Prentenboeken en Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen zijn weer in volle gang en daarom tip ik deze week enkele prentenboeken die tot mijn persoonlijke favorieten behoren.

De Nationale Voorleesdagen

Het doel achter deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Met een kwartiertje voorlezen creëer je al een positief effect op de woordenschat, de spelling en het tekstbegrip van een kind. De website van de Nationale Voorleesdagen geeft zelfs nog enkele tips voor het samen lezen:

  • Kies een boek met een bepaald thema dat je kind aanspreekt
  • Lees hetzelfde boek vaker voor, dat schept herkenning
  • Maak van voorlezen een vast ritueel
  • Door samen het verhaal te voorspellen, beginnend bij de kaft en titel, leert een kind beter nadenken
  • Leg moeilijke woorden uit, dit helpt bij de ontwikkeling van het taalgebruik
  • Betrek je kind bij het verhaal en laat het zelf vertellen

Dit jaar is het prentenboek van het jaar: Coco kan het! van Loes Riphagen over een vogeltje dat leert vliegen. Speciaal voor deze campagne is een kleine editie uitgebracht voor € 5,25 (ISBN 9789059655508) en een grote editie met vingerpoppetje erbij voor € 16,99 (ISBN 9789025774035).

Foto: © Véronique

Op de website van de Nationale Voorleesdagen staan ook nog verschillende kleur- en knutselprojecten en een muzieknummer die bij dit verhaaltje horent: https://www.nationalevoorleesdagen.nl/aan-de-slag/

Het wilde dierenorkest – Dan Brown

Dat Dan Brown spannende verhalen kon schrijven, weten de meeste mensen wel. Maar afgelopen jaar heeft hij ook een kinderboek met bijbehorende muziek geschreven en gecomponeerd. Ik ben zeer te spreke over dit interactieve boek. Het prentenboek toont pagina voor pagina een dier met een verhaaltje op rijm. Ondertussen kun je met een gratis app de pagina scannen en krijg je muziek te horen die passend is voor dat dier, zoals relaxte muziek bij een zeedier en meer tromgeroffel bij een kangeroe. De muziek ligt makkelijk in het gehoor en prikkelt de zintuigen.

Het interactieve zit ‘m ook in het feit dat je kunt raden welk instrument je hoort of door alle op de pagina verstopte letters te vinden, deze vormen de naam van het instrument dat je hoort. De verwijzingen naar de oplossingen zijn te vinden op de schutbladen met alle instrumenten en steeds op de volgende pagina, waarbij het dier nogmaals op de achtergrond voorbij komt, maar dan met het instrument erbij.

Het wilde dierenorkest – Dan Brown (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, september 2020). Nu overal verkrijgbaar voor € 17,99 – ISBN 9789024590872 (44 blz). Vanaf 5 jaar en ouder.

De kat van Monet

Wie mij al wat langer volgt weet dat ik geïnteresseerd ben in kunst. Het is dan ook erg leuk om prentenboeken tegen te komen die kinderen op een speelse manier kennis laten maken met wereldberoemde schilderijen. Zo is daar het prentenboek ‘De kat van Monet’ van Lily Murray & Becky Cameron. Hierin gaat magische kat Chika op onderzoek uit in de schilderijen van Monet. Op enkele pagina’s kan je op zoek gaan naar het verstopte katje en zie je enkele zeer bekende schilderijen voorbij komen. Als liefhebber van Monet blader ik graag met enige regelmatig door dit schattige prentenboek.

De kat van Monet – Lily Murray & Becky Cameron (Veltman Uitgevers, september 2020). Nu overal verkrijgbaar voor € 13,99 – ISBN 9789048318933 (32 blz)

Ik wil een knuffel

Dit volgende boek is wat mij betreft een klassieker. In ‘Ik wil een knuffel’ van David Melling is beer Dorus op zoek naar de perfecte knuffel. Een mooie boodschap, schattige tekeningen en voor mij bere-favoriet, ook vanwege de laatste pagina waarin schapen en een konijn alle mogelijke knuffelvarianten laten zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van de onderstebovenknuffel, zijaanzijknuffel of de billetjebilletjeknuffel?

Ik wil een knuffel – David Melling (Van Goor, januari 2011). ISBN 9789047513278 (32 blz). Vanaf 3 jaar en ouder.

Mocht je een van deze boekentips willen opvolgen en gaan kopen, dan zal je lokale boekhandel het zeer waarderen als je bij hen bestelt. #kooplokaalookonline

2 comments

Geef een antwoord