Boekrecensie Vluchtweg – Jet van Vuuren

Jet van Vuuren heeft me weten te boeien met haar nieuwste thriller Vluchtweg: spannend van begin tot het eind en behoorlijk realistisch. Dit zal dan ook zeker niet de laatste thriller zijn die ik van haar lees.

Boek Vluchtweg 1
Foto: © Véronique

AmboAnthos uitgevers geeft jaarlijks veel nieuwe thrillers uit. Niet alleen van internationale schrijvers als Nicci French, maar ook van Nederlandse bodem, zoals Esther Verhoef, Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort. Ook Jet van Vuuren hoort in dit rijtje thuis. In al haar boeken spelen vrouwen de hoofdrol, vrouwen met een bepaalde achtergrond, een tikkeltje verknipt, moordlustig, maar toch herkenbaar. Dus toen de vraag kwam of ik haar nieuwste thriller Vluchtweg wilde lezen, zei ik geen nee. De samenvatting van het verhaal klonk boeiend en omdat ik nog niet eerder iets van haar gelezen had (ik geef het eerlijk toe), vond ik het de hoogste tijd worden. En dat terwijl ze sinds 2011 al minstens 16 boeken op haar naam uitgebracht.

Het verhaal

Tijdens een zeiltocht in Friesland verdrinkt de levenslustige zeventienjarige Femke voor de ogen van haar zusje Judy, die zelf net op tijd kan worden gered. Het drama ontwricht Judy’s leven ernstig en ze houdt er een groot trauma aan over.

Twintig jaar later, wanneer Judy denkt haar trauma te hebben verwerkt, is ze terug in Friesland. Tijdens haar verblijf dringen zich steeds meer onverwerkte beelden van de fatale zeiltocht aan haar op. Is het waar wat ze ziet, en is Femke niet door een noodlottig ongeluk omgekomen, maar door moord? Wie heeft Judy indertijd dan doen geloven dat het een zeilongeluk was? En waarom?

In haar verwarring gaat Judy op zoek naar de waarheid. Al snel stuit ze op duistere zaken en personen uit hun Friese verleden die onlosmakelijk zijn verbonden met het zeilongeluk. Hoe meer de waarheid zich ontvouwt, begint Judy te vrezen dat zij haar zus zelf heeft omgebracht. Is dat zo? En als dat niet zo is, wie helpt haar dan om dat idee te weerleggen? De echte moordenaar…?

(Bron: achterflap boek)
Boek Vluchtweg 3
Foto: © Véronique

Mijn mening

“Roept iemand mij of verbeeld ik me dat? Ik pers mijn lippen stijf op elkaar en kijk omhoog naar de onderkant van de boot. Viel ik, of werd ik geduwd?”

(Vluchtweg, pagina 5)

Direct vanaf het eerste hoofdstuk is de spanning voelbaar met een terugblik naar het zeilongeluk in de zomer van 2000. Vervolgens switchen we naar januari 2020 en leren we Judy en haar huidige leven kennen. Het verleden van Judy en haar karaktereigenschappen lijken ervoor te zorgen dat ze de voorkeur geeft aan een beperkt sociaal leven. De lockdown en problemen op relationeel gebied doen haar besluiten de stad te verruilen voor het familiehuisje in Friesland. Maar daar komen de jeugdherinneringen aan het zeilongeluk met haar zus terug. Met wie kan ze het over het verleden hebben, wat is eigenlijk de waarheid en wie is te vertrouwen? Zonder spoilers is dit ideale mix voor een spannend verhaal op Nederlandse bodem.

Van Vuuren heeft een prettige en beeldende schrijfstijl en weet tevens de spanning goed vast te houden. De korte hoofdstukken lijken er juist voor te zorgen dat je door wilt blijven lezen. Ook de afwisseling van verleden en heden, maken het lezen een aangename ervaring. Dat het onder je huid gaat zitten heeft zeer waarschijnlijk te maken dat het verhaal zich op bekend terrein in Nederland afspeelt, maar ook nog eens in coronatijd. Het voelt realistisch aan doordat de lockdown van het voorjaar van 2020 nog vers in ieders geheugen zit.

Jet van Vuuren heeft me weten te boeien met deze thriller: spannend van begin tot het eind en behoorlijk realistisch. Het enige waar ik persoonlijk zo nu en dan moeite mee had was de naïviteit van Judy. Ondanks haar vermoedens en voornemens trapte ze dan toch weer ergens met open ogen in. Natuurlijk is het fictie en zie ik misschien overal gevaar door het lezen van vele thrillers, het geeft ook aan hoezeer ik in het verhaal zat en in haar situatie anders zou handelen. Maar diezelfde situaties zorgde er ook voor dat het steeds benarder werd voor Judy. Al met al een thriller voor een zinderende leeszomer.

Foto: © Véronique

Mijn dank aan AmboAnthos uitgevers voor het toesturen van dit recensie-exemplaar. Dit mocht dan mijn eerste thriller van Jet van Vuuren zijn, het zal zeker niet mijn laatste zijn. Op mijn ellenlange leeslijst prijkt nu ook haar schrijversnaam, want dit spannende verhaal smaakt naar meer. Ik ga direct door met een ander verhaal: Mijn man dat gratis te downloaden is via de website van AmboAnthos uitgevers.

Verkrijgbaar

Vluchtweg door Jet van Vuuren – (AmboAnthos uitgevers, juni 2021). Nu overal verkrijgbaar voor € 15,99 – ISBN 9789026352355 (339 blz).