Zeezucht: van animatiefilm naar prentenboek

Het zijn weer de Nationale Voorleesdagen en daarom wil ik jullie attenderen op het schitterende prentenboek ‘Zeezucht’ van Marlies van der Wel. Kijk, lees en droom mee met Jonas die droomt van een leven in de zee.

Er was eens…

Eerst was daar de animatiefilm, toen dit prachtige prentenboek waar ik het in deze blogpost over ga hebben. Een aanrader om nu tijdens de Nationale Voorleesdagen (24 januari tot en met 3 februari 2018) uit voor te lezen. En natuurlijk ook om daarna nog veel leesplezier van te hebben.

Maar eerst was daar dus de animatiefilm. Marlies van der Wel is een Nederlandse animator en heeft met de 12 minuten durende animatie Zeezucht al meerdere prijzen gewonnen. Onder andere de award voor Best Animated Short 2016 op het TIFF kids festival in Toronto. En toen kwam dus de vraag of ze er ook een prentenboek van wilde maken. En wat fijn dat ze ja gezegd heeft.

Om terug te komen op de animatiefilm; er is een eigen website voor Zeezucht. Erg leuk om op rond te kijken en meer te lezen over de achtergond van deze animatie. Zo wilde ze graag ‘de complete levensloop van een karakter in beeld brengen: iemand die we zien opgroeien van kind, stuiterend van enthousiasme, tot een volwassen man met een duidelijk beeld van wie hij is en wat hij wil‘. En ik heb ontdekt dat Marlies zelf is gaan strandjutten om op die manier te ontdekken wat er allemaal op het strand aanspoelt. Dit heeft zij weer verwerkt in de film.

Still met paraplu uit animatie Zeezucht

Still uit animatiefilm Zeezucht.
Credit: © Marlies van der Wel / Halal

Het verhaal

Vanaf het moment dat Jonas als kind de zee ziet, weet hij het, dit is zijn thuis. Niet om er naar te kijken, in te zwemmen of op te varen. Hij wil één zijn met de zee, en er nooit meer uit. Zijn leven lang jut hij het strand af, op zoek naar voorwerpen om bizarre installaties mee te bouwen die hem op weg moeten helpen naar een nieuw leven tussen de vissen. Nu Jonas oud is moet hij de beperkingen van zijn uitvindingen en lichaam onder ogen zien. De tijd begint te dringen om zijn droom nog waar te maken…

Zeezucht cover

Foto: © Veronique

Boekrecensie Zeezucht

De cover trok al direct mijn aandacht. De mooie blauw-groene kleur, waar ik – naast turquiose – erg van houd, valt op tussen alle kleurrijke prentenboeken. Centraal op de cover zie je een klein jongetje onder water samen met een groepje vissen. Dat in combinatie met de titel ‘Zeezucht’ – ik ben ook gek op de zee – en ik was verkocht. Dit boek moest en zou ik hebben.

In het verhaal groeien we mee met Jonas en zijn droom, we zien hem op 2-, 8-, 18-, 30- en 80-jarige leeftijd. Niet alleen zien we Jonas steeds ouder worden, ook zijn omgeving verandert mee. De duinen veranderen door de jaren heen en ook de vissers gaan steeds modernere vistechnieken gebruiken. Maar daar zal een volwassene meer oog voor hebben. Een kind zal helemaal opgaan in de uitvindingen die Jonas steeds opnieuw bedenkt om zijn droom te verwezenlijken.

Zeezucht duinen

Foto: © Veronique

Eigenlijk vertelt het verhaal zichzelf en heb je nauwelijks tekst nodig. De prenten stralen een bepaalde rust uit, maar steeds opnieuw zie je iets nieuws. Zo ontdekte ik zojuist nog de vissenkom bij een van de vissers 😉 Ik begrijp heel goed dat uitgeverij Rubinstein in de animatiefilm een prentenboek zag. Zowel kinderen als volwassenen zullen keer op keer genieten van dit verhaal en het zal niet snel gaan vervelen. Wat mij betreft een must-have voor jouw prentenboekencollectie!

Zeezucht van Marlies van der Wel (Rubinstein, april 2017) nu overal verkrijgbaar voor € 17,99 – ISBN 9789047622802 (78 blz).

p.s. En voor wie benieuwd is naar de animatiefilm, bekijk hier de teaser.

ZEEZUCHT – TEASER from marlies van der wel on Vimeo.

BewarenBewaren

Geef een antwoord