Literair Madrid

Deze zomer bracht ik een bezoekje aan Madrid en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de boekenliefhebber zijn/haar hart hier zeker kan ophalen. Aan te raden als bookish reistip voor deze herfstvakantie. Of boek nu alvast je voorjaarsvakantie naar het altijd levendige Madrid.

Musea

Qua temperatuur is het najaar (en ook het voorjaar) de beste tijd van het jaar om Madrid te bezoeken. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Prado, Thyssen-Bornemisza en Centro de Arte Reina Sofía. Vergeet niet dat er een gezamenlijke museumpas bestaat voor deze drie musea, scheelt toch weer enkele euro’s die je in de shop kunt uitgeven aan iets bookish. In de musea hangen vele klassiekers waar je vast en zeker van gehoord hebt. Hier en daar tref je zelfs een onverwacht bookish kunstwerk aan, zoals Het vogelconcert van Frans Snyders. In de museumshops heb ik dan ook verschillende boekenleggers en bookish kaartjes aangetroffen.

Boekenleggers uit Madrid

Foto: © Véronique

Soms tref je ook nog iets anders bijzonder bookish aan. Zo heeft Museo Thyssen-Bornemisza ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan een  stripboek uitgegeven. De vele beroemde schilderijen uit de museumcollectie zijn verwerkt tot één verhaal. Hoe bijzonder, een beetje jammer dat ze alleen een Spaanstalige versie hebben uitgebracht! Maar deze moest en zou mee naar huis voor mijn bijzondere boekencollectie. Wellicht ook een leuk idee voor andere musea in de wereld. Ik ben alvast fan 😉

Stripboek Thyssen

Foto: © Véronique

Nationale Bibliotheek

Maar ook de boekenliefhebbers die niet van kunst houden zijn in Madrid helemaal op hun plek. De Nationale Bibliotheek oftewel de Biblioteca Nacional de España is absoluut een bezoekje waard. De historische leeszaal is alleen als onderdeel van een rondleiding te bezoeken, deze dien je vooraf te boeken. Helaas waren er op het moment dat ik er was alleen volgeboekte Spaanstalige rondleidingen. Dat wordt nog een keertje terug gaan.

Nationale Bibliotheek SpanjeFoto: © Véronique

Ook als de rondleidingen volgeboekt zijn, kun je een bezoekje brengen aan dit majestueuze gebouw. De museumtentoonstellingen zijn namelijk vrij toegankelijk. In de vaste tentoonstelling is bijvoorbeeld dit kostuum te zien dat vroeger door de bibliothecarissen in Madrid gedragen werd.

Kostuum Nationale Bibliotheek Spanje

Foto: © Véronique

Verder worden enkele hoogtepunten uit de Spaanse literaire wereld getoond. En laten ze zien welke materialen de bibliothecarissen door de jaren heen gebruikt hebben; van stempels tot cataloguskaarten. In de tijdelijke tentoonstelling staat steeds een onderwerp met veelal materiaal uit hun eigen collectie centraal.

Gebruikte bibliotheekmaterialen

Foto: © Véronique

Boekhandels

Door het hele centrum vind je enorm veel boekhandels, van klein tot groot. Helaas bestaat de winkelvoorraad vooral uit Spaanstalige boeken. Voor het geval je te weinig leesvoer bij je hebt, bij de FNAC op de Calle de Preciados is ook een kleine collectie Engelstalige boeken te vinden. Maar met een beetje zoeken vind je hier en daar toch iets bijzonders. Zo heb ik in een Spaanse boekhandel een glow-in-the-dark boekenlegger gevonden, die ik nog nooit eerder elders ben tegen gekomen.

Glow in the dark bookmark

Foto: © Véronique

 

Miguel de Cervantes

Natuurlijk loop je ook even langs het huis van Miguel de Cervantes op 2nd Calle de Cervantes. Wie? De schrijver van Don Quichot natuurlijk. Op de straat is ook nog een stukje tekst en uitleg over Cervantes te lezen.

Huis Miguel de Cervantes

Foto: © Véronique

Verderop in de stad op het Plaza de España staat een monument voor de schrijver Miguel de Cervantes met o.a. zijn eigen afbeelding en die van Don Quichot en zijn dienaar Sancho Panza. Ik kon het niet laten om een Don Quichot souvenir toe te voegen aan mijn bookish collectie.

Pin Don Quichot

Foto: © Véronique 

Boekenstraat

Liefhebbers van bijzondere boekedities kunnen terecht in de boekenstraat van Madrid: Feria de Libros op Calle Claudio Moyano. Vele boekwinkeltjes naast elkaar en bij mooi weer liggen ook de schragentafels tegenover de kraampjes vol met tweedehands boeken. Heerlijk rond snuffelen tussen de boekenstalletjes. Houd er rekening mee dat het dagelijks geopend is tussen 9.30 en 13.30 uur en pas weer van 16.30 uur tot 19.00 uur.

Feria de libros 2

Foto: © Véronique

Ik zou zeggen alvast veel bookish plezier in Madrid. En laat vooral weten als je nog aanvullingen op deze blogpost hebt.

Geef een reactie