Haal de bookish lente in huis

Bij lente denk ik steevast aan de natuur die langzaamaan weer tot leven komt. We komen weer meer buiten, maar het is ook een fijne tijd om alvast buiten naar binnen te halen. En dat kan met deze bookish producten die mij aan de lente doen denken.

Ook de kleur van ontluikende blaadjes geeft mij een heerlijk voorjaarsgevoel, maar daar schreef ik in 2017 al eens een lentegroene blogpost over. Deze keer ga ik het over de echte natuur hebben.

Notitieboeken

Nu zijn er een hoop leuke notitieboeken op de markt met bloemenprints, maar dat is niet wat ik bedoel met “buiten naar binnen halen”. Ik bedoel juist notitieboeken met een kaft van gedroogde bloemen. Zo kwam ik begin dit jaar een mooi exemplaar tegen op een Chinees vliegveld waar ik op doorreis was.

Natuur notitieboekje
Foto: © Véronique

Dit boekje kon ik natuurlijk niet in de winkel laten liggen. Niet alleen vanwege de gedroogde bloemetjes die de kaft versieren. Maar in de pagina’s van dit notitieboekje zijn ook nog eens stukjes van planten verwerkt. Ik hoop dan ook dat we dit soort duurzame producten meer in de winkels tegen gaan komen. In de webshop van Happinez zag ik al boekjes met een kaft van gedroogde planten, kruiden en zelfs groenten.

Natuur pagina's
Foto: © Véronique

Boekenleggers

Op datzelfde Chinese vliegveld, dezelfde winkel zelfs, deed ik nog een “natuurvondst”. Het betreft een boekenlegger waarbij een gedroogd plantenblad geplastificeerd is en met een fris groen lint eraan. Dit brengt bij mij direct het lentegevoel naar boven. Nu alleen nog achterhalen wat die Chinese letters betekenen.

Natuur boekenlegger
Foto: © Véronique

Bloei- en groeikaarten

Tegenwoordig zie ik steeds vaker bloei- en groeikaarten. Dit zijn kaarten gemaakt van duurzaam papier waar bloemzaadjes in verwerkt zijn. De ontvanger kan vervolgens het kaartje in wat aarde leggen en regelmatig water geven. Na verloop van tijd zal hij of zij kunnen genieten van de bloemetjes die uit de grond opkomen. Deze kaarten heb ik al enkele keren cadeau gedaan en ze werden altijd positief ontvangen.

Zelf maken

Al bovenstaande producten kun je ook zelf maken als je een klein beetje handig bent. Je hoeft niet lang te zoeken op het wereldwijde web om te ontdekken hoe je redelijk eenvoudig zelf “natuur” papier kunt maken. Wat je onder andere nodig hebt is; oud papier, zakjes met zaden, een teiltje, een schepraam (evt. zelfgemaakt), een grote plastic bak, theedoeken en een flinke portie geduld. De volledige Nederlandse beschrijving hoe je dit papier precies moet maken kun je bijvoorbeeld vinden op https://kiind.nl/zaaipapier/

Met minder materialen kun je ook op een andere manier zelf iets maken. Zo zag ik een blogpost van postfabriek.nl voorbij komen waar je met gedroogde bloemen en planten briefpapier, enveloppen en cadeaulabels kunt versieren. Daarvoor heb je nodig een scanner/printer, een schaar en eventueel wat sierlinten. En beschik je over een lamineermachine dan kun je toch wel heel gemakkelijk zelf boekenleggers maken van gedroogde bloemen en blaadjes.

Flip Vase

Ben jij iemand die niet het geduld heeft om te wachten tot de bloemetjes uitkomen of totdat je iets zelf gemaakt heb? Maar wil je wel de natuur op een bookish manier in huis? Denk dan eens aan de Flip Vase van Luf Design. Dit miniscule vaasje is 7 vaasjes ineen. Hoe dat kan? Heel eenvoudig door een van de zeven vellen dik papier met daarop een vaas afgedrukt voor het waterreservoir te hangen. Afhankelijk van de kleur bloem, je inrichting of je humeur pas je de mini-vaas eenvoudig aan.


Geef een antwoord