Je eigen online catalogus: LibraryThing

Grote kans dat je als boekenliefhebber deze decembermaand een nieuw boek hebt gekregen of gaat krijgen. En met die paar vrije dagen is het een mooie gelegenheid om, tussen het lezen van je nieuwe aanwinst(en) door, je boekencollectie in te voeren in je eigen catalogus. En wel via LibraryThing.

Logo LibraryThing

Bron: www.librarything.com

Digitale boekenverzameling

Als kind heb ik vele jeugdboeken uit de dorpsbibliotheek gelezen. Op de middelbare school heb ik naast de verplichte literatuur voor vier taalvakken een tijdje minder boeken ter ontspanning gelezen. Leesgierig werd ik pas weer tijdens mijn stage in de openbare bibliotheek. Zoveel boeken tot mijn beschikking, heerlijk. Al die gelezen boeken noteerde ik op papier, want ik wilde mijn tijd verdoen door een boek niet dubbel te lezen. Alleen die overzichten wilde nog wel eens zoek raken tussen mijn andere papieren verzamelingen.

In 2009 kwam daar verandering in met LibraryThing. LibraryThing kun je zien als je eigen online catalogus. Op deze website voegde ik in eerste instantie boeken die ik gelezen had toe. Niet veel later ben ik alle boeken die ik in huis heb ook gaan opnemen. Het biedt vele mogelijkheden als je het eenmaal wat beter bekeken hebt.

Voordelen

 1. Je kunt alle boeken die je wilt opnemen; die je gelezen hebt en die je nog wilt gaan lezen. Ook je verlanglijstje kun je er bijhouden.
 2. Per toegevoegd boek kun je vermelden wanneer je het gelezen hebt en hoe je het waardeert (1 tot 5 sterren). Ook kun je eigen trefwoorden noteren.
 3. Verder kun je een recensie achterlaten voor andere lezers. En je kunt deelnemen aan discussies.
 4. Naar aanleiding van je ingevoerde boeken krijg je aanbevelingen uit andere boekencollecties. Op deze manier heb ik al veel nieuwe tips en goede boeken ontdekt. Een positief nadeel: mijn ‘nog te lezen’ stapel is hierdoor wel enorm gegroeid.
 5. Het systeem kan je verschillende statistieken tonen die betrekking hebben op jouw persoonlijke collectie. Bijvoorbeeld hoe hoog mijn huidige boekenstapel is in vergelijking met bekende monumenten (zie foto). Leuk weetje: mijn LibraryThing boeken zouden opgestapeld al hoger zijn dan het Vrijheidsbeeld en bijna 11 Ikea Billy-boekenkasten vullen.

  Statistiek over hoogte boekenstapel

  Bron: www.librarything.nl

 6. Daarnaast worden er maandelijks gratis honderden e-books aangeboden om te recenseren, hierop kun je voor iedere titel apart aanmelden. Dit aanbod komt zowel van uitgevers (early reviewers) als van in eigen beheer uitgegeven boeken (member giveaway).
 7. Een groot pluspunt is dat ze sinds dit jaar ook een app hebben. Hiermee heb je altijd je bibliotheek/boekenlijst direct bij de hand. Ik heb al menigmaal in een bibliotheek of boekhandel gestaan met de vraag of ik dit boek nu al wel of niet heb gelezen en had ook direct het antwoord tot mijn beschikking. Maar je kunt ook heel eenvoudig een boek toevoegen met de app. Je kunt je telefoon de streepjescode achterop het boek laten scannen. Ook erg handig wanneer je een flinke stapel snel wilt toevoegen.

Zoals je ziet is het een veelzijdig systeem en dan heb ik nog niet eens alle mogelijkheden onder de aandacht gebracht. Het enige wat je hoeft te doen is je eenmalig gratis aanmelden. Librarything.com of Librarything.nl zijn een en dezelfde. Bij de Nederlandse versie is bijna alles vertaald, wel zo handig om de vele mogelijkheden snel door te krijgen. Als je meer dan 200 boeken wilt opnemen, dan betaal je voor een persoonlijk account $10 per jaar of eenmalig $25 voor een levenslang account. Die keuze is natuurlijk snel gemaakt.

Papieren notities anno 2016

Ben je toch iemand die liever op papier noteert welke boeken je gelezen hebt? Tegenwoordig zijn er ook diverse notitieboeken waarin je jouw persoonlijke boekoverzicht kunt noteren, zoals Het Boekendagboek  van Blossom Books (€ 17,50) of My Reading Journal van Young and Awesome (€ 9,99). Ook Moleskine heeft een Book Journal (€ 19,90) en het Engelse The Literary Gift Company heeft een Reading Journal (€ 11,69).

Mocht je deze tip gaan opvolgen dan wens ik je alvast veel plezier met invoeren van je collectie. En voor nu: fijne Bookish feestdagen!

Bookish Christmas

Foto: © Véronique

Geef een antwoord