Gaat dat zien: Harry Potter: The Exhibition in Utrecht

Harry Potter rekwisieten

Foto: © Véronique

Harry Potter: The Exhibition in Utrecht is een tentoonstelling waar je lopend tussen grote decorstukken honderden kostuums en rekwisieten uit de acht Harry Potter films ziet. Het geeft Harry Potters fans de kans van dichtbij al die overbekende, maar ook minder bekende kleding en rekwisieten te bekijken. Maar het toont vooral ook het vakmanschap van de decorbouwers, kostuumontwerpers en rekwisietenmakers. Én hun liefde voor het maken van die films.

~ De tentoonstelling ~

Dinsdag 11 april 2017 was het zover. Samen met een vriendin heb ik eindelijk de Harry Potter tentoonstelling in Utrecht bezocht. Met de trein is het goed bereikbaar, op loopafstand van station Leidsche Rijn. Entreetickets met tijdslot regel je van te voren via Ticketmaster. Wij hadden voor een rustige doordeweekse dag gekozen. In eerste instantie schrokken wij van de prijs van € 20,- per volwassen persoon (€ 18,50 entree plus € 1,50 administratiekosten). En dan ook nog eens € 5,- per audioguide. Maar terwijl we daar rond liepen concludeerden wij dat het die prijs (exclusief audioguide) waard is.

Sorteerhoed met Bookish Lifestyle

Foto: © Véronique

Het voelt alsof je onderdeel bent van Harry Potter’s wereld. Wandelend door grote decorstukken, bekende kroonluchters boven je hoofd. De Harry Potter soundtrack veelal aanwezig op de achtergrond en al die bekende, maar ook minder bekende kleding en rekwisieten om je heen. Het is een ware belevenis. Ook leuk is dat je soms iets mocht doen: er is een mogelijkheid om de sorteerhoed op te krijgen, je mag in Hagrid’s stoel zitten, een schreeuwende Mandrake optillen en met een zwerkbal gooien. Voor wat het waard is: ik ben nu officieel ingedeeld bij Hufflepuff.

 

~ Zeer gedetailleerd ~

Mijn vriendin en ik waren zwaar onder de indruk dat er over alles tot in de kleinste details was nagedacht. Riemen en broches in de vorm van slangen voor Lucius Malfoy. Alle veertjes van Scheurbek (Buckbeak) die stuk voor stuk handmatig zijn geverfd en opgeplakt. Radiobestuurbare Mandrakes waardoor ze kunnen bewegen als je ze optilt en waar de hele filmcast fan van is. Kleding van de Weasley-tweeling die net even een ander kleurverschil heeft, maar zo dat het nauwelijks opvalt. Het is allemaal zeer gedetailleerd. En de kostuums en attributen van Voldemort en zijn volgers zijn behoorlijk angstaanjagend.

Harry Potter: Kleding van de Weasley tweeling

Foto: © Véronique

De audioguide raad ik aan als mensen wat extra informatie van de decorbouwers en kostuumontwerpers willen krijgen. Maar bij ons riep het vaak juist meer vragen op. Zoals dat er uiteindelijk een oplossing is gevonden voor niet brekende en niet stuiterende “glazen bollen”. Maar hoe of wat, geen idee. Maar je hoorde wel steeds hoe begaan de mensen met de films en hun werk bezig waren. Bijvoorbeeld dat een persoon na lang zoeken alsnog heel toevallig tegen de perfecte gordijnstof van de slaapzalen aan was gelopen. Of dat er bedacht is dat de kostuums van professor Umbridge steeds donker-roze worden naarmate Umbridge slechter wordt.

Harr Potter: Kantoor van prof Umbridge

Foto: © Véronique

~ Boekrekwisieten ~

Bookish Lifestyle zou Bookish Lifestyle niet zijn als zij geen speciale aandacht zou geven aan de boekrekwisieten van deze tentoonstelling. Aan alles is gedacht. Het formaat, de lettertypes en de illustraties passen perfect bij de onderwerpen. Sober en donker behorend bij de lessen van Professor Snape en de biografieën van Professor Lockhart zien er o.a. uit als reisgidsen. Dit geldt niet alleen voor de boeken. Ook de tijdschriften van Luna Lovegood of alle tijdschriften en folders van Zwerkbal zijn helemaal in stijl. De monsterboeken zien er zoals je ziet echt supereng uit.

Book of Monsters

Foto: © Véronique

Enkele boeken van professor Lockhart blijken pootjes te hebben. Nooit geweten, jullie wel? Hoogste tijd dat ik de films weer eens ga bekijken, maar dan vooral met oog voor alle details kijkend.

Boeken van professor Lockhart

Foto: © Véronique

~ Kortom ~

De tentoonstelling kan ik iedereen aanraden of je nu een enorm grote fan bent of alleen met veel plezier naar de films hebt gekeken. Aan alles is te zien dat de decorbouwers, kostuumontwerpers en rekwisietenmakers zo ontzettend veel aandacht in hun werk hebben zitten, tot in de kleinste details. Als je alles op je gemakje en zeer uitgebreid bekijkt, dan ben je net als ons 2 uur binnen. Het gemiddelde bezoek is anderhalf uur.

Van de winkel waren we niet onder de indruk. Van de prijzen sla je stijl achterover, bijvoorbeeld voor de foto die je bij binnenkomst van de tentoonstelling hebt kunnen laten maken vragen ze  €15,- per stuk. Kleine doosje snoep € 10,- per doosje en broches € 7,-. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelf ben ik enkele maanden geleden in de Harry Potter winkel op King’s Cross in Londen geweest, ook daar was het erg prijzig, maar ze hadden een veel ruimere keuze in cadeau-artikelen.

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet met lege handen de winkel uit ben gegaan. Ik heb de Engelstalige tentoonstellingsgids voor € 15,- aangeschaft. Verhoudingsgewijs vond ik dit enigszins redelijk geprijsd. Tijdens het schrijven van dit blog heb ik al meerdere keren met veel plezier door deze informatieve gids gebladerd.

De tentoonstelling is nog tot en met 30 juni 2017 in Utrecht. Boek je tickets voor het te laat is.

 

Harry Potter: Mandrake

Foto: © Véronique

Geef een antwoord