Indrukwekkende WO II boeken

Dit weekend herdenken we dat 74 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog is beëindigd en vieren we onze vrijheid. Deze verschrikkelijke oorlogsjaren mogen we niet vergeten en daarom vier ik de vrijheid met een lijst van boeken die flinke indruk op mij gemaakt heeft.

Deze lijst bevat in willekeurige volgorde de voor mij meest indrukwekkende boeken die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspelen. Het betreffen niet alleen waargebeurde verhalen, maar ook romans en thrillers met een behoorlijk waarheidsgetrouw tijdsbeeld.

De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne

Bron: website Boekerij

“De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van die van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft…” (Bron: website Boekerij)

Vanuit het kinderperspectief zo mooi beschreven hoe zij de oorlogstijd beleefden en vooral interpreteerden.

Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay

Bron: website bol.com

“De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Velodrome dHiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong. Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.” (Bron: website bol.com)

Indrukwekkend hoe twee verhaallijnen samen komen. Van een journaliste die de geschiedenis probeert te achterhalen en een jong meisje dat tijdens de oorlog in Parijs probeert te overleven.

De poppenmaker van Krakau – Rachael Romero

De poppenmaker van Krakau
Foto: © Véronique

“Karolina, een levende pop, belandt in het atelier van een poppenmaker, een man met een bijzondere gave en een tragisch verleden. De teruggetrokken poppenmaker kan eerst nauwelijks geloven dat hij een pop heeft die kan praten, maar al gauw raakt hij onder de indruk van Karolina’s lef en grootmoedigheid. Hij leeft helemaal op en sluit vriendschap met een Joodse vioolspeler en zijn dochter.
Als de nazi’s Polen binnenvallen, komt er echter een einde aan hun prille geluk. Karolina en de poppenmaker beseffen dat hun vrienden niet meer veilig zijn in Krakau en besluiten hen te helpen, zelfs als ze daarmee hun eigen leven in gevaar brengen.” (Bron: website Van Halewyck)

Door het sprookjeselement van een levende pop in Krakau tijdens de bezetting wordt het beladen onderwerp van de Holocaust zeer mooi gebracht. De hoop en moed van Karolina werken aanstekelijk en zorgen voor een beetje verlichting. Mijn gehele boekrecensie kun je terug lezen in een eerdere blogpost.

Sonny Boy – Annejet van der Zijl

Bron: website Querido

“Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en ook voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze joden in huis te nemen – met alle consequenties van dien.” (Bron: website Querido)

Een verhaal over discriminatie met de Tweede Wereldoorlog die zich steeds meer naar de voorgrond begeeft.

Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey – Mary Ann Schaffer & Annie Barrows

Boek Guernsey
Foto: © Véronique

“Bij toeval komt Juliet, een jonge schrijfster uit Londen in contact met een aantal bewoners van Guernsey, die tijdens de oorlog een leesclub vormden. Er ontspint zich een levendige correspondentie tussen de schrijfster en de eilanders. Juliet raakt gefascineerd door de verhalen en de kleurrijke karakters van de leden van het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey. En langzaam maar zeker wordt duidelijk wat de eilandbewoners tijdens de oorlog hebben meegemaakt en hoe hun vriendschappen, saamhorigheid en onderlinge relaties tijdens de Duitse bezetting op de proef werden gesteld. Juliet besluit af te reizen naar Guernsey, een beslissing die haar leven voorgoed zal veranderen.” (Bron: website bol.com)

Luchtig geschreven verhaal over hoe het er aan de Engelse zijde aan toeging tijdens de Duitse bezetting.

Anne Frank / Dromen, denken, schrijven – Menno Metselaar

Anne Frank | dromen, denken, schrijven
Foto: © Véronique

“In haar dagboek stelt Anne vast dat zij eigenlijk uit twee Annes bestaat: een vrolijke clown en een serieuze schrijfster. Die tweede Anne komt alleen aan het woord in haar dagboek en laat zich niet zien in gezelschap. Uit haar dagboek wordt duidelijk hoe Anne zich ontwikkelde in het Achterhuis, hoe zij omging met de voortdurende angst, met haar woede, waar zij troost vond en wat haar vreugde gaf.

Haar vader Otto Frank vertelde na de oorlog dat hij verrast was door Annes diepe gedachten, zo kende hij zijn dochter helemaal niet. Dit boek geeft een nauwkeurig beeld van Annes leven en laat zien hoe zij veranderde van een meisje dat droomde van een carrière in Hollywood in een serieuze schrijfster met een scherpe pen.” (Bron: website Anne Frank Stichting)

De auteur heeft een zeer begrijpelijk verhaal neergezet over het leven van alle betrokken van Het Achterhuis tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Mijn gehele boekrecensie vind je in een eerdere blogpost.

Pruisisch blauw – Philip Kerr

Pruisisch blauw
Foto: © Véronique

“1956 Bernie Gunther is op de vlucht. Erich Mielke, hoofd van de Oost-Duitse Stasi, had hem opgedragen een kennis te vergiftigen, maar zijn geweten heeft het gewonnen van zijn missie. Nu moet hij Mielke telkens een stap voor zijn om in leven te blijven. De man die hem moet binnenbrengen is een ex-collega en Bernie moet automatisch denken aan de laatste klus die ze samen hebben geklaard.
In 1939 werden ze door Reinhard Heydrich op Hitlers verblijf de Berghof ontboden om een moord op te lossen. Als de Führer erachter zou komen dat zijn huis een plaats delict was, zouden de consequenties levensgroot zijn.
Hoewel er meerdere landen en zeventien jaar zitten tussen de moord in de Berghof en zijn huidige hachelijke situatie, leiden de twee situaties tot misschien wel Bernies vreemdste lotgevallen tot nu toe. Want Bernie zal moeten erkennen dat hij nog ongedane zaken heeft in zijn vaderland.” (Bron: website Boekerij)

Twee verhaallijnen komen vanuit historisch perspectief samen in een spannende thriller die ik bijna niet weg kon leggen.

Enigma – Robert Harris

Enogma van Robert Harris
Foto: © Véronique

“Bletchley Park: de meest geheime plek in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Achter de muren van het landhuis hebben honderden mannen en vrouwen de Duitse Enigma-codes weten te ontcijferen. Dan, in maart 1943, wijzigen de Duitsers onverwachts de codes van hun gevreesde U-boten, waardoor de geallieerden de cruciale Slag om de Atlantische Oceaan lijken te gaan verliezen.

Tom Jericho, een briljante jonge wiskundige, wordt in allerijl opgeroepen om de nieuwe Enigma-codes te kraken. Wanneer zijn vriendin Claire Romilly onder zeer dubieuze omstandigheden verdwijnt, krijgt Tom al snel het vermoeden dat zich ergens in Bletchley een Duitse spion bevindt.” (Bron: website Uitgeverij Cargo)

Het puzzelen en kraken van codes is iets wat ik persoonlijk zeer interessant vind. Dit in combinatie met een hoge spanningsboog over wie je wel of niet kunt vertrouwen zorgen voor een zeer spannende thriller.

Iemand nog aanraders?

Welk boek met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog heeft indruk op jou gemaakt en zou jij mij aanraden?

Geef een reactie