Literatuur niet altijd even toegankelijk voor een jongere doelgroep. Een graphic novel kan in mijn ogen een bijdrage leveren aan de leesbaarheid van klassiekers. Lees meer over de meerwaarde die ik zie in literaire graphic novels.
De voordelen die ik zie in literaire graphic novels zijn:
- doordat een strip minder tekst en pagina’s bevat, moet deze zich beperken dat de belangrijkste aspecten uit het verhaal. Zo kun je hoofd- van bijzaken beter onderscheiden;
- de huidige graphic novels bevatten nog extra informatie over het verhaal, de tijdsperiode en de auteur;
- door de illustraties zullen bepaalde situaties of feiten uit de oorspronkelijke literatuur veel beter blijven hangen.
Er zijn al meerdere literaire strips uitgekomen, maar in deze blogpost licht ik kort twee echte klassiekers toe: Anne Frank en Max Havelaar.
Anne Frank
Het Achterhuis van Anne Frank is niet een boek dat je eenvoudig tot je neemt. Juist met de graphic novel van Het Leven van Anne Frank kun je al kennis laten maken hoe het dagboek in de moderne geschiedenis geplaatst moet worden. Het sterke van deze strip is dat het breder kijkt dan alleen het leven van Anne Frank zelf. Er wordt een goed beeld geschetst van het tijdsbeeld in Europa aan het begin van de 20ste eeuw en wat de drijfveren van de nationaal-socialisten in Duitsland waren, waardoor ze aan de macht konden komen. Dit geeft je een beter beeld hoe het leven van Anne en de andere onderduikers eruit zag, zowel voor, tijdens als na de tweede wereldoorlog. En je zou de momenten van hoop en depressiviteit in het dagboek beter kunnen plaatsen.
Het leven van Anne Frank: de grafische biografie door Sid Jacobson en Ernie Colón – (Uitgeverij L, januari 2020). Nu overal verkrijgbaar voor € 19,95 – ISBN 9789088863592 (159 blz).
Max Havelaar
De graphic novel van Max Havelaar is uitgebracht ter ere van 200ste geboortedag van Eduard Douwes Dekker in 2020. In een ver verleden heb ik dit boek op mijn middelbare school moeten lezen. Ik moet bekennen dat mij maar weinig van het boek is bijgebleven, behalve dat er moeilijk doorheen te komen was. Ik was dan ook benieuwd en heb het verhaal in stripvorm opnieuw gelezen.
Nu pas begrijp ik het belang van het boek voor de leeslijst, mede door de toelichting achter in het boek. Het boek uit 1860 is een serieuze aanklacht tegen het onrecht in Nederlands-Indië van de Nederlandse Staat. Hierdoor ben ik het verhaal toch bewuster tot me gaan nemen dan ik deed op 14-/15-jarige leeftijd. Verder heb ik ook nooit eerder stil gestaan bij de verwijzende naam van het Max Havelaar keurmerk (tegenwoordig Fairtrade Nederland) of dat Woutertje Pieterse ook door Multatuli is geschreven. Wat je al niet kunt ontdekken door een graphic novel…
Max Havelaar: de graphic novel door Eric Heuvel en Jos van Waterschoot – (Uitgeverij L, november 2020). Nu overal verkrijgbaar voor € 22,99 – ISBN 9789088866500 (104 blz).
Mijn conclusie
Literatuur voor de leeslijst is niet altijd even gemakkelijk te lezen, daar kan ik uit persoonlijke ervaring over mee praten. Verder ging er tijdens mijn middelbare schooltijd ook een hoop langs me heen als het om context ging. Ik was vooral iemand die bezig was om rijtjes uit mijn hoofd te leren om zo voldoendes te halen. Door scholieren eerst kennis te laten maken met de literatuur in stripvorm zullen ze later de betekenis van de originele werken beter kunnen plaatsen. Daarnaast kan zo’n graphic novel een aantrekkelijke manier zijn om iemand (weer) aan het lezen te krijgen.
Leuk weetje: ook Animal Farm van George Orwell is in Nederlandstalige stripvorm beschikbaar.