Boekentrend: Augmented Reality

Augmented Reality (AR) in combinatie met boeken zei mij helemaal niets. Todat ik het eerste deel van de Zach King, een bekende YouTuber, ontdekte. Nu kan ik bijna niet wachten om meer boeken met AR te vinden, want ik heb de smaak te pakken. En jullie binnenkort misschien ook.

Het boek Zach King had ik wel voorbij zien komen, maar omdat ik niet van de YouTube-generatie ben, sloeg ik hier in eerste instantie niet op aan. Ik ben blij dat uitgeverij Kluitman mij op dit boek attendeerde. Met veel plezier heb ik het verhaal gelezen. Het was boeiend en ook zonder gebruik van de app erg vermakelijk.

Zach King: mijn magische leven

Foto: © Véronique

Nu ik AR zelf heb mogen ervaren, wil ik meer boeken met deze functie lezen. Het is zó ontzettend tof in het gebruik! Met behulp van een gratis app op je telefoon of tablet komt het boek onder je handen tot leven. Het voegt net dat beetje extra toe aan je leeservaring. Ik kan me goed voorstellen dat kinderen op deze manier sneller een boek pakken.

Augmented Reality

Zijn hele familie bezit een magische gave, behalve de elfjarige Zach. Daarom wordt hij naar een normale middelbare school gestuurd. Per toeval ontdekt hij daar zijn magische kracht en maakt hij vrienden. Maar deze toevallige ontdekking wordt gefilmd en het filmpje wordt immens populair op YouTube. Zowel zijn vrienden als zijn vijanderen: iedereen wil weten hoe hij zijn ‘ trucs’ doet. Hij weet dat hij zijn magie geheim moet houden, maar hij wil ook graag populair zijn op zijn nieuwe school…

Ook als je de bekende YouTuber Zach King niet kent, begrijp jij na het lezen van bovenstaande samenvatting vast wat het verhaal zo boeiend maakt. De AR-app was een echte aanvulling voor het magische aspect. De ene keer zie je een magische scene die je zojuist gelezen hebt en die je ‘live’ via nog eens naspeelt. Het volgende moment ben je op zoek naar een verstopt voorwerp op bepaalde strippagina’s.

Zach king app

Foto: © Véronique

Ik heb genoten van de combinatie boek en app en kijk nu al uit naar deel twee (Een magische puinhoop) dat eind augustus uitkomt. ‘Magische plannen die de situatie alleen maar veregeren…’ dit kan niets anders betekenen dat er weer leuke app-scenes in het nieuwe verhaal gaan voorkomen:

Hij kan zich weer bezighouden met de alledaagse dingen, zoals het bedenken van de perfecte manier om Rachel mee naar het schoolfeest te vragen. Een nieuwe jongen zit hem hier helaas erg bij in de weg en Zach vertrouwt hem voor geen cent. Maar hoe kan hij Rachel hiervan overtuigen zonder jaloers over te komen?
Gelukkig heeft Zachs magie hem nog niet helemaal verlaten en bedenkt hij samen met zijn vriend Aaron een plan. Maar alles wat hij doet lijkt de situatie alleen maar te verergeren…

Mijn conclusie

Wat betreft de combinatie van boek met AR-app, kan ik alleen maar zeggen wat een geweldige ervaring. Je ziet op tablet of mobiel aan de spullen die om het boek heen slingeren dat het boek zich echt in jouw eigen kamer bevind, maar ondertussen wordt je door de app helemaal in het verhaal gezogen. Kluitman heeft een mooie boekentrend geactiveerd, dit kan wel eens het lezen van de toekomst worden. Niet alleen bij magische verhalen, maar zou het niet ook geweldig zijn bij reisboeken waarbij een monument of landschap tot 3D-leven komt en die je zo van alle kanten kunt bekijken thuis vanaf de bank. En misschien kan studeren ook leuker gemaakt worden, als studieboeken tot leven komen. Deze trend ga ik vanaf nu in de gaten houden, beginnend met het tweede deel van Zach King.

  • Mijn magische leven – Zach King (Uitgeverij Kluitman, april 2018) nu overal verkijgbaar voor € 14,99 – ISBN 9789020674866 (199 blz) ∼ vanaf 8 jaar.
  • Een magische puinhoop – Zach King (Uitgeverij Kluitman, augustus 2018) € 14,99 – ISBN 9789020674873 ∼ vanaf 9 jaar.

Met dank aan Uitgeverij Kluitman voor het toesturen van het boek.

Zach King AR

Foto: © Véronique

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie