De Booklove Reading Tracker

Lezers houden graag lijstjes bij van wat boeken die ze hebben gelezen en wat ze ervan vonden. De een gebruikt een reading journal, de ander een website. Maar er is nog een andere originele manier en wel de Booklove Reading Tracker. Een boekenlegger en notitiesysteem in één en eenvoudig uit te breiden.

Foto: © Véronique

BookLove Specialty Shop heeft een starterspakket bestaande uit een reading tracker, een book review, een book wishlist en een boekenlegger als voorkant van de set. En dat allemaal in het formaat en de stevigheid van een boekenlegger en samen wordt gehouden door een gemakkelijk te openen plastic ring. Leuk om te weten dat de “boekenleggers” in meerdere kleuren verkrijgbaar zijn: veelkleurig, blauw, roze of oranje. Zo kun je voor ieder onderdeel een eigen kleur kiezen of een kleur per maand, kwartaal of jaar. Dat is het mooie aan dit systeem, je kunt het geheel naar je eigen voorkeuren aanpassen.

Reading Tracker

Op een Reading Tracker is plaats voor 31 gelezen boeken. Aan de ene zijde kun je naast maand en jaar het aantal gelezen boeken aankruisen. Aan de andere zijde kun je de titels noteren. Afhankelijk van het aantal boeken dat je leest, kun je zo’n boekenlegger voor een jaar of maand gebruiken. Maar wie houdt je tegen om het naar je eigen smaak in te delen en per half jaar, kwartaal of per 2 maanden te gebruiken. Deze trackers zijn eenvoudig los bij te bestellen als je er meer nodig blijkt te hebben.

Foto: © Véronique

Book Review

Voor wie graag bij wil houden wat men van het boek vond, kun je dit noteren op de Book Review “boekenlegger”. Naast de titel, auteur en de beoordeling in sterren, kun je ook het aantal pagina’s, het deel in een serie, het genre aangeven en de datum wanneer je begonnen en het uitgelezen hebt kwijt. Op de andere kant kun je je mening over het gelezen boek vermelden.

Foto: © Véronique

Wishlist

De laatste boekenlegger van de startersset is een Book Wishlist. Hierop kun je 15 titels noteren die je graag nog zou willen lezen en die je vervolgens af kunt vinken als je het in handen hebt. Lijkt me handig om zo’n boekenlegger bij de hand te hebben als ik in de bibliotheek of boekhandel aan het zoeken ben. Misschien dat ik wel meerdere wishlists moet maken. Ik lees nogal divers en bijvoorbeeld een wishlist per genre maakt het zoeken op een specifieke afdeling aanzienlijk makkelijker.

Foto: © Véronique

Tot slot

Al deze boekenleggers kun je bij elkaar bewaren door middel van een plastic ring die je eenvoudig kunt openen en sluiten. Zelf lees ik circa 50 boeken per jaar en via de Reading Tracker kan ik dit simpel bijhouden. Het lijkt me leuk om per jaar een kleur te hebben, dus 2 blauwe dit jaar en misschien volgend jaar wel 2 oranje om de 50 gelezen boeken van 2022 op te noteren. De persoonlijke book reviews zou ik alleen gebruiken voor de meest indrukwekkende boeken die ik gelezen heb. Boeken waar ik niets aan vond, zijn de moeite van het bewaren en dus ook het noteren niet waard. En zoals ik al schreef zouden de wishlist lijstjes bij mij een eigen ring moeten krijgen, zodat ik ze mee kan nemen naar de bibliotheek of boekwinkel.

En dat is dus direct het mooie aan dit systeem. Het is zo flexibel dat je het helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen of het nu om het soort lijstjes dat je bij wilt houden gaat. Of op welke manier je ze wilt sorteren en bewaren; per set of per kleur.

Eerder schreef ik in 2017 al een blogpost over BookLove Specialty Shop en de originele bookish producten die daar te vinden zijn. En ook deze Reading Tracker geeft weer blijk van een creatieve kijk op het leven van een lezer. Dus mocht je op zoek zijn naar een origineel bookish cadeautje, neem dan zeker een kijkje in deze Nederlandse webshop.

Foto: © Véronique

2 comments

Geef een reactie