The Really Tiny Book Light: review van een leeslampje

Leeslampjes. Ik heb er nog niet eerder over geblogd. Dus toen ik laatst werd benaderd door het Engelse IFgifts met de vraag of ik hun The Really Tiny Book Light wilde testen wist ik dat ik een nieuw blogonderwerp gevonden had. Enkele dagen geleden ontving ik het  schattig klein roze leeslampje van ze. Het testen kan beginnen.

The Really Tiny Booklight

Foto: © Véronique

Bij de aanschaf van een product weeg ik het liefst de voor- en nadelen tegen elkaar af en als het even kan probeer ik het ook te vergelijken met een soortgelijk product. Ik heb reeds een ander leeslampje in mijn bezit, dus ook het vergelijkend warenonderzoek gaat lukken. Laten we beginnen met wikken en wegen.

Formaat

Hoe klein kun je een leeslampje hebben? Deze Really Tiny Book Light is mooi slank, lijkt niets te wegen en heeft een hard rubberen coating. Hij past zelfs drie keer in mijn oude leeslampje en neemt dus, als ik ‘m niet gebruik, minder plek in op mijn nachtkastje. Wel bedacht ik me zojuist dat de lengte iets minder praktisch is voor het soort reizen dat ik soms maak. Persoonlijk zou ik het lampje helemaal dubbel willen kunnen vouwen, zodat het zo klein mogelijk in mijn reisbagage past. Maar ik begrijp ook dat de kans dan groter is dat hij kapot gaat. Ik denk dat ik deze maar voor thuisgebruik houd. Misschien heb jij wel een etui, boekentasje of brillenkoker mee op reis waar het lampje in past. Het ligt er dus helemaal aan wat voor soort reiziger je bent.

The Really Tiny Book Light vergelijking

Foto: © Véronique

Ik ontving een opvallend roze exemplaar. Op Amazon zijn nog meer frisse kleuren te vinden. Blauw, roze, paars, rood, geel en mocht je op zoek zijn naar een wat soberdere kleur dan is er ook nog een grijs en zwart exemplaar. Net als het andere boekenlampje werkt deze nieuwe ook op drie knoopcelbatterijen (LR41). Pssst Ze hebben goede verkooptruc bij Amazon, want ik zag zelfs een combi-aanbieding van de Tiny Book Light met een set reservebatterijen.

Gebruik

Het lampje klem je eenvoudig vast op de kaft van een paperback. Maar ook op een dikkere hardcover past de Really Tiny Book Light. Net als mijn oude leeslampje trouwens. Het aan/uit-knopje bevindt zich onderaan en is eenvoudig te bedienen door er op te drukken. Leuk, klein detail is dat er op dit knopje zelfs nog het woordje ‘light’ is afgedrukt.

The really tiny book light - light

Foto: © Véronique

En toen was daar licht… In vergelijking met mijn oude lampje ook nog eens veel licht. De hele pagina is duidelijk zichtbaar. Met het oude lampje moest ik steeds schuiven om de naastgelegen pagina te kunnen lezen. Dat is nu niet meer nodig. Ook kun je het licht veel beter richten, tot wel in een hoek van 90 graden. Het ligt eraan of je eventuele partner een lichte slaper is, of hij/zij iets zal zeggen over de lichtsterkte. Je kunt het vergelijken met het licht van een mobiele telefoon in een donkere slaapkamer. Met het bestuderen van het lampje keek ik direct in het led-lampje. Niet verstandig. Een paar minuten lang zag ik zwarte vlekjes voor mijn ogen. Hieronder vergelijkende foto’s van het lichtbereik van mijn nieuwe en oude leeslampje (getest met nieuwe batterijen). Het verschil is aanzienlijk.

The Really Tiny Book Light by night

Foto: © Véronique

Leeslampje in actie

Foto: © Véronique

Over het batterijverbruik kan ik nog niets zinnigs zeggen. Zelf heb ik het lampje pas 1 leesavondje gebruikt. Op internet maken sommigen mensen melding van een korte gebruiksduur van de batterijen, maar ik heb nog nergens kunnen nagaan om  hoeveel uur gebruik het zou gaan. Het is mogelijk dat het led-lampje meer energie verbruikt, het zou ook zo kunnen zijn dat het een slechte kwaliteit batterijen betrof. Of de mensen lezen urenlang door zonder dat ze het zelf in de gaten hebben 🙂 Dit onderdeel kan ik naar alle eerlijkheid nu niet beoordelen, maar ik wil het niet onvermeld laten.

Conclusie

In 2008 was The Really Tiny Book Light Gift of the Year in het Verenigd Koninkrijk. En tien jaar later is het nog steeds een aantrekkelijk product. Klein en lichtgewicht en met meer dan voldoende lichtsterkte om in het donker te kunnen lezen. Heb je een lichte slaper als partner, dan kan hij/zij misschien iets zeggen over de lichtsterkte. En afhankelijk hoe je op reis gaat is het van meer of minder belang dat je ‘m niet helemaal dubbel kan klappen. Ideaal dat het zowel op dunnere als dikkere boekkaften past en met die frisse kleurtjes is het een vrolijk én praktisch Bookish Lifestyle cadeau.

Bij Waterstones in Amsterdam worden deze leeslampjes verkocht voor € 9,95. Op Amazon varieert de prijs enigszins naar gelang de kleur. Heb jij ze bij een andere boekhandel ontdekt? Dan hoor ik dat natuurlijk graag.

really-tiny-book-light-reading-lights

Bron: © IFgifts

Cadeautip: Als het binnen je cadeaubudget valt, kun je passend bij de kleur van het boek een lampje uitzoeken. Als legitieme reden kun je opgeven dat de ontvanger nu de hele nacht kan doorlezen, want dit boek zal hij/zij in 1 keer willen uitlezen.

NB Ik ben gevraagd dit product te reviewen door IFgifts, hierboven staat mijn objectieve mening.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie