Boekrecensie Wat je niet weet van Karen Cleveland

En weer is er een bijzonder boek op de Nederlandse markt verschenen. Deze keer de thriller ‘Wat je niet weet’ van Karen Cleveland van A.W. Bruna Uitgevers. Dit boek heeft wel een zeer opvallende boeksnede. Een dikke like van Bookish Lifestyle!

Het uiterlijk

Ondertussen weten jullie vast wel dat ik een zwak heb voor speciale boekedities. In een eerder blog schreef ik al over bijzondere boeksneden, maar deze schitterende variant had ik nog niet eerder voorbij zien komen. Als je het boek op de gewone manier vasthoudt valt er op de zijkant ‘Hij is je man’ te lezen. Houd je ‘m ondersteboven, dan lees je ‘Hij is een spion’.

Wat je niet weet van Karen Cleveland

Foto: © Véronique

Ik denk dat dit wel eens een nieuwe trend in boekenland kan gaan worden. Het effect is echt schitterend! En dat mijn wens niet de vader van de gedachte is blijkt wel uit het feit dat vanaf 12 juni er een bijzondere editie van Gespleten van Karin Slaughter komt (alleen bij Bruna verkrijgbaar)! Soortgelijk aan dit boek, maar met de tekst ‘Moeder’ en ‘Moordenaar’. Ik kan bijna niet wachten om dit boek in mijn handen te hebben.

Gespleten-KarenSlaughter-HarperCollins

Bron: www.harpercollins.nl

Drukproces

Nieuwsgierig als ik ben, ging ik op onderzoek uit naar de techniek achter dit mooie visuele concept. Navraag bij A.W. Bruna Uitgevers (nogmaals dank voor de uitleg en het beschikbaar stellen van het boek) leert mij dat dit drukproces twee fases heeft:

  1. De zetter heeft een programma waarmee de tekst die van boven naar onder leesbaar wordt bij het bladeren, in stukjes op de rand van de rechterpagina’s wordt gezet. Hetzelfde geldt voor de tekst die van onder naar boven leesbaar wordt bij het bladeren, alleen staat dit op de rand van de linker pagina’s.
  2. De drukker drukt het boek, zet het in elkaar en snijdt het ‘schoon’. Dit houdt in dat het mes door de stukjes heen snijdt, waardoor een donkergrijs lijntje per bladzijde overblijft. Samengevoegd zorgen de pagina’s voor het leesbare teksteffect naar beide kanten op.
watjenietweet-paginablokjes

Foto: © Véronique

Samenvatting

Vivian Miller is een toegewijde CIA-analist. Het is haar taak de identiteit te onthullen van zogeheten Russische ‘slapers’: spionnen op Amerikaanse bodem die een ogenschijnlijk doodnormaal leven leiden als Amerikaans staatsburger.
Nadat ze weet in te breken in de computer van een hooggeplaatste Russische spion, stuit Vivian op een vertrouwelijk dossier dat de namen bevat van verschillende Russische spionnen. Een paar muisklikken later is alles dat belangrijk voor haar is – haar baan, haar echtgenoot en zelfs haar vier kinderen – in ernstig gevaar.
Vivian heeft een eed gezworen dat ze haar land zal beschermen tegen alle vijanden, nationaal en internationaal. Maar nu staat ze voor een onmenselijke keuze. Ze wordt verscheurd tussen loyaliteit en verraad, liefde en wantrouwen. Wie kan ze nog vertrouwen?

Wat je niet weet van Karen Cleveland

Foto: © Véronique

Mijn recensie

Het verhaal begint pakkend. Vivian staat voor een groot dilemma; haar man blijkt een Russische spion te zijn. Kiest ze voor haar gezin of blijft ze trouw aan haar vaderland? Deze vraag blijft gedurende het hele boek aan de orde. Bij vlagen is het spannend en bedacht ik me wat ik zou doen als ik in zo’n soort situatie zou belanden. (Alsof ik ooit analist bij de geheime dienst zou worden 🙂 ) Op andere momenten vond ik verhaal erg zoetsappig, typisch Amerikaans. Met enige regelmatig dacht ik ‘Maak gewoon een keuze! Je vertrouwt hem of je vertrouwt hem niet.’ Naar mate het einde van het boek naderde, werd de spanningsboog alsnog sterk opgebouwd. Het verhaal ging weer boeien en zorgde ervoor dat ik het laatste gedeelte in één ruk uitlas. En dan die twist op het einde, totaal niet verwacht!

Verkrijgbaar

Wat je niet weet van Karen Cleveland (A.W. Bruna Uitgevers, april 2018) nu overal verkrijgbaar voor € 19,99 – ISBN 9789400509559 (335 blz).

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie