Waarom zou je wachten tot kerstochtend om meerdere cadeautjes in één keer te openen? Je geniet veel meer van de cadeautjes als je er iedere dag eentje kan uitpakken. Daarom vierentwintig tips voor een Bookish Adventskalender.
Adventskalenders zijn er al sinds de 19e eeuw. Ze werden gebruikt om toe te leven naar de kerstdagen. Deze kalenders zijn nog steeds bijzonder populair, voorbeelden te over met de adventskraskaart, de chocoladekalender en de vele beauty-adventskalenders. En tegenwoordig hebben winkels als bijvoorbeeld een Hema en Wibra materialen om zelf een adventskalender samen te stellen
Het is extra leuk om het dagelijkse uitpakmomentje te combineren met de IJslandse traditie om elkaar op kerstavond een boek cadeau te geven. De rest van de avond (en de kerstdagen) geniet je dan van het gekregen boek en lekker eten. Het zal je niets verbazen dat ik voorstel om als 24e cadeautje voor je bookish adventskalender een boek te kiezen.
Vooraf
Super leuk om een boekenliefhebber op deze manier te verrassen. Nog leuker als je het met meerdere boekenliefhebbers voor elkaar doet. Spreek van te voren af hoeveel jullie willen besteden aan een adventskalender. Je kunt het zo duur maken als je wilt. Bij iedere tip zal ik een een goedkope en duurdere optie geven. Zo blijft het leuk voor ieders portemonnee in die toch altijd al dure decembermaand.
Koop allereerst het boek dat je cadeau wilt geven, op die manier weet je hoeveel je nog te besteden hebt voor de rest van de Adventskalender. Vervolgens bedenk je hoe de Adventskalender eruit moet gaan zien. Kies je voor een touwtje waar 24 enveloppen of zakjes aan hangen? Of ga je voor een mand met ingepakte cadeautjes met daarop de cijfers van de betreffende dag? Op Pinterest zijn zeer veel leuke kalendervoorbeelden te vinden, waaronder deze zakjes van papierrestjes.
Hieronder geef ik je 24 bookish cadeautips. Kijk welke cadeaus jij leuk vindt om te schenken en of ze qua formaat en budget in jouw Adventskalender passen. En bedenk dat je geschenken in meervoud in de kalender kunt verstoppen. Mocht je all-the-way gaan dan zou je kunnen kijken of je met ieder cadeautje al kan hinten naar het boek dat op kerstavond uitgepakt mag worden. Nog een tip: houd er rekening mee dat items gekocht in het buitenland vaak een langere verzendtijd hebben.
1 Boekenlegger
Een of meerdere boekenleggers mogen naar mijn mening niet ontbreken in de Bookish Adventskalender. Je kunt ze zelf maken of kant en klaar kopen in winkels en webshops. Enkele voorbeelden vind je in mijn blog over #bookmarktuesday. Tip: Bij de webshops van Oktoberdots en Booklove Speciality Shop kun je boekenleggers per set kopen. Op die manier heb je snel meerdere adventsdagen gevuld.
2 Kaars
Er zijn vele kaarsen met een bookish tintje op de markt. Kijk eens op internet of je een kaars met je boekenthema kan vinden. De meeste bookish kaarsen zijn niet goedkoop. Mocht je op je budget moeten letten, denk dan eens aan theelichtjes in een bepaalde kleur of voorzie de theelichtjes van masking tape. Die kleine theelichtjes passen bijvoorbeeld gemakkelijk in een envelop of zakje als je voor deze adventskalender kiest.
3 Sokken
In de koudere maanden zijn sokken onmisbaar. En ze zijn ook leuk op instagram voor #socksunday foto’s. Kijk voor enkele sok-ideeën in verschillende prijsklassen op mijn blogpost over bookish sokken. Of ga op zoek naar sokken in de kleur van het boek of simpelweg kerstsokken.
4 Thee
Warme drankjes horen er natuurlijk ook bij. Kijk eens op mijn blogpost Booklover’s thee voor pakjes losse thee. Of kies voor losse thee-, koffie- of chocomelzakjes als je met een kleine adventskalender werkt.
5 Chocoladeletter
Bij thee hoort iets lekkers, zoals een koekje of chocolade. Laat het nu net 5 december zijn en dan is een chocoladeletter zeer toepasselijk. Wat is er meer bookish dan een letter! In veel smaken verkrijgbaar en er is er altijd wel eentje die bij je budget past.
6 Kaart
Kijk eens rond in een (kantoor)boekhandel en je zult vast één of meerdere leuke bookish (kerst)kaarten aantreffen. Leuk om cadeau te geven en wie weet ontvang jij zo’n bookish kaartje uiteindelijk in je brievenbus.
7 Mok
Ook voor ieders portemonnee is een bookish mok te vinden. Kijk eens bij Spread the Booklove of Booklove Specialty shop. Laat een boekenfoto afdrukken op een blanco mok of versier je eigen mok door er zelf op te schrijven en tekenen met porseleinstiften.
8 Pen/Potlood
Nog zo’n leuk idee als klein cadeautje is een pen of potlood. Bijvoorbeeld de potloodpen van Plint. En bij het Jane Austen Centre en Literary Emporium kun je ook een set potloden kopen. Zo zou je weer meerdere adventsdagen met cadeautjes kunnen vullen.
9 Notitieboekje
Een notitieboek of -blok mag niet ontbreken. De boekenworm kan hier zijn/haar boekenlijstjes in op schrijven of aantekeningen voor een toekomstig verhaal of recensie in noteren. Je kunt natuurlijk ook zelf een blanco variant beplakken, bestickeren of stempelen.
10 Snoep
Is de boekenliefhebber een zoetekauw? Denk dan eens aan die overheerlijke boekendrop.
11 Pin
Nog zo’n hot bookish item voor boekenliefhebbers zijn pins. Ik vind ze onder meer bij Waterstones in Amsterdam, Spread the booklove en Oktoberdots.
12 Linnen tas
Een boekenworm kan niet zonder tas. Linnen tassen zijn erg duurzaam en zijn er in vele kleuren en varianten. Kijk maar eens op mijn blogpost Show je boekenliefde met een van deze tassen. Of maak er een zeer persoonlijk cadeau van door een foto op een tas te laten drukken of met textielstiften zelf iets erop te schrijven of tekenen.
13 Ketting
Ook zijn er geweldige bookish kettingen te vinden. Zo ben ik nog steeds enorm blij met mijn gepersonaliseerde sorteerhoed-ketting van Literary Emporium. En bij Andere Wereld zijn schattige boek-kettinkjes te vinden voor een schappelijke prijs.
14 Tegoedbon
Het hoeven natuurlijk niet allemaal materialistische geschenken te zijn. Wat dacht je van een tegoedbon voor een dagje of avondje uit. Bijvoorbeeld een bioscoopbon voor een bookish film of dagje uit naar een bookish bestemming (lees hier tips voor Leeuwarden en Breda). Op die manier heb je er zelf ook nog iets aan 😉
15 Funko Pop
Menig boekenliefhebber kent de Funko poppetjes. Ze zijn populair als foto prop op Instagram en ze staan erg gezellig in je boekenkast. Je hebt ze in de varianten van sleutelhanger, als Mystery Minis en de grote variant (circa 10 cm). Kijk maar eens rond op het internet en je hebt snel genoeg de wereld van Funko poppen in alle mogelijke boek- en filmvarianten gevonden.
16 Spaarpot
Boeken kosten geld, geef daarom een spaarpot cadeau. Kant en klaar in het thema van het boek of van Spread the Booklove. Of maak ‘m zelf van een glazen potje en plak er je eigen label op. Ook in zo’n kleine portemonnee kan de boekenverzamelaar zijn/haar geld bewaren.
17 Bookmints
Het is goed mogelijk dat deze schattige doosjes met pepermuntjes wat moeilijker te vinden zijn. Zelf heb ik ze wel eens gezien bij boekhandel Savannah Bay in Utrecht en in Duitse boekwinkels.
18 Ex Libris
Over de exlibris heb ik al eens een blogpost gewijd. Een erg praktisch bookish item om cadeau te doen en in vele thema’s verkrijgbaar.
19 Kerstslinger
Een bookish kerstslinger is eenvoudig te maken; knip smalle stroken papier uit een afgeschreven boek en maak er cirkels van. Voordat je de uiteinden aan elkaar plakt haak je de ene cirkel in de andere. Makkelijk toch? Of ga voor een kerstslinger in een (contrasterende) kleur van het boek voor een mooie bookish kerstfoto.
20 Zelfklevende notitieblaadjes
Boekenliefhebbers en schrijvers willen vaak iets belangrijks onthouden, dan zijn zelfklevende notitieblaadjes erg handig. Zoals deze schattige katjes op de foto of de sticky notes van Spread the Booklove.
21 Zeep
Wat is er bookish aan zeep? Wat mij betreft de verpakking. Kijk maar…
Humor toch? Dit zeepje heb ik gevonden bij Waterstones in Amsterdam, maar ook de Engelse webshop The Literary Gift Company verkoopt een ruime keuze aan toepasselijke zeepjes.
22 Kalender/Agenda
Het nieuwe jaar nadert voorspoedig. Misschien kun je de boekenfan verrassen met een bookish kalender of agenda. Deze zijn nu volop te vinden bij kantoorboekhandels en in webshops. Van groot tot superklein, zoals deze boekenlegger-kalender. Of maak zelf een kalender of agenda met foto’s van de lievelingsboeken van de persoon aan wie je het gaat geven.
23 Kerstornament
Het is nog zoeken even naar een bookish kerstornament, maar je kunt het eenvoudig zelf maken. Onder andere bij de Action en Hema kun je een lege kerstbal kopen en deze vullen met slierten papier uit boeken.
24 Boek
Staan er op het verlanglijstje van de boekenliefhebber de allernieuwste Nederlandse boeken, dan is de kans groot dat een groot deel van je budget aan het boek op gaat. Bij een kleine adventskalender past het beste een dwarsligger. Mocht je weinig geld te besteden hebben, denk dan eens aan een bookazine, bestel bij de Boekenkraam.nl of geef een tweedehands boek.
Boekentips
- Mocht iemand De Cactus van Sarah Haywood op het verlanglijstje hebben staan, dan zijn er meer dan genoeg cactusachtige voorwerpen in de winkels te vinden. Zelfs cactus-kerstballen.
- Ook bij Mermaid van Louise O’Neill zijn meer dan genoeg blauwe en/of zee-items te vinden.
- Mocht het een kookboek worden, dan zou je alvast je favoriete gerecht kunnen uitzoeken en iedere dag een ingrediënt en kookgerei kunnen geven.
- Bij een reisgids kun je spullen verzamelen die iets met de stad of het land te maken hebben.
- Bij de boeken van Harry Potter of Fantastic Beasts kun je net zoveel kopen als dat jezelf kan knutselen (zoek maar eens op DIY Harry Potter).
- En mocht het een Jane Austen, Shakespeare of Alice in Wonderland geïnspireerde adventskalender worden, ook dan hoef je niet al te veel moeite te doen om voldoende cadeautjes te vinden en te maken.
Mocht je deze adventskalender-challenge aannemen, maar er toch niet helemaal zelf uitkomen? Stuur mij de titel van het boek en ik denk met je mee over passende cadeaus.