Films Little Women en Emma

Afgelopen maand heb ik maar liefst twee boekverfilmingen in de bioscoop gezien; Little Women en Emma. Beide films kan ik ten zeerste aanraden, om afzonderlijke redenen.

Little Women

Little Women is de verfilming van het gelijknamige boek van Louisa May Alcott uit 1868. In het kort samengevat volgt het verhaal de vier opgroeiende zussen Jo, Meg, Amy en Beth ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Vader bevindt zich aan het front en moeder zet zich veelal in voor de lokale gemeenschap. Elk van de vier zussen zoekt ondertussen haar eigen weg in de maatschappij en ontdekt de liefde.

Bron: Sony Pictures Entertainment / YouTube

Waar het boek een chronologische tijdlijn volgt, begint dit kostuumdrama halverwege het verhaal en blikt steeds terug naar vroegere gebeurtenissen. De belangrijkste hoofdpersonage is zus Jo die schrijfster wil worden. Haar vrijgevochten feministische houding is totale girl power. Zo geeft ze niets om haar uiterlijk en moet alles wijken voor haar schrijverschap. Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw en je voelt gewoon de strijd van deze jonge vrouwen om meer te bereiken dan alleen het moederschap.

Het is absoluut een feel-good film en bevat zeer zeker ook humor. Dit zorgt voor een glimlach op je gezicht en mijn gedachten vormden zich regelmatig de woorden ‘You go girl!’. Het enige minpuntje voor mij was dat ik waarschijnlijk de casting net wat anders had verdeeld, vooral die van Amy en Meg. Zo vond ik actrice Florence Pugh (jongere zus Amy) een volwassenere look hebben dan oudste zus Meg, gespeeld door Emma Watson.

Maar dat gezegd hebbende; de mooie shots met geweldige lichtinvallen deden dit minpuntje direct verbleken. Eigenlijk zat je regelmatig naar een bewegend schilderij te kijken. Ook de scene waarin vertoont wordt hoe een boek in die tijd gedrukt en gebonden wordt is erg tof om te zien. Ik ben en blijf natuurlijk Bookish Lifestyle 😉

Emma

Emma is de verfilming van het gelijknamige boek van Jane Austen uit 1816. Kort samengevat volgen we de koppelacties van hoofdpersonage Emma Woodhouse voor de mensen in haar directe omgeving. Zij is vol van zichzelf en overtuigd van haar kwaliteiten, maar let daarbij niet op de eventuele gevolgen voor haar zogenoemde slachtoffers. En hoe zit het met haar eigen liefdesleven?

Bron: Focus Features / YouTube

Waar Little Women een ietwat serieuzer verhaal neerzet, is de film Emma net als het boek met een hoop Engelse humor doorspekt. Je kunt hardop meelachen met de ongemakkelijkheden van de personages en uiteindelijk is het een feel-good film waarbij (spoiler alert!) voor iedereen alles goed afloopt. Het script van de film volgt de chronologie van het boek.

Met Emma waan je je helemaal in de Regency-periode (van 1811 tot 1820), zowel qua kleding en inrichting alsook de omgangsvormen die voor een hoop misverstanden zorgen. Daarnaast zijn de beelden vaak filmisch erg mooi.

Met een heerlijk gevoel ging ik de bioscoop uit en ik ben dan ook geneigd te zeggen dat deze film zich nog wel eens in het rijtje romantische filmklassiekers als Pretty Woman, Notting Hill en Love Actually kan voegen.

Wacht dus niet totdat over één of twee jaar deze films een keer op televisie verschijnen, maar ga er nu van genieten in de bioscoop; op een groot scherm en met een drankje en een bak verse popcorn.

filmposters-littlewomen-emma
Foto: © Véronique