur tijd nodig hebt om alles te zien. Persoonlijk vind ik dat te weinig tijd voor alles wat er te zien is. In de vakantieperiodes sluit de studio om 22 uur, dus zou een toegangskaartje met toegang rond 16 uur wel kunnen. Maar let goed op: de rest van het jaar sluit de studio gewoon om 18 uur!

Harry Potter Studio Tour Knight Bus
Foto: © Véronique

Wel zijn er nog regelmatig nog duurdere deals via tour operators in Londen beschikbaar. Dit is veelal inclusief bustransport naar de studios een uur buiten Londen. Zij vertrekken wel ’s ochtends, maar ook zij houden een bezoektijd van 4 uur aan. Omdat wij pas laat besloten naar Londen te gaan, hebben wij voor deze optie gekozen. Je bent een stuk duurder uit, maar toch fijn dat we een maand later toch nog konden gaan. Ik het had The Making of Harry Potter voor geen Gringotts goud willen missen.

Ik kijk al uit naar een volgende uitnodiging…

Harry Potter Studio Tour Hogwarts brieven
Foto: © Véronique

Geef een reactie