Boekrecensie De Happy Camper

Nog een weekje en dan begint in het zuiden van het land de zomervakantie. Op de valreep heb ik voor de kampeerders onder ons hét ideale boek gevonden. Het betreft de zeer vermakelijke én informatieve kampeer- & survivalgids van de animatoren Job, Joris en Marieke: De Happy Camper.

De happy camper met reading light

Foto: © Véronique

Verhaal achter de kampeergids

Happy Camper is een band met wisselende samenstelling. Geen ideale situatie om met steeds andere zangers een videoclip te maken. Maar met songwriter en producer Job Roggeveen (van het bekende animatie-trio Job, Joris en Marieke) aan het roer was er snel een oplossing. Manfred de yeti werd als in het leven geroepen voor de clip ‘Born with a bothered mind‘. Vervolgens ging Manfred vooral op social media een eigen leven leiden en de yeti beleefde opeens allerlei reisavonturen. Plots was daar de vraag of er een survivalboek met Manfred kon komen. En zo geschiedde.

Maak kennis met Manfred

Mijn naam is Manfred! Ik ben een yeti en ik houd ongelofelijk veel van kamperen. Weet je hoe sommige mensen mij noemen? ‘De Happy Camper’, dat betekent ‘De vrolijke kampeerder’. En daar hebben ze gelijk in! Want kamperen vind ik het allerleukste wat er is. Het liefst ben ik altijd aan het kamperen. Thuis is waar mijn tent is.

[…] Er is niets fijners dan ’s ochtends vroeg bij het huilen van de eerste baby op te staan, de natte tent open te gooien en met je blote voeten in een naaktslak te stappen. Toch? Hoera voor het campingleven!

Bron: YouTube (© JOB, JORIS & MARIEKE)

Met deze kennismaking is meteen de toon voor de rest van het boek gezet.

Samenvatting

De happy camper is hét boek voor iedereen die gaat kamperen. Manfred de yeti neemt zijn lezers mee op zijn kampeeravonturen en vertelt alles wat hij inmiddels weet over inpakken, de tent opzetten, koken, spelen en slapen op de camping, de grootste campingongemakken, “wild life” en nog veel meer. In het boek staan verder handige tips, leuke weetjes en hilarische interviews. Manfred is zelf gelukkig altijd vrolijk en optimistisch, ook als alles tegenzit. En zeg nou zelf: dat gebeurt weleens als je gaat kamperen…

Mijn recensie

De Happy Camper is als kinderboek uitgegeven, maar als volwassene heb ik zeker ook genoten. Tijdens het lezen verscheen er regelmatig een grote glimlach op mijn gezicht. Én ik heb nog wat bijgeleerd over kamperen ook.

De vakantievoorpret, waar ik zelf erg van houd, begint met de hoofdstukken ‘Inpakken’, ‘Waarheen?’ en ‘Weetjes over campings’. Wist je dat je in Duitsland examen moet doen voordat je een hond mag? Wat dat met kamperen te maken heeft, moet je zelf maar gaan lezen… 😉

Pagina Inpaklijst uit De Happy Camper

Bron: © Job, Joris en Marieke

Verder staan er leuke tips in om jezelf en je reisgenoten te vermaken tijdens de autorit, bijvoorbeeld met het spelletje “Woordslang”. Maar ook spelletjes voor op de camping, zowel overdag als ’s avonds. Wat dacht je van morse met je zaklamp? Zelfs aan bezigheden voor een regenachtige dag is gedacht.

De paragrafen wisselen elkaar eenvoudig af, van leuke ideeën om je te vermaken, informatieve weetjes en zoiets als een kampvuurverhaal om (voor) te lezen. Het bevat zelfs een recept voor pilav met perzikken! Persoonlijk heb ik er ook nog enkele tips uitgehaald. Zoals hoe je wc-papier en kleding droog houdt in sanitaire ruimtes.

Natuurlijk eindigt het boek met het hoofdstuk “Naar huis” en geeft Manfred zelfs adviezen voor de thuiskom-blues.

Pagina Frankrijk uit De Happy Camper

Bron: © Job, Joris en Marieke

Niet alleen de tekst, ook de illustraties zijn voorzien van dat vleugje humor. Dit zorgt ervoor dat het een geweldig boek geworden is. Voor jong én oud, kampeerder en niet-kampeerder. Job, Joris en Marieke hebben weer een pareltje op de markt gebracht. Wat mij betreft is het wachten op een Manfred de yeti-knuffel.

Verkrijgbaar

De Happy Camper : Manfreds kampeer- & survivalgids geschreven en geïllustreerd door Job, Joris en Marieke (Kluitman, april 2018) nu overal verkrijgbaar voor € 14,99 – ISBN 9789020691658 (141 blz).

Kijk om alvast in de kampeerstemming te komen de muziekclip van Happy Camper waar het allemaal mee begon:

Bron: YouTube (© Excelsior Recordings)

Leeslampje

Pssst.. dat leuke leeslampje dat je al voorbij zag komen, mag natuurlijk niet ontbreken in je tent. Al is het praktischer om te gebruiken als je iets zoekt in de tent, dan te gebruiken tijdens het lezen van een boek terwijl je ook nog eens het lampje vast moet houden. Maar na het lezen van het boek ben je zó praktisch, dat je best ook een iets minder praktisch ding bij je mag hebben (vind ik). Dit leeslampje van IFgifts heb ik gevonden bij Waterstones in Amsterdam. Verkrijgbaar in 3 kleuren (rood, groen en blauw) voor € 14,95.

Reading light If

Foto: © Véronique

Fijne vakantie en voor wie (net als ik) thuis blijft: fijne zomer!

Manfred zegt fijne vakantie

Foto: © Véronique

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een antwoord