Jane Austen romans bewerkt tot Graphic Novels

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat schrijfster Jane Austen overleed. En daar wil ik in dit eerste bericht van 2017 graag aandacht aan besteden. Door de populariteit zijn er in de loop van vele jaren enorm veel producten die met haar of een van haar verhalen te maken hebben verschenen. Teveel om op te noemen. Daarom beperk ik mij vandaag tot graphic novels. In de loop van 2017 wil ik nog een keer een bericht met andere verkrijgbare Jane Austen producten posten.

Graphic Novels

Jane Austen schreef diverse korte verhalen en zes romans waarmee ze wereldberoemd is geworden: Sense and Sensibility (1811) Pride and Prejudice (1813) Mansfield Park (1814) Emma (1815) Northanger Abbey (1818) Persuasion (1818). In de loop van 2 eeuwen is dit oeuvre veelvuldig gedrukt en herdrukt. De ene bookcover nog mooier dan de anderen. Tegenwoordig zijn het ware verzamelobjecten op zich.

Pagina uit Graphic Novel Pride & Prejudice

Pagina uit Pride & Prejudice (© Butler & Petrus)
Foto: © Véronique

Maar wist je dat er ook verschillende graphic novels zijn verschenen? Nancy Butler heeft zich samen met verschillende illustratoren laten inspireren door de originele romans en ze omgetoverd in eigentijdse graphic novels. Op deze manier komen de verhalen (net als de vele verfilmingen) tot leven en spreken ze tevens een nieuw publiek aan. Door de combinatie van beeld en tekst zijn graphic novels gemakkelijker te lezen en ook een goede manier om een andere taal sneller onder de knie te krijgen. Nu ik er zo over nadenk, ze zouden dit voor veel meer literaire werken moeten doen. Op Wikipedia tref je een overzicht aan van reeds bewerkte boeken door Marvel Illustrated.
[Leuk feitje: op de dag dat deze blogpost verscheen, verscheen in het Parool het artikel ‘Graphic novels maken literatuur leuker voor jongeren‘.]

 

Ik heb reeds vier (oneerbiedig gezegd) stripboeken in mijn bezit en wacht ongeduldig op de dag dat er weer een nieuwe verschijnt. Geen idee trouwens of dit ooit gaat gebeuren, maar een mens mag dromen nietwaar?

Graphic Novels van Jane Austen

Foto: © Véronique

Verkrijgbaar

Mocht je interesse hebben in een of al deze graphic novels, ze zijn o.a. verkrijgbaar bij Bol.com (ps houd rekening met een langere verzendtijd). Mijn persoonlijk favoriete verhaal Northanger Abbey is helaas niet (meer) beschikbaar, maar de volgende drie nog wel:

Graphic Novel Sense & Sensibility

Foto: © Véronique

 

Sense and Sensibility (€ 14,03)

Pride and Prejudice (€ 21,99) 

Emma (€ 14,43)

 

 

To do in het Jane Austen jaar

Ter ere van Jane Austen zullen er dit jaar in Nederland diverse evenementen gehouden worden, meer informatie daarover vind je op: http://www.janeausten200.nl/

Verder is er een Nederlandse Jane Austen Society die ieder jaar verschillende dingen organiseert. De activiteitenkalender voor 2017 is helaas nog niet bekend.

Voor een weekendje weg nog op zoek naar een bestemming? Denk dan eens aan Bath in het Verenigd Koninkrijk. De bakermat voor Jane Austen fans met het Jane Austen Visiting Centre als startpunt.
Of Londen waar van 10 januari t/m 19 februari 2017 in de Treasure Room van The British Library de zeer kleine maar waardevolle expositie ‘Jane Austen Among Family and Friends’ is.

En mocht je in dit speciale jaar nog een kaartje aan iemand willen sturen, waarom dan niet een Jane Austen kaart? Op Cardcetera vond ik deze Reynard literatuurkaart van Jane Austen:

Kaart Mansfield Park

Foto: © Véronique

 

Geef een antwoord