Klassieker Anne van het Groene Huis weer actueel

In 1908 verscheen het boek Anne van het Groene Huis (in het Engels: Anne of Green Gables) van de Canadese auteur Lucy Maud Montgomery. Het boek is na 100 jaar nog steeds ongekend populair en wordt dan ook gerekend tot de klassiekers, net zoals bijvoorbeeld Heidi. In 2016 kwam er, na 30 jaar, weer een nieuwe boekvertaling uit in Nederland. En sinds 11 mei staat er op Netflix een nieuwe serie, genaamd Anne met een E.

Het verhaal

Verschillende covers Anne van het Groene Huis

Foto: © Véronique

Het verhaal gaat over het roodharige weesmeisje Anne. De vrijgezelle en kinderloze broer en zus Cuthbert willen een jongen adopteren, maar door een misverstand wordt Anne naar hun gestuurd. Broer en zus raken in korte tijd erg gesteld op de praatgrage en fantasierijke Anne, waardoor ze alsnog mag blijven in het Groene Huis. Anne sluit vriendschap met buurmeisje Diana en heeft door haar impulsieve karakter een haat-liefde verhouding met de vele dorpsbewoners, waaronder buurvrouw Rachel en klasgenoot Gilbert. Door haar eindeloze fantasie beleeft Anne, vaak samen met haar vrienden, vele avonturen in Avonlea.

In de vervolgverhalen leef je mee met de nieuwe avonturen van de opgroeiende Anne. Van haar schooljaren in het dorp, tot haar studentenleven in de stad en uiteindelijk naar de volwassen Anne. En in al die jaren blijft ze even impulsief en fantasierijk en geniet je mee met al haar belevenissen.

Achtergrond

Foto van Nesbit door Eickemeyer

Bron: Wikipedia (Rudolf Eickemeyer, photographer – Metropolitan Magazine, Volume 18, Number 6 Immediate source)

Op Wikipedia las ik dat de Canadese schrijfster Montgomery geïnspireerd was door aantekeningen van haar jongere zelf over een echtpaar dat door een misverstand een weesmeisje in plaats van een jongen toegestuurd krijgt. Ondanks het misverstand besluiten ze haar te houden. Verder putte ze voor dit verhaal uit haar eigen jeugdherinneringen op Prince Edward Island in Canada.

Voor het gezicht van Anne gebruikte Montgomery een foto van Evelyn Nesbit uit New York’s Metropolitan Magazine. Deze foto verbeelde voor haar het ‘jeugdige idealisme en spiritualiteit’ van het karakter Anne.

Ook werd Montgomery geïnspireerd door de ‘formule Ann’ weeshuis-verhalen. Ze werden zo genoemd omdat de verhalen werden opgebouwd via een voorspelbare formule. Deze verhalen waren in die tijd erg populair. Montgomery onderscheidt haar karakter door de naam te voorzien van een extra ‘e’. Andere karakters, zoals die van Gilbert, baseerde ze gedeeltelijk op mensen die ze kende.

Verfilmingen

Het boek is wereldwijd al vele malen uitgebracht als film, tv-serie, tekenfilm en zelfs als toneelstuk. Mijn eerste ervaring met deze klassieker was in mijn jonge tienerjaren met de tv-serie Anne of Green Gables uit 1985. Ik was direct verliefd op de karakters, de avonturen die ze beleefde en de tijdsperiode van eind 19e – begin 20e eeuw.

Netflix Anne met een E

Foto: © Véronique

Sinds vrijdag 11 mei is er, op Netflix, een nieuwe serie gebaseerd op het boek uitgebracht: Anne met een E. Natuurlijk moest ik direct een kijkje nemen en persoonlijk vind ik het er goed uit zien. Alle elementen die het verhaal karakteriseren komen terug in de serie. En al kan Amybeth McNulty voor mij persoonlijk (nog) niet tippen aan Megan Follows die voor mij de verpersoonlijking van Anne is, Amybeth is erg overtuigend en zal voor velen de Anne uit de boeken zijn.

Wist je trouwens dat ze in Japan ook helemaal gek zijn van Anne van het Groene Huis. In Japan houden ze ook van tekenfilms, dus het kan niet anders dan dat er van deze klassieker ook geanimeerde versies zijn. En behalve series, wordt dat natuurlijk ook weer aangevuld met allerlei hebbedingetjes die daar dan weer op gebaseerd zijn.

Prince Edward Island

Jaarlijks bezoeken duizenden japanners Prince Edward Island om met eigen ogen te zien waar de boeken zich afspelen. Prince Edward Island heeft hier op ingespeeld en als ik mij op de informatie van de lokale VVV  kan vertrouwen kun je je wel een dag of 2-3 helemaal onderdompelen in de wereld van Anne. Er is zelfs een Anne of Green Gables reisroute. Het dorpje Avonlea mag dan fictief zijn, maar het eiland en de omgeving zijn dat absoluut niet. Dingen die je kunt doen en zien met betrekking tot het boek zijn o.a. de huizen waar de schrijfster gewoond heeft, het huis dat model heeft gestaan voor het Groene Huis en het Green Gables museum. Ook kun je een ritje maken met paard en wagen, je voor de foto verkleden als Anne en is er een musical. De plaatsen die model stonden voor het boek kun je aandoen en er zijn volop souvenir-winkeltjes om je collectie aan te vullen. En mocht je al die Aziatische toeristen even helemaal beu zijn, dan schijnt de natuur van het Nationaal Park enorm mooi te zijn. Het Canadese eiland staat nog altijd op mijn bucketlist, dus wie weet kan ik jullie er ooit nog eens vertellen.

Bron: www.tourismpei.com

Mijn verzameling

Mijn liefde voor Anne is nooit helemaal weggegaan en in de loop der jaren heb ik het een en ander verzameld van Anne van het Groene Huis. Natuurlijk heb ik verschillende edities van de boeken, zowel in het Nederlands als in het Engels. Mijn oudste versie dateert uit 1920. Daarnaast vind ik een van mijn mooiste aanwinsten een pop-up boek.

Anne of Green Gables pop-up boek

Foto: © Véronique

De dvd’s van de tv-serie uit de jaren ’80 en een kleurboek ontbreken zeker niet in mijn collectie. Ook heb ik een vingerhoedje en ander beeldje van deze klassieker. En laatst had mijn vriend op de rommelmarkt een peper- en zoutstel van Prince Edward Island gevonden. Erg blij ben ik ook met mijn broche van The Locket Library.

Anne of Green Gables accessories

Foto: © Véronique

Als je even zoekt kun ook jij je collectie uitbreiden. Te beginnen met de nieuwe vertaalde editie ut 2016 van Anne van het Groene Huis van uitgeverij Karmijn (ISBN 978 9492 168 092). Verkrijgbaar in de boekwinkel voor € 19,95.

Via bol.com kun je bijvoorbeeld een kleurboek bestellen voor € 14,02. Ook vind je op bol.com verschillende boekedities zowel in het Nederlands als in het Engels. Gebruik zoekwoorden als ‘Anne van het Groene Huis’ of ‘Anne of Green Gables’.

Of bestel op Etsy bij The Locket Library je eigen Green Gables sierraad. Je kunt kiezen uit een ketting, armband, oorbellen, een bedel, boekenlegger, sleutelhanger of broche.

The Locket Library: Badge Anne of Green Gables

Foto: © Véronique

 

Je zult zien dat als je er op gaat letten, je overal wel iets van Anne van het Groene Huis tegenkomt. Mocht je nog geen verzameling hebben, dan is dit het moment om er een te gaan beginnen. Wat eens een klassieker altijd een klassieker!

Anne of Green Gables dvd

Foto: © Véronique

Geef een reactie