Wist je dat drie detectiveverhalen van Agatha Christie recent in stripvorm zijn uitgegeven? Voor fans zijn deze stripboeken een mooie aanvulling voor de verzameling. En voor anderen is het een leuke kennismaking met de door Christie bedachte speurders.
De wereldberoemde verhalen van Jane Austen waren al als graphic novels verkrijgbaar. En nu zijn ook enkele verhalen van Agatha Christie in deze verrassende vorm verschenen.
Boek versus graphic novel
Een wereldberoemd verhaal omzetten naar een 64 pagina tellend stripverhaal is niet eenvoudig. Het kan mee- of tegenvallen voor de mensen die de boeken kennen. Nu had ik geen hooggespannen verwachtingen, maar ik had wel andere karaktertrekken bij de verschillende beroemde speurders verwacht. Zo is in mijn ogen Hercule Poirot uit de boeken een man die zichzelf helemaal geweldig vindt, in de strip zie je hem meer op de achtergrond alles observeren om daar vervolgens zijn conclusies uit te trekken. Miss Marple is in de strip juist een nieuwsgierig oud dametje. In de verhalen vind ik haar juist een rustige oudere dame die juist door alles rustig te aanschouwen op de achtergrond het juiste spoor volgt. En waar ik vind dat het detectiveduo Tommy en Tuppence in de boeken slimme speurders zijn, komen ze in de strip eigenzinnig over en hebben ze vooral veel geluk om alles tot een goed einde te brengen.
Het visuele aspect
De drie graphic novels zijn ieder door een andere striptekenaar gemaakt. Het is dan ook interessant om de verschillende stijlen te bekijken en te lezen. Iedere strip brengt een eigen sfeer met zich mee; de enorme sneeuwkou bij de Oriënt-Expres, de donkere periode in het naoorlogse Londen en de frisse kleuren van het landelijke Engeland in de jaren zestig.
En het is bij alledrie gelukt om de belangrijke speurelementen uit te beelden in 64 pagina’s. Hierbij moet je denken aan een horloge dat de exacte tijd aangeeft of iemand die een bepaalde opmerking maakt. Daardoor wordt aan het eind van de strip duidelijk wie de dader is en wat zijn/haar motieven waren. En door al die mooie visualisatie blijft het leuk om de stripverhalen vaker dan één keer te lezen.
Moord in de Oriënt-Expres (Hercule Poirot)
DIt is een van de meest bekende/beroemde en ook beste detectiveverhaal van Agatha Christie. Het is zelfs al enkele malen verfilmd.
Het verhaal: “Winter 1937. Vlak na middernacht dwingt een sneeuwstorm de Oriënt-Expres zijn reis te onderbreken. De luxueuze trein is wonderlijk genoeg volgeboekt voor deze tijd van het jaar, maar de volgende dag is er één passagier minder… Een Amerikaanse magnaat is om het leven gebracht met een dozijn messteken, terwijl zijn coupé van binnen is vergrendeld. Hercule Poirot leidt het onderzoek in een trein die is afgesloten van de rest van de wereld…”
Moord in de Oriënt-Expres / Benjamin von Eckartsberg en Tsai Chaiko (Dark Dragon Books, december 2018) 8,95 – ISBN 9789460788949 (64 blz)
Moord in de bibliotheek (Miss Marple)
Het verhaal: “Het zwaar toegetakelde lichaam van een onbekende vrouw wordt in de vroege ochtend gevonden in de bibliotheek van het landhuis van kolonel Arthur Bantry en zijn echtgenote Dorothy. Die laatste komt onmiddellijk op het lumineuze idee om haar vriendin Jane Marple in te schakelen voor het ontrafelen van deze zaak, die ingewikkelder is dan op het eerste gezicht lijkt.”
Moord in de bibliotheek / Dominiqu Ziegler en Olivier Dauger (Dark Dragon Books, december 2018) 8,95 – ISBN 9789460789717 (64 blz)
De geheime tegenstander (Tommy en Tuppence)
Het verhaal: “Tommy en Tuppence zijn twee Engelse detectives voor wie geen misdaad te moeilijk is. Maar hoe komen ze achter de identiteit van de mysterieuze Mr. Brown, de geduchte tegenstander die de balans in het Verenigd Koninkrijk dreigt te verstoren? En hoe vinden ze Jane Fish, die de sleutel tot de intrige lijkt te bezitten?”
De geheime tegenstander / Emilio van der Zuiden (Dark Dragon Books, december 2018) 8,95 – ISBN 9789460789694 (64 blz)