Beroemde sprookjes, maar dan anders

Assepoester, Sneeuwwitje, Roodkapje, wie kent deze beroemde sprookjes nu niet? Maar wist je dat de afgelopen jaren veel van deze kinderverhalen in een moderne hervertelling zijn verschenen? Bookish Lifestyle somt ze voor je op.

De prinsessen uit onze kindertijd zijn uitgegroeid tot zelfstandige, sterke heldinnen. Vaak gesitueerd in een moderne tijd of zelfs een futuristische. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat er altijd wel een twist in het verhaal zit. Assepoester als cyborg, de Hartenkoningin als banketbakker en Sneeuwwitje die Doornroosje wakker kust. Net zoals tv-series als Once upon a Time en Grimm, zijn ook de sprookjesboeken in een nieuw jasje een grote hit in het Young Adult-genre. Een aantal boeken kan ik zeker aanraden om op je nog-te-lezen-lijstje te plaatsen.

De Lunar kronieken / Marissa Meyer

Assepoester als cyborg, Roodkapje op zoek naar haar verdwenen grootmoeder, Rapunzel als hacker en Sneeuwwitje is ondanks haar littekens nog steeds mooier dan haar stiefmoeder. Al deze heldinnen strijden samen met hun kompanen prins Kai, Wolf, kapitein Thorne, paleiswacht Jacin en robot Iko tegen maankoningin Levana. Deze Lunar kronieken (6 delen) spelen zich in de verre toekomst af.

De boeken geschreven door Marissa Meyer, die ook Harteloos schreef, zijn een groot succes. Er is zelfs een ware community die zichzelf de Lunartics noemen. Ik heb deze moderne sprookjes met heel veel plezier gelezen en als je ze nog niet gelezen hebt, zet ze dan zeker op je verlanglijstje. En wie weet wordt jij ook wel een Lunartic.

The Lunar Chronicles

Foto: © Veronique

Harteloos / Marissa Meyer

Altijd al willen weten hoe de Hartenkoningin uit Alice in Wonderland zo genadeloos en wreed is geworden? Marissa Meyer vertelt op een zeer aantrekkelijke wijze het verhaal van Catherine, een meisje vol dromen en idealen die graag banketbakker wil worden. Tijdens het lezen van dit boek kreeg ik regelmatig zin in zo’n overheerlijk gebakje. Wees dus gewaarschuwd voor een onsje meer of zorg dat je het boek tijdens de Kerstdagen leest. Harteloos / Marissa Meyer (Blossom Books, 2016 – ISBN 9789020678963)

Heartless

Foto: © Veronique

De slaapster en de spintol / Neil Gaiman

Slaapster en de spintol

Foto: © Veronique

Sneeuwwitje meets Doornroosje. Wees voorbereid op een sprookje met een flinke twist. Nog meer dan het verhaal, is dit boek een absolute must-have vanwege het uiterlijk. Niet alleen de cover, maar ook alle pagina’s zijn voorzien van goudkleurige details. De illustraties van Chris Riddell zijn schitterend en tillen het verhaal van Neil Gaiman naar een hoger niveau. Soms heb ik de neiging om die supermooie tekeningen in te kleuren, dus pas op met dit boek in de buurt van kleurgrage medelezers. Ook als een hoofdstuk met zo’n mooie sierletter begint, dan krijg je van mij al een bonuspunt. De hardcover is nog eens extra voorzien van een harde hoes, die ook weer schitterend versierd is. Het enige minpuntje vind ik de prijs van € 22,50, maar daarom misschien een goede tip als decembercadeau. De slaapster en de spintol / Neil Gaiman en Chris Riddell  (Blossom Books, 2017 – ISBN 9789463490108).

De slaapster en de spintol kus

Foto: © Veronique

 Nog meer moderne sprookjes

Hierbij nog een lijstje van beroemde sprookjes in een nieuw jasje. Deze boeken heb ik nog niet gelezen, dus ik kan helaas niet melden of ze goed of minder goed zijn. Vaak zijn ze ook nog niet vertaald naar het Nederlands, maar alleen verkrijgbaar in het Engels. En mocht je nog aanvullingen voor dit lijstje hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Alice in Wonderland

  • The White Rabbit Chronicles 1 / Gena Showalter (Harpercollins Young Adult, 2017) – Alice in Zombieland, Door de Zombiespiegel, Hartenkonigin
  • Splintered / A.G. Howard (Amulet Books, 2013 – ISBN 9781419704284)

Assepoester

  • Geekerella / Ashley Poston (Quirck Books, 2017 – ISBN 9781594749476)

Belle en het beest

  • Lost in a book / Jennifer Donnelly (Paper Rocket, 2017 – ISBN 9781474883870)
  • Hunted / Meagan Spooner (HarperTeen, 2017 – ISBN 9780062422286)

Robin Hood

  • Scarlet Trilogy / A.C. Gaughen (Bloomsbury Press, 2013 – ISBN 9780802734242) – Scarlet, Lady Thief, Lion Heart

Roodkapje

  • Sisters Red / Jackson Pearce (Little, Brown and Company, 2011 – ISBN 9780316068673)

Sneeuwwitje

Lost in a book

Foto: © Veronique

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie