Escape Games op papier

Een Escape Room bezoeken gaat niet in deze quarantaine tijd, maar een escape game op papier spelen kan wel. Bookish Lifestyle testte ze met veel plezier voor je uit.

Escape games
Foto: © Véronique

Escape games vanaf 14 jaar

De Escape Game is een hersenkraker voor een of twee personen. Bestudeer de aanwijzingen op de bladzijde en kraak de code! Met elke opgeloste puzzel (geheimschrift, doolhof, logisch nadenken, sommen oplossen, etc.) kom je verder. Elke juist opgeloste puzzel geeft een code die jou weer naar een nieuwe pagina doorverwijst. Maar let op dit is niet gewoon de volgende bladzijde maar je bladert kriskras door het boek van voor naar achter en van achter naar voor totdat je de laatste puzzel hebt opgelost. Maar lukt het om alle geheimen binnen het uur te ontrafelen?

Het enige dat je nodig hebt is pen, papier en een timer. Ik kan je verzekeren dit zijn zeker geen gemakkelijke puzzels en ik kom er eerlijk voor uit dat ik bij beide geteste boeken een paar keer de hints en zelfs een enkele keer de oplossing achter in het boek heb moeten gebruiken. Binnen het uur is mij helaas niet gelukt. En ik merkte dat mijn medekandidaat zelfs nog zenuwachtiger werd van de klok.

Achterflap Escape Game
Foto: © Véronique

Tip van mijn medekandidaat (omdat hij niet in het boek mocht tekenen, want ik wil mogelijk dit spelboek in de toekomst nog een keer spelen of iemand anders laten spelen): gebruik kleine memoblaadjes waarmee je dingen kunt afdekken of benadrukken.

Nog twee speeltips, maar dan van mij, in plaats van samen te spelen zou je ook tegen elkaar kunnen spelen en in plaats van de tijd aftellen zou je ook kunnen timen hoe lang je er uiteindelijk over gedaan hebt. Is misschien iets relaxter voor sommigen mensen. En mijn allerbelangrijkste tip: kijk heel heel goed op alle pagina’s. De kleinste details kunnen een aanwijzing zijn!

Escape game met memo blaadjes
Foto: © Véronique

In deze serie zijn vier delen verschenen, waarvan ik er twee heb uitgeprobeerd. Ik heb genoten van het kraken van de moeilijke codes. Ik zou dan ook graag de andere twee boeken aanschaffen en uitproberen. Als je het mijn medekandidaat zou vragen, dan zou hij zeggen dat er geen logisch verhaal inzat, de puzzels te moeilijk en vooral ook te onduidelijk. Je moet dus echt wel van puzzelen en codes kraken houden om deze boeken leuk te vinden. En voor mij persoonlijk goed om te weten dat ik nooit met hem in een heuse escape room opgesloten wil zitten 😉 hahahaha

  • Nacht in de bibliotheek van Clémence Gueidan, Guillaume Natas en Florent Steiner (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, mei 2019) – ISBN 9789024585564 (€ 9,99)
  • De vervloekte piramide van Erwan Giacometti en Jérome Lafond (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, juni 2019) – ISBN 9789024585588 (€ 8,99)
  • Gevangen op de kermis van Remi Prieur en Melanie Vives (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, mei 2019) – ISBN 9789024585557 (€ 8,99)
  • Verloren in het doolhof van Clémence Gueidan en Florent Steiner (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, juni 2019) – ISBN 9789024585571 (€ 8,99)

Ontsnappen vanaf circa 8 jaar

Ook voor een jongere leeftijd zijn er escape games in boekvorm. Zo is daar ‘Ontsnap uit dit boek! Titanic’.

Wees gewaarschuwd! Zodra je dit boek opent, is er geen weg meer terug. Je hebt drie kansen om de noodlottige reis van de Titanic te overleven, als reiziger, bemanningslid of als verstekeling. Welk pad kies jij? Teken je weg door de avonturen en obstakels heen en wees niet bang om een pagina te scheuren of te vouwen. Je ontsnapping kan ervan afhangen…

(Bron: Volt)
Ontsnap van de Titanic
Foto: © Veronique

Klinkt onwijs spannend. Zowel qua verhaal als het scheuren en vouwen in het boek. Dit ligt normaal gesproken niet in mijn aard. Hierbij heb je alleen een potlood nodig en geen losse vellen papier, want bij dit boek moet je echt werken in het boek zelf om de puzzels op te lossen. Het eerste dat opvalt is dat je ontzettend veel mag en moet tekenen in het boek. Het begint al direct op pagina 1, waar je volgens de uitleg een gezicht moet tekenen met rechtopstaand haar, grote ogen en open mond. Het tweede opvallende is de humor. Als voorbeeld geef ik het commentaar wanneer je het hoekje van de eerste pagina moet omvouwen: ‘Ik voorspel dat je er precies zo uitziet als je de bladzijde omslaat en leest wat je moet doen!‘. Ik krijg hierdoor direct enorm veel zin in om door te gaan naar de volgende opdracht.

Ontsnap van de Titanic pagina 1
Foto: © Véronique

Dit boek heeft in mijn ogen vele voordelen; geen tijdsdruk zoals bij eerder genoemde boeken, het is een combinatie van veel tekenen en puzzels oplossen en het verhaal is ten minste 3x te spelen (doordat je kiest om als reiziger, bemanningslid of verstekeling te reizen op de Titanic en dus andere obstakels tegen komt). En ja, ook in dit boek staan achterin oplossingen als je echt niet zelf uit de puzzel denkt te komen.

Met veel plezier heb ik het eerste verhaal als reiziger uitgespeeld, heb zin om ook de nieuwe opdrachten als bemanningslid en verstekeling op te gaan lossen. Ook kijk ik al uit naar het nieuwe escape boek over Egyptische graftomben dat deze zomer bij Volt gaat verschijnen.

Ontsnap uit dit boek : Titanic van Bill Doyle (Volt, juli 2019) – ISBN 9789021417714 (€ 7,99)

Ontsnap uit titanic reizigerstickets
Foto: © Véronique

Online kwam ik nog een ander escapeboek tegen, maar die heb ik niet uitgeprobeerd om mijn oordeel erover te geven. Wel ik wil ‘m als tip meegegeven voor als je zoveel mogelijk bezigheden zoekt in deze #ikblijfthuis periode. Escape boek : Kraak de codes en puzzel je door het verhaal van Ivan Tapia en Linde Montse (Witte Leeuw, juni 2018) – ISBN 9789492901033 (€ 10,99)

En probeer natuurlijk zoveel mogelijk bij je lokale boekhandel te kopen (#kooplokaal).

Geef een antwoord