Annie M.G. Schmidt-week 2019: 15 t/m 25 mei

Al enkele jaren houdt de boekhandel een Annie M.G. Schmidt week. Ooit in 1997 begonnen als een jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-dag en sinds enkele jaren zelfs uitgegroeid tot een dikke week. Altijd rond de verjaardag (20 mei) en sterfdag (21 mei) van deze beroemde Nederlandse schrijfster.

querido-het-grote-annie-mg-schmidt-voorleesboek
Bron: Uitgeverij Querido

Natuurlijk is dit een samenwerking van uitgeverij Querido en de boekhandels om meer publiciteit te vergaren en boeken te verkopen. Maar dat mag de pret niet drukken, want naar ik begrepen heb worden er rond deze tijd op vele basisscholen in het land ook activiteiten georganiseerd waarin het werk van Annie M.G. Schmidt centraal staat.

Persoonlijk vind ik dit een mooi initiatief om haar gedachtegoed levend te houden. Zelf ben ik met de verhalen van Jip en Janneke, Pluk, Floddertje en Dikkertje Dap opgegroeid. En het is tof om te zien dat vele Nederlandse kinderen er nog steeds mee opgroeien, zo niet met de boeken dan wel met de verfilmingen die verschenen zijn.

buitengewoon-anniemgschmidt
Bron: Uitgeverij Querido

Dit jaar krijg je tijdens deze week bij aankoop van een van de drie actietitels de 48 pagina’s tellende poëziebundel ‘Buitengewoon’ cadeau. De drie actietitels zijn: Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek in gelimiteerde retro-uitvoering (€ 15,-), Pluk van de Petteflet (€ 19,95) en Jip en Janneke (€ 25,95).

actietitels-anniemgschmidt
Bron: Uitgeverij Querido

Mijn interesse gaat zeker uit naar de retro-uitvoering. De oude jeugdboeken van mij en mijn zussen zijn overgegaan naar mijn nichtje, waardoor ik zelf geen enkel verhaal van Annie M.G. Schmidt meer in huis heb. Daarom deze week maar eens in de boekwinkel het boek doorbladeren. Om vervolgens te beslissen of ik nog een plekje vrij heb in mijn boekenkast.

Kussensloop van Plint

Al eerder blogde ik over de heerlijke kussenslopen van Plint. Geweldig om te zien dat ze dit jaar een heuse Annie M.G. Schmidt-kussensloop hebben uitgebracht. Het betreft een kort bedtijdverhaaltje op rijm over een koning en zijn kameeltje. Natuurlijk met een afbeelding van Fiep Westendorp.

Kussensloop Plint 'Kameeltje'
Bron: © Plint

Meer Annie M.G. Schmidt

Een korte levensbeschrijving van deze Nederlandse schrijfster lees je op Wikipedia. Maar mocht je je verder in haar leven willen verdiepen, denk dan ook eens aan de biografie geschreven door Annejet van der Zijl.

Anna - Annejet van der Zijl
Foto: © Véronique

En mocht de musical ‘Was getekend, Annie M.G. Schmidt’ ooit nog terugkeren op de bühne, probeer die dan zeker te gaan zien. Het is alweer een jaar geleden, maar ik heb er toendertijd enorm van genoten.

Geef een antwoord