Boekrecensie Het meisje met de vlechtjes van Wilma Geldof

We vieren dit jaar 75 jaar vrijheid in Nederland. De verhalen van de Tweede Wereldoorlog moeten verteld blijven worden, al is het op papier, opdat we nooit vergeten. Zo ook het indrukwekkende verhaal van Het meisje met de vlechtjes.

Het meisje met de vlechtjes
Foto: © Véronique

Al in 2018 verscheen het levensverhaal van een van de jongste verzetsstrijders van Nederland; Freddie Oversteegen. In dit bijzondere herinneringsjaar is een nieuwe paperback-editie bij Uitgeverij Luiting-Sijthoff verschenen. In een toepasselijk oranje jasje.

Het verhaal

Freddie is vijftien jaar als de oorlog uitbreekt. Haar moeder vangt dan al enkele jaren gevluchte joden uit Hitler-Duitsland op. In 1942 wordt Freddie en haar oudere zus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. De meisjes verleiden hooggeplaatste nazi’s en lokken ze het bos in, waar ze worden gedood door verzetskameraden. Dan krijgen de zusjes zelf een pistool, en Freddie slingert heen en weer tussen angst en moed, twijfel en trots. 

Het meisje met de vlechtjes
Foto: © Véronique

Ik heb al diverse overleveringsverhalen over de Tweede Wereldoorlog gelezen en iedere keer opnieuw krijg ik kippenvel hoeveel pijn mensen elkaar kunnen aandoen en ben ik onder de indruk van de moed, kracht en doorzettingsvermogen van de overlevenden. Zo ook de moed van de jonge Freddie Oversteegen.

Het is onvoorstelbaar hoe Freddie en haar zus Truus steeds opnieuw met gevaar voor eigen leven verzetswerk uitvoerde. Van het smokkelen van verzetskrantjes en wapens tot aan het koelbloedig vermoorden van de bezetter. En toch weten ze steeds opnieuw door de gazen in het net te ontsnappen. Freddie dankt haar bijnaam aan het feit dat er regelmatig een meisje met vlechtjes wordt gesignaleerd in de buurt waar een aanslag is gepleegd. De zussen moeten ontzettend snel volwassen worden in deze heftige tijd en toch merk je dat ze hun jeugd nog niet helemaal hebben afgeworpen. Zo is daar de jeugdige overmoed en de ontluikende liefde. En schrijfster Wilma Geldhof weet dit ongelooflijk goed op papier te zetten.

Haar leven mag dan minder bekend zijn dan dat van Hannie Schaft, bekend als het meisje met het rode haar. Maar ook het meisje met de vlechtjes heeft een bewogen leven gehad. Zelfs gedeeltelijk samen met Hannie Schaft. Ik ben blij dat ze op haar 91ste toch nog besloten heeft haar verhaal te laten optekenen.

Dit soort verhalen mogen nooit verloren gaan en dienen steeds opnieuw verteld te worden. En hoe beter dan in een mooie oranje editie.

Het meisje met de vlechtjes
Foto: © Véronique

Met dank aan Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Verkrijgbaar

Het meisje met de vlechtjes van Wilma Geldof – oranje editie (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, maart 2020 ) nu overal verkrijgbaar voor  € 12,50 – ISBN 9789024588855 (336 blz).

Geef een antwoord