Wereldboekendag

Vandaag, 23 april, is het Wereldboekendag. UNESCO heeft deze dag uitgeroepen ter promotie van lezen, publicatie en auteursrechten. Wist je dat we deze dag al sinds 1995 vieren?

Voor de datum van 23 april werd gekozen omdat deze dag in Spanje al sinds 1923 in het teken staat van boeken. Miguel de Cervantes, auteur van onder meer Don Quichot de la Mancha wordt steevast op deze dag geëerd.

Huis Miguel de Cervantes
Huis van Miguel de Cervantes in Madrid Foto: © Véronique

Een andere reden waarom UNESCO voor deze datum heeft gekozen was ook omdat dit de sterfdag is van de Engelse auteur William Shakespeare en de Spaanstalige schrijvers Miguel de CervantesGarcilaso de la Vega en Josep Pla.

Shakespeare producten
Foto: © Véronique

Wereldboekendag wordt inmiddels in meer dan 100 landen gevierd, waarbij elk land zijn eigen activiteiten organiseert. Uitzondering daarop zijn Ierland en het Verenigd Koninkrijk die Wereldboekendag ieder jaar op de eerste donderdag in april vieren. Dit om te voorkomen dat deze dag samen valt met Pasen en bijbehorende schoolvakanties. Wel vieren zij op 23 april ‘World Book Night’.

Ook Zweden heeft weleens vanwege Pasen een uitzondering gemaakt. In 2000 en 2011 hebben ze Världsbokdagen gevierd op 13 april.

Hoe dan ook, waar je je ook ter wereld bevindt vandaag: een hele fijne Wereldboekendag en alvast een prettige leesavond gewenst.

En voor het geval je geen idee hebt welk boek je wilt gaan lezen, kijk dan eens bij mijn rubriek Bijzondere boeken. En vier deze dag door vanavond nog een boek dat jou aanspreekt te bestellen. Heb je direct iets om komend weekend naar uit te kijken.

Boekenlegger uil
Foto: © Véronique

Geef een antwoord