Bookish Bullet Journal

Bullet Journaling… al geruime tijd zie ik het fenomeen met grote regelmaat voorbij komen. Tot nu toe zag ik het nut er niet zo van in, totdat ik me er in ging verdiepen. Deze week vertel ik hoe ik mijn Bookish Lifestyle combineer met een Bullet Journal.

Bullet Journaling

Tijdens mijn research naar Bullet Journaling kom ik erachter dat ik het onbewust al jaren doe. Al van jongs af aan maak ik to-do-lijstjes, lijstjes vol plannen en ideeën, verzamel ik knipsels en heb ik vele boekenverlanglijstjes opgesteld. Soms in een klein notitieboekje, vaak op losse briefjes die weer in een la vol papieren belanden. En maar weer een nieuw lijstje opstellen, omdat ik de vorige kwijt was.

Zoals ik het zie is een Bullet Journal een gebundelde versie van al deze geschreven notities, door velen gecombineerd met een agenda. Daar komt direct mijn praktische kant boven, want waarom schaf je dan niet gewoon een agenda aan waar je al je notities in kwijt kunt? Maar in deze tijd van eenheidsworst hebben sommige mensen behoefte aan een meer eigen identiteit en willen ze hun creativiteit kwijt. En dat kan perfect met een Bullet Journal getuigen de vele boeken, blogs en YouTube-filmpjes. Want bullet staat niet persé voor puntsgewijs, het kan juist ook een zeer visuele opsomming zijn. Één ding is zeker: je kunt er alle kanten mee op.

Bullet Journal Reading Log

Bron: Blossom Books

Na mijn zoektocht heb ik besloten Bullet Journaling ook in mijn leven toe te laten. Mijn persoonlijke winst is dat er minder losse briefjes en notitieblokjes door het hele huis slingeren. Tenminste geen losse aantekeningen voor Bookish Lifestyle, boodschappenbriefjes zul je hier nog altijd blijven tegen komen 😉 Al mijn bookish ideeën en gedachtekronkels zullen vanaf nu gebundeld zijn.

De Bookish Lifestyle Journaling manier

Het enige wat ik in principe nodig heb is een schrift en een pen. De ware bullet creatieveling zal het liefst gebruik maken van een met puntjes voorzien notitieboek. Voordeel hiervan is dat je de pagina eenvoudig kan indelen naar jouw eigen smaak. De bijna onzichtbare punten geven je een houvast om zelf lijnen te trekken of jouw tekstgrootte te bepalen. Zelf heb ik gekozen voor een boek met regels dat ik al in huis had. De tekst vind ik erg goed passen voor mijn eigen Bookish Bullet Journal: ‘Once upon a time…’ (Spread the Booklove € 6,99-€9,99). Mocht je nog op zoek zijn naar een origineel bookish journal; via het trefwoord in de rechterkolom kom je uit bij eerdere blogs waar ik over notitieboeken schrijf. Zoals bijvoorbeeld de bijzondere varianten van About Blanks.

Foto: © Véronique

Het basisprincipe van een Bullet Journal is dat je in willekeurige volgorde al je krabbels noteert. Door alle pagina’s te nummeren en op de eerste pagina een inhoudsopgave (veelal index genoemd) te maken, kun je alles gemakkelijk terug vinden. Waarschijnlijk is het de bibliothecaresse in mij die toch enige structuur in het schrift wil aanbrengen. Mijn eerste stap is dan ook de voor mij meest interessante bullet-voorbeelden op kleine kladbriefjes schrijven en zo een volgorde bepalen. Op die manier kan ik de voor mij belangrijkste rubrieken voorin opnemen.

Bullet Journal opzetje

Foto: © Véronique

Tijd om te beginnen met het maken van mijn eigen Bookish Lifestyle pagina’s.

Inhoud Blog-gerelateerd

Ik denk dat mijn blog aantrekkelijk blijft als er niet vlak achter elkaar twee soortgelijke onderwerpen besproken worden. Ook houd ik graag rekening met actualiteit. Een overzichtelijke jaarlijst met verschenen blogs en actuele thema’s waar ik in een bepaalde periode rekening mee kan houden, is dan ook onmisbaar in mijn Bookish Journal. Omdat ik behoorlijk praktisch ben ingesteld, denk ik al snel waarom zelf iets tekenen als ik daar gewoon een plannings-stempel voor in huis heb (o.a. verkrijgbaar bij Paperpads €14,99).

Bullet Journal stempelen

Foto: © Véronique

En dit heb ik ervan gemaakt:

Bullet Journal Blogs in 2018

Foto: © Véronique

Al doende leert men en ik kom erachter dat deze bladzijden inkt en stift laten doorschemeren op de volgende pagina. Het mooie aan Bullet Journaling is dat je dat eenvoudig kan oplossen. Bijvoorbeeld door een foto, plaatje of quote op deze doorgedrukte pagina te plakken. Je ziet er niets meer van en ik heb direct meer kleur, beeld en een duidelijk bookish thema in mijn journal.

Bullet Journal kaartje

Foto: © Véronique

Mijn social media wil ik met enige regelmaat proberen in te plannen. Daarvoor lijkt mij een rooster-overzicht erg handig. Mét een duidelijke kleurcodering, zodat ik weet wat alles betekent. De legenda heb ik eenvoudig met washi tape aan de zijkant bevestigt, zodat het geen ruimte van het jaarrooster inneemt. Nu het overzicht nog gaan inkleuren 🙂

Bullet Journal Overzicht voor social media

Foto: © Véronique

Overal en op de meest gekke momenten kom ik op nieuwe ideeën voor mijn blog. Vaak zijn het plannen voor een toekomstig blog. De losse briefjes vervang ik door ze op leuke memo-blaadjes op een verzamelpagina te bewaren. En zodra over het onderwerp geblogd is, kan de memo weg en heb ik weer plaats voor nieuwe ideeën. De washi-tape zorgt ook weer voor een kleurigere aankleding en persoonlijke noot in mijn bookish journal.

Bullet Journal verzameling ideeën

Foto: © Véronique

Inhoud Bookish Bullet Journal

Ik heb geweldige voorbeelden voorbij zien komen hoe ik op een originele manier mijn gelezen boeken bij kan houden. Het voorbeeld dat ik in gedachten heb wordt een weekend-projectje. Het tekenen van deze boeken lay-out zal wat meer tijd vergen.

Bron: © Maryj13

Daarnaast is er natuurlijk ook een verlanglijstje met boeken die ik nog graag zou willen hebben. Wanneer ik een van deze boeken in mijn collectie krijg of heb kunnen lenen van iemand, dan kan het boek van deze lijst afgevinkt worden. Die lijst zal komend jaar nog wel groeien, ben benieuwd hoeveel ik er ook weer van kan afvinken.

Bullet Journal verlanglijstje

Foto: © Véronique

Kortom

Bullet Journaling kan enorm handig zijn, zowel werk- als privé-gerelateerd. Je kunt het sober houden met alleen overzichtelijke lijstjes en hier en daar een tekeningetje. Of je kunt helemaal los gaan met handletteren en complete agenda-overzichten. Bookish Lifestyle koos voor de gulden middenweg. Handige overzichten, versierd met het aanwezige washi-tape, stickers, stempels en stiften. Het opzetten van de pagina’s kostte wel wat tijd, maar vanaf nu zal het steeds kort aanvullen van lijstjes zijn. En in een verloren momentje kan ik een van de pagina’s verder gaan versieren.

Bullet Journal tools

Foto: © Véronique

Op mijn Pinterest-pagina Bookish Bullet Journal ideas heb ik nog meer leuke voorbeelden voor mijn bookish journal verzameld. Wie weet brengt het jou ook op nieuwe ideeën. Doe jij al aan Bullet Journaling? Of heeft Bookish Lifestyle je interesse gewekt? Laat het mij hieronder in een bericht weten.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een antwoord