Boekenstad Bredevoort

Het was mij al eerder ter oren gekomen dat Bredevoort bekend staat als de nationale boekenstad van Nederland. Maar ja, vanuit Amsterdam ben je niet zomaar in het meest oostelijke puntje van Gelderland. Afgelopen weekend was het dan eindelijk tijd voor mijn kennismaking met Boekenstad Bredevoort. 

Foto: © Véronique

Geschiedenis

Begin jaren negentig kampte Bredevoort met leegstand. In een poging dit aan te pakken kwam men met het idee om van Bredevoort een nationale boekenstad te maken net als Hay-on-Wye (Wales) en Redu (België). In 1993 werd het idee werkelijkheid met talloze antiquariaten en boekenmarkten. Helaas gooide de steeds populairdere boekverkoop via internet roet in het eten. Van de circa 30 boekwinkels op het hoogtepunt in de jaren negentig zijn er nu nog maar een handjevol over. Daarvoor in de plaats vind je op straat wel verschillende honesty shops en zijn er enkele boekenmarkten per jaar.

Foto: © Johan

Mijn bezoek

Totaal blanco kwam ik het stadje binnen. De eerste boekenkasten op straat waren al snel gevonden. Deze zogenoemde ‘honesty shops’, waarbij je in goed vertrouwen geld in de aangegeven brievenbus stopt voor het boek dat je meeneemt. Erg leuk principe! In de boekenkasten vind je de tweedehands boeken met weinig waarde. Iedereen hanteert buiten dezelfde prijs van €2,- per boek. Te deponeren in de daarvoor bestemde brievenbussen. Een enkeling had ook een briefje met bankrekeningnummer opgehangen, zodat je het geld digitaal kan overmaken. Mogelijk kun je wel pinnen in de  boekhandels als deze open zijn. En binnen zullen ook de betere boeken te vinden zijn. Maar zoals ik al vertelde ging ik er blanco heen en was ik niet voorbereid om in deze coronatijd met veel muntgeld te gaan shoppen. 

Hay-on-Wye staat al lang op mijn to-visit lijstje en het was leuk om een voorproefje op eigen bodem te hebben nu we niet kunnen reizen. Al met al een leuke ervaring. Zeker op een zonnige dag dat je door de smalle straatjes kunt flaneren en zomaar ineens tegen een boekenkast aanloopt, waar je als boekliefhebber toch even de planken afgaat om te zien of er toch niet iets voor je bij zit. Mij is vooral de sfeer en het zonnige weer van deze nazomer bijgebleven. De combinatie van weinig muntgeld op zak hebben en het feit dat mijn boekenplanken thuis al uitpuilen heeft mij maar tot 1 bookish aankoop verleid: een oude boekje genaamd Fetisj! van het Nederlands Letterkundig Museum, nu het Literatuurmuseum.

Foto: © Véronique

Een sfeerimpressie

Hierbij een korte sfeerimpressie in foto’s.