Boekrecensie Jackdaw van Daniel Cole

Vandaag (25 juli) is Jackdaw van Daniel Cole in Nederland in druk verschenen, zelfs nog voor verschijning in thuisland Verenigd Koninkrijk. Ik was een van de gelukkigen die deze thriller al vooruit mocht lezen en ik kan al verklappen: Cole is weer als vanouds top. Mijn recensie:

Boek Jackdaw door Daniel Cole
Foto: © Véronique

De LS Sterrenthriller leesclub van Luitingh-Sijthoff op Facebook bood een unieke leeservaring. De kans om als een van de eerste wereldwijd het nieuwste boek van Daniel Cole te lezen, nog voordat het ergens in druk uitkwam. Zijn thriller Ragdoll heeft toendertijd veel indruk op mij gemaakt, dit nieuwe boek was dan ook een absolute must-read. Blij als een kind was, toen ik hoorde dat ik uitgeloot was. Daarom nogmaals dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor deze geweldige kans.

Het verhaal

Rechercheur Scarlett Delaney arriveert op de plaats delict van een onmogelijke moord: de onthoofding van een beroemde socialite tijdens een drukbezocht feest, gruwelijke foto’s die op haar eigen sociale media werden geüpload en haar lichaam dat vervolgens op onverklaarbare wijze verdween. De derde moord in korte tijd, met dezelfde handelswijze… ongetwijfeld het werk van de door de media genaamde Jackdaw killer.

Scarlett moet samenwerken met Henry Devlin, de knappe en charmante ‘privédetective’ die is ingehuurd om te doen wat de politie niet lijkt te kunnen. De eerste misstap van de Jackdaw biedt hen een onverwachte kans om daadwerkelijk een leven te redden. Maar zal de aantrekkingskracht van hun eigenbelang en hun tikkende tijdbom van een relatie lang genoeg standhouden om hen beiden veilig tot het bittere einde te helpen?

[Bron: Luitingh-Sijthoff]

Bizarre moorden zijn kenmerkend voor Daniel Cole. Deze keer bevinden de slachtoffers zich in afgesloten ruimtes en is er geen spoor van de moordenaar, behalve het feit dat er altijd iets glimmends verdwijnt. Vandaar dat de pers de seriemoordenaar de naam Jackdaw (= Kauw) heeft gegeven. 

Agenten Scarlett en Frank, beide door schuldgevoel vanwege het verleden geplaagd, willen zich dubbel en dwars bewijzen. De jonge, onbesuisde Scarlett wil zo ongeveer ten koste van alles zichzelf en de rest van het korps bewijzen dat ze een zeer lastige moordzaak kan oplossen. De oudere en meer ervaren Frank wil zijn jongere collega hoe dan ook beschermen voor domme fouten.  

En dan is er nog de charmante, maar egoïstische gentleman Henry. Hij trekt altijd zijn eigen plan, terwijl hij Scarlett als ‘privédetective’ adviseert. Maar Scarlett weet onder zijn huid te kruipen en dat betekent dat hij twee keer moet nadenken over zijn acties en de gevolgen daarvan. 

Mijn mening

Cole heeft redelijk stereotype karakters gebruikt. Zij maken daardoor het verhaal helderder, waardoor je personages en situaties beter kunt voorstellen en inschatten. 

Ook de slachtoffers, verdachten en getuigen doen stereotyp aan; van hippe influencers die alles vastleggen met hun mobieltjes tot rijke erfgenamen die doen waar ze zelf zin in hebben en oude dametjes die weten wat er in hun buurt gebeurd. Het verhaal blijft keer op keer boeien en regelmatig heb ik met een glimlach op mijn gezicht zitten lezen omdat ik het personage helemaal voor me zag. 

Ondanks de gruwelijke moorden is het geen angstaanjagende thriller, eerder zeer vermakelijk door de ietwat droge humor die regelmatig in het verhaal voorbij komt. Alle moorden vond ik origineel bedacht en ik ging steeds van “Maar hoe dan?” naar “O ja, geweldig bedacht” als het achteraf werd verklaard. 

Tel daarbij op dat Cole veel gebruikt maakt van cliffhangers en nieuwsgierig makende triggers zoals in de proloog. Plus de driehoeksverhouding tussen de hoofdpersonages die er een is van aantrekken, afstoten en beschermen en die zorgt voor verdere karakterontwikkeling. Dan is duidelijk dat de basis voor een goed verhaal is gelegd.

Verder heeft de auteur een zeer prettige schrijfstijl waarbij scenes behoorlijk levendig en filmisch beschreven zijn in veelal korte zinnen. Een duidelijk voorbeeld is: “De metalen deuren gingen open. … Doodse stilte.” Zoiets zie ik dan direct voor me. Jij ook?

Voor mij was het meest opvallende dat er door de humor echt swung in het verhaal zat en aanvoelde als een aangename filmische leeservaring. Denk aan films als The Usual Suspects, Ocean’s Eleven en The Italian Job. Ook die zitten vol met sympathieke en ietwat stereotype karakters, bizarre plannen/situaties en een dosis droge humor. Met als overkoepelend thema Niets is wat het lijkt. In het geval van Jackdaw gaat het om onmogelijke moordsituaties. Maar je begrijpt vast wat ik bedoel als ik zeg dat het verhaal soortgelijk in elkaar steekt. En dan weet jij of dit het soort boek is dat je gaat bevallen. 

Het verhaal eindigt in meerdere epilogen met cliffhangers waardoor het startsein voor een vervolg gegeven is. Eentje waar ik nu al enorm naar uit kijk.

Jackdaw is vooralsnog een van mijn favoriete boeken voor dit jaar. Boeiend van begin tot eind, een zeer fijne leeservaring en op verschillende momenten een glimlach op mijn gezicht toverend. Een aanrader dus!

De stijl

Net als voorgaande boeken van Daniel Cole (helaas met uitzondering van het boek Mimic) heeft ook deze papieren uitgave weer een mooie open rug gekregen. Een mooie en passende aanvulling voor op mijn boekenplank.

Foto: © Véronique

Verkrijgbaar

Jackdaw door Daniel Cole – (Luitingh-Sijthoff, juli 2023). Vanaf nu overal verkrijgbaar voor € 23,99 – ISBN 9789021040974 (320 blz.)

Geef een reactie