Originele peuterboeken anno 2018

Tijdens mijn zoektocht naar een peuterboek ontdekte ik een aantal opvallende boeken. In deze blogpost deel ik deze originele trends in peuterboeken graag met jullie.

Trends kinderboeken

Dit is wat ik het liefste doe: op zoek gaan naar bijzondere, opvallende, originele, mooie bookish producten. En vervolgens jullie daarvan op de hoogte stellen. Want wat zijn er weer een hoop leuke producten opgedoken de afgelopen maanden! Waaronder opvallende kinderboeken.

Onderstaande boeken zijn milieuvriendelijk, zorgen voor waterpret of zijn een schattig lichtpuntje in het donker. Dus mocht je op zoek zijn naar een origineel peutercadeau, lees dan vooral verder en doe er je voordeel mee.

Peuterboeken 2018

Foto: © Véronique

Milieuvriendelijk

Een van de kinderboekentrends die ik tegen kwam is de milieuvriendelijke serie ‘Natuurlijk!’. Deze boeken worden gedrukt met een speciale eco-inkt en zijn gemaakt van 100% gerecycled papier. Ook wordt deze serie speciaal in Duitsland geproduceerd. Dit in tegenstelling tot vele andere boeken die in het verre oosten geproduceerd worden, waarbij de distributie per boot vele malen vervuilender is!

Natuurlijk! Mijn kleine vos

Foto: © Véronique

Deze serie bestaat uit zes delen en gaan elk over een dag of nacht uit het leven van een jong dier (vos, uil, muis, eend, kat of eekhoorn) en over hun ontmoetingen met andere dieren. De korte verhaaltje zijn ideaal om voor te lezen voor het slapen gaan. Ze sluiten zelfs af met de lieve woorden ‘Welterusten, Kleine …!’. En de illustraties zijn ware pareltjes op zichzelf.

Daarnaast kun je natuurlijk ook een prachtige illustratie uit het boekje open neer zetten op een boekenplank. Huh… open neerzetten? Jazeker, dit blog heet niet voor niets Bookish Lifestyle en ik wil nog wel eens “out-of-the-box” denken. Ware kunstwerkjes moet je tonen, vind ik. En waarschijnlijk pak je ‘m dan ook snel weer op om te lezen.

Natuurlijk! open boekje

Foto: © Véronique

  • Mijn kleine … (vos, uil, muis, eend, kat of eekhoorn) van Britta Teckentrup (Veltman Uitgevers) verkrijgbaar voor € 7,99 per stuk (14 blz) ∼ vanaf 18 maanden.

Met dank aan Veltman Uitgevers voor het toesturen van het boek.

Waterpret

Badpret Wie zwemt er in zee?

Foto: © Véronique

Nog zo’n geweldige trend voor peuters: badboekjes die verkleuren in het water. Ik zie het al helemaal voor me dat kinderen er deze warme zomer buiten mee spelen in een bakje water of zwembadje. En zodra het wat frisser wordt gaat het boekje mee in bad of onder de douche.

Zo’n badboekje moest natuurlijk getest worden. Ontzettend leuk om te doen en je voelt je toch weer even kind 😉 Zie hieronder het kleurrijke resultaat. En zodra het boekje goed opgedroogd is (maximaal 1 uur), zijn de kleuren weer verdwenen tot een volgend waterpret-momentje.

Voor:

Badpret droog

Foto: © Véronique

Na:

Badpret nat

Foto: © Véronique

De badboekjes Toverkleuren zijn er in 2 varianten:

  • Wie zwemt er in de zee? van Wee Gallery (Uitgeverij Ploegsma, december 2017) nu overal verkrijgbaar voor € 12,99 – ISBN 9789021678061 (8 blz).
  • Wie zwemt er in de sloot? van Wee Gallery (Uitgeverij Ploegsma, december 2017) nu overal verkrijgbaar voor € 12,99 – ISBN 9789021678054 (8 blz).

Aan het eind van het jaar zullen er nog 2 badboekjes verschijnen, namelijk: Wie speelt er in het water? en Wie speelt er in de regen?

Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het toesturen van het boek.

Glow in the dark

Welterusten, lieve Bobbi

Foto: © Véronique

Van Beertje Bobbi is deze maand weer een nieuw verhaaltje verschenen. Deze heet ‘Welterusten, lieve Bobbi’ en bevat ‘Glow in the dark’. Dat maakt mij nieuwsgierig. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik een beetje teleurgesteld ben 🙁 Ik heb jammer genoeg alleen glow in the dark-effect op de kaft ontdekt. Maar hé, het is Beertje Bobbi. Het is weer erg leuk voorleesverhaaltje op rijm voor het slapen gaan. Met zeer schattige illustraties, ook van mijn persoonlijk favoriete figuurtjes stip en eend. En kinderen zullen het vast en zeker leuk vinden dat hun boekje op het nachtkastje of boekenplank licht geeft.

Wat betreft het drukproces liet uitgeverij Kluitman weten dat er in een aparte laag een lichtgevende transparante inkt aangebracht wordt. Hierdoor ontstaat dat glow in the dark effect. Door dit intensievere drukproces begrijp ik ook wel dat het erg duur wordt als je dit effect op iedere pagina zou willen hebben.

Bobbi - glow in the dark

Foto: © Véronique

  • Welterusten, lieve Bobbi van Monica Maas (Uitgeverij Kluitman, juli 2018) nu overal verkrijgbaar voor € 7,99 – ISBN 9789020684377 (32 blz).

Met dank aan Uitgeverij Kluitman voor het toesturen van het boek.

Peutertrends ook voor volwassenen?

Van alle bovenstaande boeken zou het leuk zijn als die trend zich voort zet. Het milieuvriendelijke aspect zou voor veel meer boeken moeten gaan gelden. Ook voor boeken voor volwassenen. Zo’n trend moet gesteund worden, dus Natuurlijk! heb ik nog een tweede boekje aangeschaft 🙂 Ook origineel als kraamcadeau.

Wie genoot er als kind nu niet van spelen met water, zeker met mooi weer omdat je toch wel weer snel opdroogt. Die badboekjes zijn op dit moment dus ook erg leuk voor dit warme buitenseizoen. En fijn om te lezen dat er aan het eind van het jaar nog 2 nieuwe badvarianten bij komen.

Dat glow in the dark-effect op de kaft is echt ontzettend leuk bedacht en in gedachten zie ik al direct mooie toepassingen voor kaften van sommige Young Adult-boeken of thrillers. Wat mij betreft zou ik deze lichtgevende trend vaker op een kaft tegen willen komen.

Meer opvallende boekentrends die ik ontdekt heb kun je vinden in de rubriek Bijzondere boeken. En heb jij nog een leuke boekentrend ontdekt? Laat het me dan vooral weten!

Beertje Bobbi - eendje

Foto: © Véronique

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een antwoord