Mag ik van jou… Literair kwartet

Als je zoiets hoort als ‘Heb jij voor mij in de categorie “Alle remmen los”… Ronald Giphart?’ Dan weet je na het lezen van dit blog hoe de vork in zijn steel zit. Want dit een typisch gevalletje Bookish Lifestyle, namelijk een Literair kwartet.

Hoe het allemaal begon

Iris Boter, de illustrator van het kwartet, vertelt op haar website hoe het kwartet is ontstaan.

Literair kwartet

Foto: © Véronique

In het najaar van 2015 plaatste ik een snel portretje van Willem Alexander op Facebook en twitter. Het aantal reacties was enorm. Een ervan was van boekenliefhebber William Hartman. Doe je ook verzoekjes? vroeg hij. Zeg het maar, zei ik. Connie Palmen, zei hij en ik deed het. Toen zei hij: Idee! Literair kwartet maken?

We kwamen bij elkaar om de categorieën te verzinnen en de auteurs die ervoor in aanmerking kwamen. Ik ging aan het werk en maakte van 36 auteurs een portret. Mijn streven was om het zo eenvoudig mogelijk te houden en per portret slechts enkele kleuren te gebruiken.

Tynke van Dijk verzorgde de grafische vormgeving en op de Stadsdichtersavond 2016 in Kampen presenteerden we het kwartet met trots. Toen belde uitgeverij Ambo Anthos: we hebben het gezien op twitter, mogen wij het uitgeven? Natuurlijk! We verzonnen vier nieuwe categorieën en ik maakte 16 nieuwe portretten. En vanaf 3 november 2016 is het nieuwe, uitgebreide en luxer uitgevoerde kwartet overal te koop!

Het kwartet

In het buitenland en op het internet ben ik nog niet eerder een soortgelijk spel tegen gekomen. Absoluut een origineel cadeau dus. Je hebt het spelelement van het kwartet, maar er zit er ook humor in. Humor door de namen van de categorieën. Wat dacht je van ‘Raar haar’, ‘Ladykillers’, ‘Kort van stof’ of ‘Mopperkonten’. En de kaarten hebben ook allemaal heldere en frisse kleuren, dat het aantrekkelijk maakt. En mijn complimenten voor illustratrice Iris want ik vind de portretten bijzonder goed lijken.

Kaarten uit Literair kwartet

Foto: © Véronique

Als onder de kwartetspelers lezers zitten, dan kan ik je nu al voorspellen dat tijdens het spel ook de boeken van de verschillende schrijvers besproken zullen worden. Zo van ‘Heb je dit of dat boek van hem/haar gelezen?’. Zo kun je je een hele middag of avond vermaken met zoiets als een kwartetspel. Alle kaarten die in het spel zitten zijn te bekijken op de website van Iris Boter.

Verkrijgbaar

Dus nog op zoek naar een Bookish cadeautje? Kijk dan eens in de boekhandel of ze dit Literair kwartet hebben. Anders is het altijd nog op internet te bestellen voor € 9,95. En mocht je geen cadeautje nodig hebben, dan gewoon voor jezelf kopen en meenemen in de koffer voor de momentjes dat je even niet wilt lezen op je vakantie.

Literair kwartet spelen

Foto: © Véronique

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een antwoord