Bookish geïnspireerde surprises

Het Sinterklaasweekend staat voor de deur. Is jouw surprise al af? Of ben jij iemand die het maken ervan uitstelt tot het laatste moment omdat je nog geen idee hebt? Geen nood, hier is vakkundige hulp. Nou ja hulp, ik geef je (met een beetje hulp van Pinterest) ideeën om tot een Bookish verpakking te komen. Het knutselen laat ik aan jou zelf over. De ideeën heb ik ingedeeld in verschillende type mensen, zodat je snel een passende Bookish surprise kunt kiezen. 

De lezer

Surprise in boekvorm

Foto: Brigitte Deliën (Bron: www.knutselidee.nl)

Een boek is het meest simpele van allemaal en snel in elkaar te knutselen. Neem een rechthoekig doos (vergeet vooral niet je cadeau hier in te stoppen) en pak deze in met gekleurd papier. Wees creatief en versier, met bijvoorbeeld Handlettering (moderne variant van kalligrafie en helemaal hot op dit moment), de kaft, de rug en de achterzijde van het boek met een titel die bij de ontvanger past. Het idee van bladzijden creëer je door wit papier aan 3 zijdes te plakken. Niet zo goed in tekenen? Zoek op internet een mooie afbeelding van een gepaste kaft, print deze op juiste grootte uit en plak deze op de doos.

 

De schrijver / De illustrator

Surprise in potloodvorm

Bron: http://increations.blogspot.nl

Een XL pen of potlood is de ideale surprise voor de schrijvers en illustratoren onder ons. Ga op zoek naar een koker (een wc-rol, een chips-koker of een pvc-buis) die groot genoeg is voor je cadeau. Heb je een extra cadeautje te verpakken dan kun je er bijvoorbeeld een gum of tweede pen/potlood bij maken. Dit kun je laten afhangen van de grootte van het tweede cadeau. De koker kun je met papier omwikkelen. En om het wat persoonlijker te maken zet je de naam van de persoon op de pen, zoals je bij gegraveerde of reclamepennen ziet. En heb je nog knutseltijd en/of energie over, dan kun je nog meer attributen kunnen maken, zoals een liniaal of etui.

De student

Surprise in de vorm van een schooltas

Bron: www.koopmans.nl

Natuurlijk kun je de student een studieboek-surprise geven. Maar wat dacht je van een combinatie van de lezer en de schrijver, oftewel een schrift (i.p.v. een boek) mét pen.

Een ander idee is een schooltas. Ook deze kun je met een doos als basis maken en dan helemaal pimpen in de kleur die bij de ontvanger past. Versier het nog wat extra met lieve stickers of stoere graffiti. En vergeet ook nu weer niet het eigenlijke cadeau op tijd in de surprise te stoppen.

 

De bibliothecaris

Surprise in de vorm van een snoep- of boekautomaat

Bron: www.knutselidee.nl (Idee: Diana Dol)

Geef je een plat cadeau, zoals een kalender (zie mijn eerdere blog over kalenders), dan zou je deze kunnen verpakken als een bibliotheekpas. Logo van de bibliotheek en een foto van de ontvanger er op plakken en klaar is Kees! Zo simpel kan het zijn.

Ben je ambitieuzer dan is het wel een erg leuk om een book vending machine te maken. Nog nooit van gehoord? Je kunt het vergelijken met een snoepautomaat, maar dan vol met boeken. Over hoe je zoiets moet maken kun je het idee van een snoepautomaat van de website www.knutselidee.nl gebruiken. En vergeet niet al het lekkers te vervangen door afbeeldingen van boeken. 

De kookgek

Overzichtsfoto van boekopbergers

Foto: © Véronique (cc-by-sa)

Natuurlijk een kookboek, hoor ik je denken. Maar gebruik dan eens in plaats van een doos een reeds bestaande opbergdoos (zie eerder blogbericht over opbergboeken). De (aspirant-)kok zal vast ook wel recepten bewaren en door deze opbergdoos is de verpakking her te gebruiken als receptendoos. Ga daarom in winkels op zoek naar zo’n opbergboek, waarin je cadeau past. Versier deze rijkelijk als kookboek en ook binnenin kun je het vullen met allerlei receptensnippers voor het welbekende grabbeleffect. Op deze manier heeft de ontvanger 2 cadeaus: de verpakking die herbruikbaar is als receptendoos én het inhoudelijke cadeautje.

 

De koffie/thee/stiekeme drinker

Theedoos in boekvorm

Foto: Véronique (cc-by-sa)

Dit idee heb ik te danken aan mijn Instagram swapmaatje [toelichting: bij Instaswap verras je een door de organisatie jou toegewezen persoon met een cadeautje gebaseerd op zijn/haar Instagram foto’s].

Ga op zoek naar het dikste boek dat je kunt vinden in de kringloopwinkel of op de rommelmarkt. Snij midden in het boek één (of meerdere) vak(ken). Deze vakken kun je opvullen met theezakjes, koffiepads of -cups. Of als het vak groot genoeg is voor een drankflacon of het cadeautje wat je van plan bent te geven. Uiterlijk kun je het boek helemaal pimpen tot een passens boek. Plak het vol met de verpakkingen van koffie of thee. Maar je kunt het ook zo laten en er een persoonlijk rijm bij bedenken over dat de kaft iets anders doet vermoeden dan de inhoud daadwerkelijk betreft.

Voor iemand die niets met boeken heeft, maar jij wel

Surprise in lettervorm

Bron: http://apexelementaryart.blogspot.nl

 

Maak een reuzenletter en verstop daar het cadeau in. Het kan de eerste letter van iemands naam zijn. Maar het kan ook zo maar een letter uit je alfabet rijm zijn, die een speciale betekenis heeft in het rijm. Zoals bijvoorbeeld de letter Z; want eerst het rijm, dan pas het cadeau. 

 

 

 

Tot zover mijn selectie op boeken geïnspireerde surprises. Check ook mijn Pinterest-pagina Surprises voor varianten op bovenstaande ideeën. Rest mij verder niets dan jullie veel succes en plezier met knutselen te wensen. En laat vooral nog eens weten/zien wat jullie ervan gemaakt hebben. Fijne Sinterklaasviering.

Welkomstbord Sinterklaas

Foto: Véronique (cc-by-sa)

Geef een reactie