Oudjaarsavond komt eraan en wellicht breng jij deze avond thuis met familie of vrienden door. Goede kans dat het kijken naar een van de oudejaarsconferences op het programma staat. Maar wie weet kun jij ze overhalen voor een gezellige spelletjesavondje. Met een bookish tintje.
In dit lijstje bespreek ik een aantal bookish spelletjes die ik ontdekt heb. Wie weet zit er iets bij dat bij jouw gezelschap past.
Literair kwartet
Wie zegt dat je met volwassen niet een potje kunt kwartetten, kent het Literair kwartet nog niet. Wat dacht je van de verzamelingen ‘Raar haar’, ‘Ladykillers’, ‘Kort van stof’ of ‘Mopperkonten’? Lees er alles over in mijn blogpost over dit kwartetspel en maak er een gezellig avondje vol boekenvragen van.
Ex Libris – The Game of First Lines and Last Words
Na het lezen van de uitleg van het spel Ex Libris – The Game of First Lines and Last Words, lijkt me dit een ideaal gezelschapsspel voor Oudjaarsavond. De uitleg, van de website van het The Literary Gift Company:
To play, one player takes a card and reads out the title, author and plot of a novel. The other players then have to write a plausible opening or closing sentence in an attempt to bluff fellow players into believing it is actually correct. These suggestions are then read out along with the correct lines, and players vote for the most likely entry. A wide range of writing styles are represented by a range of one hundred authors from Dickens and Austen, to Barbara Cartland and Harold Robbins.
Wat een origineel bedacht spel van de British Library en Bodleian Library, die het ook hebben uitgebracht! Ik zie al helemaal voor me hoe leuk het is om in de stijl van auteurs openingszinnen te bedenken die het meest overtuigend overkomen. Gedurende een avond vol oliebollen en champagne zal dit alleen meer meer hilarische situaties opleveren.
Cluedo
Als Cluedo-fan staat het Harry Potter Cluedospel op mijn bucketlist om in ieder geval eens in mijn leven gespeeld te hebben. Probeer de vermissing van een student op Hogwarts op te lossen door uit te vinden wie de student aangevallen heeft en met welke magische spreuk of voorwerp. Je kruipt in de huid van Harry, Ron, Hermione, Ginny, Luna of Neville. Houd er wel rekening mee dat dit een Engelstalige speleditie betreft.
Er bestaat trouwens ook een Game of Thrones Cluedo-variant. Dit Engelstalige spel heeft zelfs een dubbelzijdig speelbord. Met aan de ene kant Meereen en aan de andere kant The Red Keep. Met bekende verdachten, waaronder Daenerys Targaryen, Grey Worm en Jamie Lannister en wapens als de Crossbow, Poison Vial en Battle Axe.
Voor de fans van Game of Thrones heb ik nog meer spellen gevonden. Zo is daar het Game of Thrones bordspel. Dit spel bevat alle elementen voor de ultieme strijd, zoals legers met belegeringstorens, havens, garnizoenen en Wildlingkaarten. Ook bestaan er een Monopoly versie, een Risk spel en zelfs een Nederlandstalig Catan bordspel met het Game of Thrones thema.
Monopoly
Nog een paar dagen en dan is het Oudejaarsavond. Mocht je nog wat vrije tijd over hebben de komende dagen, maak dan gewoon je eigen Harry Potter monopoly spel. Op de website van harrypotterparty.nl staat een hele blogpost hoe je dit spel helemaal zelf kunt maken. Alles wat je nodig hebt is: een printer met veel inkt, schaar, lijm, een stuk karton van 48×48 cm, monopoly huisjes en hotels (of iets wat er op lijkt) en heel veel geduld.
Terwijl ik aan Babet, de vrouw achter harrypotterparty.nl, toestemming vroeg voor deze verwijzing naar haar blogpost wist zij mij te vertellen dat het spel regelmatig gemaakt wordt. Door haar vele werkzaamheden is ze niet bereikbaar voor vragen over het maken van dit spel, maar als je de instructies zeer aandachtig leest dan kom je er altijd wel uit. Mocht je de dagen voor Oud en Nieuw geen tijd hebben, maak er dan in plaats van een spelletjesavond een gezamenlijke knutselavond van. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en er is altijd wel iemand met een creatieve geest die weet hoe je het beste of mooiste knutselresultaat krijgt.
Last minute spelletjes
En voor de last-minute mensen onder ons je kunt altijd nog ter plekke een potje Wie ben ik? maken. Alles wat je nodig hebt is papier, pen en iets om het briefje tijdelijk aan de persoon te bevestigen. Laat de persoon nu maar eens raden welke auteur hij of zij is. Of welke boektitel.
Of speel een potje Hints. Laat de tegenstander maar raden wie of wat je uit beeld. Vergeet niet iets van een kookwekker of stopwatch te gebruiken, want als de tijd op is, is de tijd ook echt op.
PimPamPet is ook al zo’n spel waar je je eigen bookish draai aan kunt geven. Kom maar op met die auteur, titel of boekgenre met de letter Q. Tip: Houd alvast het wereldwijde web onder handbereik, want ik voorspel dat er heel wat antwoorden nagekeken moeten worden voor de correcte spelling.
Wat dacht je van Galgje? Deze klassieker mag niet in het rijtje last minute spelletjes ontbreken. Laat ze maar klinkers en medeklinkers kopen en proberen te raden welke literair woord jij bedacht hebt.
Spreek bij alle bovenstaande spellen wel even af of je voor de Nederlandse of Engelse benamingen gaat. Dan heeft iedereen de spelregels scherp, en kan niks meer een feestelijke avond in de weg staan.
Fijne jaarwisseling en tot in 2019