Boekrecensie Quotum van Marloes Morshuis

Wat een bijzonder topboek! Van buiten en van binnen. Wat mij betreft een dikke aanrader. Lees in deze blogpost meer over dit spannende jeugdboek (14+) en wat ik er van vind.

Quotum van Marloes Morshuis
Foto: © Véronique

Het uiterlijk

Het eerste dat de aandacht trekt is de rode glimmende kaft met de vetgedrukte titel Quotum. Daarnaast valt ook de zeer bijzondere boeksnede op. Voor de helft rood en op de andere helft enkele poppetjes die je ook weer op de cover en het schutblad tegenkomt. Als ik vertel dat het boek te maken heeft met overbevolking wordt duidelijk wat de gedachte is achter dit originele ontwerp. Mijn complimenten voor het concept van Megan Hoogenboom.

Quotum van Marloes Morshuis
Foto: © Véronique

Het verhaal

De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen, stelt de Wereldraad een quotum in: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg.
Ook voor Axel en Tommy is geen plek meer. Ze zijn in de slinkstand gezet: ze kunnen niet naar school, moeten leven van een karig voedselpakket en werken in slinkerdienst. Net als miljoenen andere slinkers mogen ze zo weinig, dat ze maar voor de helft meetellen. Zo wil de Euro-Unie zonder bloedvergieten het quotum van de Wereldraad halen. Het leven van slinkers is zwaar, maar wie zich aan alle regels houdt, overleeft het wel. 
Of… toch niet?
Axel en Tommy moeten vluchten nadat hun ouders zijn opgepakt. Tijdens hun zoektocht naar een veilige plek, ontdekken ze langzaam de duistere krachten achter het quotum…
(Uitgeverij Lemniscaat)

Quotum van Marloes Morshuis
Foto: © Véronique

Mijn mening

Wat een verhaal! Vlot geschreven en op de juiste momenten spannend. Morshuis schrijft opnieuw een boek vol raakvlakken met hedendaagse problematiek en toch weet ze het te verpakken in een zeer leesbaar jeugdboek vanaf circa 14 jaar.

In dit verhaal, dat zich afspeelt in de nabije toekomst op een continent dat Euro-Unie heet, zijn thema’s als overbevolking, klimaatverandering, het buitensluiten van minderheden en populisme subtiel verweven. De oudere lezers zullen deze thema’s direct herkennen, maar ik denk dat de jongere lezers de meer overkoepelende motieven ‘vriend of vijand’ / ‘goed of fout’ oppikken.

Het verhaal is enorm pakkend. Ik bleef doorlezen om te weten hoe het de broers zou vergaan op hun vlucht en zoektocht. Werden ze omringd door vrienden of vijanden? Daar kwam nog bij dat er enkele hoofdstukken zijn geschreven vanuit het perspectief van de onbekende vijand. Hoe past hij in het verhaal van de jongens?

Zo nu en dan voelde het verhaal zeer beklemmend en bijna te realistisch aan. Populistische leiders die aan de macht komen, wereldleiders die bepalen wie gewenst is en wie niet en een deel van ‘Europa’ dat onder water staat. Soms wilde ik pauzeren om even afstand van het boek te kunnen nemen. Toch bleef ik doorlezen want het is ten slotte een fictief verhaal.

Morshuis weet de lezer absoluut vast te houden. Met zo’n combinatie van spanning en realisme heb je het in mijn ogen als schrijver zeer goed gedaan. Vanwege deze geweldige leeservaring kijk ik dan ook al verlangend uit naar het vervolg in dit tweeluik. Marloes Morshuis is deze op dit moment aan het schrijven en een verschijningsdatum is dan ook niet bekend.

Quotum van Marloes Morshuis
Foto: © Véronique

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Nog een leuke tip is om de aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast waarin Marloes Morshuis centraal staat te beluisteren.

Verkrijgbaar

Quotum door Marloes Morshuis – (Uitgeverij Lemniscaat, juni 2020). Nu overal verkrijgbaar voor € 15,95 – ISBN 9789047711803 (399 blz).

Quotum van Marloes Morshuis
Foto: © Véronique

1 comments

Comments are closed.