Boekrecensie Hof van Schaduw van Victor Dixen

Waan je in de tijd van Lodewijk XIV, de glitter en glamour van Versailles, op een hofschool voor adelijke jongelui en van … bloeddorstige vampieren. Lees mijn complete recensie hier.

Foto: © Véronique

Afgelopen maand verscheen er op Instagram een oproep voor meelezers aan Ilona(van LS)’s leesclub voor Hof van Schaduw. Met een Franse voornaam en mijn verjaardag op de Franse nationale feestdag (allemaal toeval), heb ik enige interesse in Versailles en de Franse Revolutie. Redenen waarom ik me had ook opgegeven en ik was dan ook verheugd deel te mogen nemen met het verstrekte e-book. Bedankt LS Amsterdam, VIB young Adult en Ilona voor het recensie-exemplaar én voor de zéér gezellige leesclub besprekingen. Die zijn zeker voor herhaling vatbaar.

Het verhaal

De wereldberoemde Zonnekoning komt niet te overlijden, maar leeft voort als de Schaduwkoning en regeert al driehonderd jaar als leider over heel Europa. De tijd lijkt te hebben stil gestaan sinds de 18e eeuw. Burgers staan geheel ten dienste van de vampieraristocratie en alleen een enkeling die de hofschool heeft voltooid, maakt na een carrière als persoonlijke lijfwacht van de koning een zeer minimale kans op het eeuwige leven.


De familie van Jeanne wordt vermoord en zij zweert wraak op deze machtige vampierleider. En wanneer zich een kans voor doet om als de adelijke Diane op die elitaire school te komen, pakt ze deze met beide handen aan.

“La liberté ou la mort!”

De stijl

Auteur Victor Dixen weet deze schaduwwereld filmisch te beschrijven met zijn vlotte schrijfstijl. De Franse namen en het lichtelijk hoofse taalgebruik dragen bij aan de sfeer en tijdsbeeld van het verhaal. Je ziet het hoofdpersonage ontwikkelen van schuchtere en onwetende 17-jarige tot een power woman die haar mannetje staat tussen vriend en vijand. En met de groei van Jeanne wordt ook de vampierwereld stukje voor stukje voor de lezer uit de doeken gedaan en ontdek je samen met haar hoe haar wereld in elkaar steekt. Toch weet Dixen met enkele twists steeds een draai te geven aan het verhaal, waardoor je blijft lezen tot het einde.
Omdat ik zo in het verhaal zat, had ik soms wel het gevoel dat ik ieder moment ook een vampier kon aantreffen. Heel knap als een auteur je zo een verhaal in kan trekken dat je het ook op je dagelijkse leven betrekt.

Mijn mening

Dit eerste YA dark fantasydeel is er een vol spanning en avontuur en van gewelddadige en bloeddorstige scenes. Geen boek voor watjes dus. Het betreft een “afgerond” verhaal en toch zijn er meer dan genoeg aanknopingspunten die je doen smachten naar het vervolg. Ik ben zo benieuwd hoe het nu verder gaat met Jeanne aka Diane, en haar vrienden en vijanden in het tweede deel dat pas in 2024 zal gaan verschijnen. Vanuit de leesclub heb ik begrepen dat het eigenlijk de bedoeling is dat de serie in totaal uit 12 delen gaat bestaan, maar waar wel steeds met andere hoofdpersonages.

Ik heb het gevoel dat Dixen ons met dit boek wat Franse cultuur wil bijbrengen. Bijvoorbeeld dat hij ons de Franse revolutie opnieuw laat beleven via deze naargeestige wereld. In dit verhaal zijn de burgers ondergeschikt zijn aan de onsterfelijke aristocratie, maar komen ze er langzaamaan tegen in opstand. Nog zo’n reden dat ik benieuwd ben naar het vervolg en of er een bestorming a la die van La Bastille zal volgen.
Verder denk ik in het zogenaamde monster in de kelder niet alleen Het monster van Frankenstein, maar toch ook De klokkenluider van de Notre Dame van Victor Hugo of Het spook van de Opera van Gaston Leroux te herkennen. Afhankelijk hoe het verhaal verder gaat of dit karakter zich gaat ontwikkelen als de zachtaardige Quasimodo of het gewelddadige spook.

Maar dat kan natuurlijk allemaal ook “de wens is de vader van de gedachte” voor mij zijn, met mijn lichte voorkeur voor Franse geschiedenis. Bij deze staat mijn gedachtegang genoteerd en zullen we in de toekomst zien of ik voorspellende gaven heb of dat ik het verzin waar je bij staat 😉

Look and Feel limited edition

Als deelnemer aan Ilona’s leesclub ontving ik het e-book, maar de limited hardcover heb ik ook al even in mijn handen gehouden. Bij deze wil ik de uitgever complimenteren voor de look and feel van dat fysieke boek. Behalve het verhaal is namelijk ook het boek zelf een pareltje voor in de boekenkast. Van de glimmende gouden Schaduwkoning op de cover, de mooi bedrukte boekblok tot aan klassieke portretjes van alle personages op het binnenblad zodat je altijd terug kunt vallen op wie wie is.
Ik overweeg dus serieus om het boek alsnog aan te schaffen, ook al heb ik het dan al gelezen. Maar in de toekomst gaan nog meer delen verschijnen en ik zou dan wel de serie compleet willen hebben.

Verkrijgbaar

Hof van Schaduw (Vampyria 1) door Victor Dixen – (Luitingh-Sijthoff, juni 2023). Nu overal verkrijgbaar voor € 24,99 – ISBN 9789021037912 (368 blz)

ps Zo leuk dat ik op mijn Instagram foto nog een persoonlijke reactie van de auteur zelf kreeg. Zie hier:

Foto: © Véronique

Geef een reactie