Boekrecensie De Kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes van Janneke Schotveld

Deze week een sprookjesboek dat helemaal van deze tijd is met een vrouwelijke ridder op een racefiets, twee koningen die graag een kindje willen en een computervrouwtje. Vijftien verhalen die jong en oud zullen bekoren met fantasie en een vleugje humor, waarbij het sprookjesmoraal niet zal ontbreken.

De kikkerbilletjes van de koning
Foto: © Véronique

Janneke Schotveld heeft werkelijk een waar kunstwerk afgeleverd met dit sprookjesboek. Nog niet eerder had ik iets van haar gelezen, maar ik snap nu waarom de boekenserie Superjuffie zo populair is. Wat een overdosis aan creatieve fantasie! Het standaard sprookjesrecept van de prinses die door een ridder gered wordt, heeft ze met humor omgedraaid. In een van de verhalen komt juist een ‘ridster’ op een racefiets de prins redden.

Ze zette haar fiets tegen de kasteelmuur, vlak naast de trap en klopte op het zadel. ‘Zo terug, fietsje, blijf hier maar wachten.’ Uit: De dappere ridster

Alle 15 sprookjesverhalen zijn vrouwvriendelijk, naast een vrouwelijke ridder, zijn er bijvoorbeeld ook nog een prinses die van voetballen houdt en een schoenmaakster.

Verder zijn de sprookjes een goede afspiegeling van de huidige maatschappij door de relaties van gelijke sekse (een prinses die op een andere prinses verliefd wordt en twee koningen die een kindje willen) en stelletjes met een verschillende culturele achtergrond (de liefde tussen een Arabische prinses en blonde tuinman Bram).

Inhoudsopgave van De kikkerbilletjes van de koning
Foto: © Véronique

Ook komen thema’s als dierenwelzijn, milieu, bang zijn voor de dood en elkaar accepteren zoals je bent aan bod. En stiekem heb ik het idee dat er ook enkele sprookjes speciaal voor de ouders zijn geschreven, zoals Het Piekermannetje en Het computervrouwtje.

Op een bed in de vorm van een auto lag een jongen te woelen. Zo te zien had hij alles: een dure computer, veel speelgoed en een mooi bed. Maar hij had geen rust. De piekers sprongen als stuiterballen door de kamer. Uit: Het Piekermannetje

Illustraties

Illustratie uit De Kikkerbilletjes van de koning
Foto: © Véronique

Elk verhaal is voorzien van geweldige tekeningen door één van de vijftien illustratoren, zoals bijvoorbeeld The Tjong-Khing en Annet Schaap. Hoe langer je kijkt, hoe je meer ontdekt in de afbeeldingen.

De kaft van de hand van Martijn van der Linden bevat vele verwijzingen naar de verschillende sprookjes. En persoonlijk vind ik het schutblad schitterend, ik heb gelijk weer Instagram waardige foto’s in gedachten.

Schutblad van De kikkerbilletjes van de koning
Foto: © Véronique

‘Zeg, waar ben ik eigenlijk?’

‘In Tamboerije-aan-zee,’ zei Sjahieb.

‘Dat ken ik niet,’ zei Gerrit de geest.

‘En waar kom jij vandaan?’ vroeg Sjahieb.

‘Uit Doetinchem.’

‘Doetinchem,’ herhaalde Sjahieb langzaam, en hij schudde zijn hoofd. ‘Dat ken ik niet.’

Uit: Sjahieb en Soesja

Mijn conclusie

Dit sprookjesboek moet je (voor)gelezen hebben en bevat voor ieder wat wils. De creativiteit en humor spatten ervan af. Het is zeker geen belerend boek, maar het brengt op een ongedwongen manier wel onderwerpen ter sprake die je met een kind of klassikaal kunt bespreken.

Niet lang na deze gebeurtenissen nam Joris zijn besluit dat het beter was om in bed te blijven. Zijn ouders soebatten en smeekten, maar niets hielp. Joris was en bleef in bed. Uit: Joris en de eendagsvlieg

Soms betreffen het bekende sprookjes die in een nieuw jasje zijn gegoten. Zo is De Kikkerkoning van de Gebroeders Grimm naar het nu vertaald en heet het De kikkerbilletjes van de koning. Een enkele keer betreft het een geheel nieuw bedacht sprookje, zoals Het computervrouwtje. Of zou ik niet alle sprookjes uit mijn jeugd onthouden hebben?

Ook erg leuk is dat in de andere sprookjes soms een verwijzing zit naar eerdere sprookjes, zoals de adressen die Het Piekermannetje bezoekt (Prinses Floraplein, Koningin Lupinelaan). En zou het de kinderen opvallen dat er wel erg vaak een kleine mannetje met gekleurd haar in de verschillende verhalen voorkomt?

Het zijn deze kleine details in zowel de verhalen als de tekeningen die voor de kers op de taart zorgen en het een fantastisch boek maken.

Illustratie uit De kikkerbilletjes van de koning
Foto: © Véronique
Kun jij de zilvervisjes ontdekken?

Als echte boekenworm zijn mijn favoriete sprookjes, De Lettervreter en Het papiervisvissertje. Maar ook De kikkerbilletjes van de koning en De dappere ridster zijn verhalen die ik graag herlees.

Het papiervisvissertje en zijn vrouw woonden in een uithoek van de boekwinkel, zeven hoog, in een ietwat vergeeld kasteelromannetje. Uit: Het papiervisvissertje

Verkrijgbaar

Nieuwsgierig geworden? Een klein voorproefje van dit sprookjesboek is te vinden als inkijkexemplaar bij bol.com.

Kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes van Janneke Schotveld  (Van Holkema & Warendorf, oktober 2018) is nu overal verkrijgbaar voor € 14,99 – ISBN 9789000364893 (144 blz).

De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes
Foto: © Véronique

En zo komt het dat veel mensen, vooral kinderen, nog steeds een hekel hebben aan bruine bonen. Uit: Prinses Flora

Het kattenmannetje

Tot mijn grote plezier heeft Schotveld in november 2019 een tweede sprookjesboek uitgebracht: ‘Het kattenmannetje en andere sprookjes’. Met net zoveel plezier gelezen en enorm genoten van de verschillende originele sprookjes die naar deze tijd zijn vertaald. Ook volwassenen gaan dit humorvolle boek ten zeerste kunnen waarderen. Misschien alleen alwel om het verhaal ‘De muur van Dompelburg’ met een burgemeester die wel heel erg vergelijkbaar is met een zekere Amerikaanse president die er ook van houd om muren te bouwen 😉

Het kattenmannetje en andere sprookjes van Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf, november 2019) is nu overal verkrijgbaar voor € 15,00 – ISBN 9789000369263 (159 blz).

Het kattenmannetje - Janneke Schotveld
Foto: © Véronique

Geef een reactie